
- Det var noget helt særligt at ikke kende nogen da jeg kom til undervisningsweekenden. Hvis man ville have nye venner, skulle det gå hurtigt for vi mødtes ikke så mange gange, siger Sine Marie Nisbeth Tyron fra Frederikshavn. Nu har hun tilmeldt sig Ung Humanist Task Force for at bidrage til, at årets konfirmander kan få en lige så god oplevelse som hun selv. (Foto: Humanistisk Samfund).
Mange unge kender ikke humanistisk konfirmation
21. februar 2022 - kl. 8:57 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Humanistiske konfirmander skal ofte forklare hvad deres konfirmation går ud på.
Når de humanistiske konfirmander samles til deres konfirmationsforberedelser, er det flere der nikker genkendende til at de mødes med nysgerrighed fra deres venner og omgivelser omkring deres valg. For selvom humanistisk konfirmation er i vækst i Danmark, er det mange der ikke kender til denne ikke-religiøse måde at markere overgangen fra barn til ung på.
- Jeg valgte humanistisk konfirmation fordi jeg ikke tror på Gud, og så synes jeg det lød helt vildt fedt. Mine venner vidste ikke hvad det var, men da jeg forklarede dem det, var der mange der ville ønske de havde gjort det samme, fordi de heller ikke tror på Gud, fortæller Nynne Glintborg Gudiksen der kommer fra Roslev i Skive kommune.
- Nogle af mine venner hørte det som om jeg skulle kommunistisk konfirmeres, men det er altså ikke det samme, smiler Sine Marie Nisbeth Tyron fra Frederikshavn.
- De fleste jeg har fortalt det til syntes det var ret cool, men mange ud over min norske del af familien, havde dog ikke hørt om muligheden. I Norge er det mere almindelig med humanistisk konfirmation end her i Danmark, siger Noah Jacob Hegland fra Aalborg.
Hvorfor hedder det ”konfirmation”?
De tre unge mennesker blev konfirmeret sidste efterår. Det er Humanistisk Samfund der står bag de humanistiske konfirmationer, der blev hold for første gang i Danmark i 2011. Junita Karlsen er koordinator for konfirmationsforløbet i Nordjylland hvor tilbuddet har eksisteret siden 2020.
- Vi får ofte spørgsmål om man kan kalde ceremonien for ”konfirmation” når det nu ikke foregår igennem kirken. Det kan man godt og det giver god mening. Ordet ”konfirmation” kommer fra det latinske ord ”confirmare” der betyder både bekræfte og bestyrke. Vi ønsker at styrke de unge i at blandt andet at tænke kritisk og reflektere over egne og andres værdier, handlinger og livssyn, fortæller hun og forklarer at selvom de unge vælger en humanistisk konfirmation så betyder det ikke at de skal bekræfte og “bekende” sig til humanismen.
Undervisningsweekender
Når der står konfirmationsundervisning på skoleskemaet, holder de humanistiske konfirmander fri. Deres undervisning foregår i stedet for over to weekender om foråret. I Nordjylland foregår det i Tversted i Hjørring kommune. Sidste år var der et hold i Aalborg, mens i år er det også muligt at blive humanistisk konfirmeret i Hjørring. De unge kommer fra hele Jylland da holdene andre steder i landet hurtigt fyldes op. Undervisningstemaerne omfatter temaer som menneskerettigheder, etik illustreret igennem forskellige dilemmaer, tolerance, om at sætte grænser indenfor seksualitet og livssyn fortalt igennem musikken. Sine Marie, Noah og Nynne er enige om at temaerne er spændende og vigtige.
- Undervisningen om livssyn og privilegier, der var mest interessante for mig, siger Noah. For Sine Marie var det diskussionerne omkring køn og identitet.
- Jeg var faktisk lidt nervøs da jeg skulle afsted første gang, fordi jeg vidste ikke om det ville interessere mig, men alle temaerne var meget spændende. Det meste af det vi lærte, bliver der ikke snakket om i skolen. Og så fik jeg en helt ny synsvinkel på mange ting, afslører Nynne.
Nye venskaber
Weekenderne drejer sig ikke udelukkende om undervisning, men i høj grad også om det sociale. Det var helt tydeligt sidste år da de unge og deres forældre gerne ville flytte datoerne for undervisningsweekenderne og dermed også selve konfirmationsceremonien for at mødes fysisk. Alternativet var nemlig at mødes online til undervisning på grund af corona-restriktioner.
Mange af de unge er spændte inden de mødes første gang. For at lette lidt på denne spænding, blev der sidste år oprettet en Ung Humanist Task Force bestående af tidligere konfirmander. De tidligere konfirmander mødtes online med de nye konfirmander og stod for nogle icebreaker aktiviteter de selv havde forberedt. Task Force ordningen er foreløbig unik for Nordjylland og blev godt taget imod af de nye konfirmander.
- Selvom det var online, var det rart at mødes, fordi så nåede man lige at sige hej til hinanden og samtidig se hinanden an, fortæller Signe Marie. – Det var fedt de også var med til weekenderne fordi de var på samme alder som os og havde prøvet det hele før. Nu har jeg selv tilmeldt mig Task Force gruppen.
- Jeg tog afsted til weekenderne uden at kendte nogen, fortsætter Nynne. – Alle blev vildt hurtigt tætte, selvom de fleste ikke kendte hinanden inden. Venskaberne var det bedste. Jeg er stadig rigtig gode veninder med en af dem jeg mødte.
Signe Marie er enig.
- Det var noget helt særligt at ikke kende nogen, men jeg syntes også det var fedt fordi vi blev nødt til at snakke med hinanden. Vi skulle nemlig lave mange opgaver hvor det var umuligt ikke at snakke sammen. Vi skulle heller ikke mødes så mange gange, så hvis man ville have nye venner, skulle det gå hurtigt, ler hun. – Jeg er også stadig i kontakt med nogle af dem på holdet. Vi er meget gode venner og hygger os en del sammen.
Noah synes fællesskabet var noget af det bedste med konfirmationsforberedelserne og tror deltagelsen af Ung Humanist Task Force gjorde at de fik flere fede aktiviteter. Han ønsker også at være med i Task Force gruppen i år.
- Og så var det rigtig hyggeligt at gå tur på stranden, købe is og se film sammen med de andre, afslutter han.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Mange unge kender ikke humanistisk konfirmation' til en bekendt