Efter Mia-tragedie: Venstre er klar med flere overvågningskameraer

Efter Mia-tragedie: Venstre er klar med flere overvågningskameraer

16. februar 2022 - kl. 10:29 - af

Nordjyllands Politi efterlyste private videoovervågningsbilleder fra den nat, da den 22-årige Mia Skadhauge Stevn forsvandt og senere blev dræbt.

Det var et tilfældigt privatovervågningskamera lige overfor Netto på Vesterbro i Aalborg, der leverede afgørende billeder af den sorte bil, der er centrum i drabssag, skriver Tv2 Nord.

Nordjyllands Politi måtte ud og efterlyse videooptagelser fra hele Aalborgs Centrum. De mener dog, at alle kameraer i midtbyen burde være tilmeldt politiets register POLCAM.

Selvom det i et halvt år har været lovpligtigt at registrere alle videokameraer, der overvåger dele af det offentlige rum, så er det ikke tilfældet.

– Hvorfor folk ikke vælger at tilmelde deres kameraer – det skal jeg ikke kunne sige, fortæller Thomas B. Moeslund, professor, Aalborg Universitet.

Det ærgrer Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, at videoovervågningsregistret ikke fungerer lige så effektivt.

Politiets opklaring af denne sag ville have været nemmere, hvis man havde et velfungerende register over alle kameraer.

– Det er jo et register, hvor du skal indberette, hvis du har noget overvågningsudstyr, der står og filmer, så jo det burde politiet have let adgang til, men jeg ved mange kameraer ikke er registreret, siger Thomas B. Moeslund.

Der gik tre dage, før politiet kunne anholde to mænd og sigte dem for drabet på Mia Skadhauge Stevn. Det var efter en omfattende og effektiv efterforskning, og ikke mindst takket være over 500 private henvendelser fra folk med overvågning.

Siden 1. juli 2020 har reglerne for videoovervågning været lempet for en række virksomheder, så de i højere grad har haft lov til at lave optagelser ud i det offentlige rum, hvis de er registreret i POLCAM.

– Der er faktisk ikke mange borgere, der er klar over, at de kameraer, de har, muligvis er sat ulovligt op, og jeg tror heller ikke, at de er klar over, at de skal registrere dem. Det er måske ikke et stort problem, men det er det jo i de her sager, hvor hastighed betyder noget – hvor vi så hurtigt, som muligt skal have adgang til de overvågningsbilleder, der kan gøre en forskel i en efterforskning, siger Thomas B. Moeslund.

Ifølge Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen er lovgivningen klar, og man har pligt til at lade sit kamera registrere.

– Jeg er til gengæld også sikker på, at der ikke er uddelt nogle bøder for ikke at have tilmeldt sit kamera, og det skyldes givet, at politiet har andre ting at lave, siger Preben Bang Henriksen.

I dag er omkring halvdelen af Aalborg centrum dækket af kameraer – blandet andet hele Jomfru Ane Gade. Nu tilslutter også Venstre sig, at det område bliver udvidet.

– Jeg kan kun sige, at hvis politiet vil have sat flere kameraer op på steder, hvor der er politifaglig grund til det – altså efterforskningsmæssigt og af kriminalitetsbekæmpende årsager, jamen så bliver det med vores samtykke, siger Preben Bang Henriksen(V).

Ifølge Thomas B. Moeslund giver det god mening netop de steder i nattelivet, hvor der ofte sker kriminalitet.

Nordjylland Politi har ikke ønsket at kommentere problemstillingen, da det er politisk spørgsmål, hvorvidt, der skal være yderligere overvågning i det offentlige rum. Og Nordjyllands Politi har således ikke ønsket at stille op til interview, men istedet sendt denne udtalelse:

“Nordjyllands Politi har en række værktøjer til rådighed i forhold til en politimæssig efterforskning – og herunder er indhentelse af video-overvågning en mulighed til understøttelse af politiets efterforskningsskridt. Får vi flere værktøjer stillet til vores rådighed, så vil politiet kunne benytte dem i sit arbejde”.

Den Danske Brancheforening for Sikkerhed og Sikring vurderer, at der findes 250.000 kameraer i Danmark – men kun godt 34.000 er registreret, skriver Tv2 Nord.

En kommentar til “Efter Mia-tragedie: Venstre er klar med flere overvågningskameraer” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Efter Mia-tragedie: Venstre er klar med flere overvågningskameraer”

  • Ad hvor ynkeligt klamt at benytte denne sag som rambuk for mere overvågning. Der er jo ingen forskel på de sociale kommunister i regeringen og de liberale kommunister i oppositionen.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Efter Mia-tragedie: Venstre er klar med flere overvågningskameraer' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger