Resultaterne af: ”Hvordan har du det?”-undersøgelsen

Resultaterne af: ”Hvordan har du det?”-undersøgelsen

2. april 2022 - kl. 10:59 - af

Resultaterne af: ”Hvordan har du det?”-undersøgelsen

Et par tusinde borgere i Frederikshavn Kommune medvirker i den største undersøgelse af folkesundheden. Nu er resultaterne af undersøgelsen klar. Dem kan kommuner og regioner bruge til at målrette indsatser på sundhedsområdet

Temperaturen er blevet taget på danskernes sundhed. Resultaterne for en landsdækkende sundhedsundersøgelse er klar. 180.000 danskere har besvaret et spørgeskema om deres sundhedsvaner og trivsel. I Frederikshavn Kommune er der god grund til at være stolt, når der ses på motions- og rygevaner. Her er Frederikshavnerne begyndt at kvitte smøgerne til fordel for en løbetur.

– Vi kan se, at nogle af de indsatser der er blevet sat i gang mod en sundere livsstil virker. Den yngre generation ryger mindre, og generelt bliver der dyrket mere motion, siger Ole Rørbæk Jensen, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune.

Frederikshavn Kommune ligger over det regionale gennemsnit i antallet af borgere, der dyrkere lettere motion. Regionens gennemsnit er 60,8 procent, hvor hele 64,6 procent af borgerne i Frederikshavn dyrker lettere motion.

Unge kvinder i dårlig trivsel
Mens det går fremad med det fysiske helbred, ser det mindre godt ud med psyken. De unge kvinders mistrivsel stiger – det er en tendens, der ses landet over. Det er især de yngre kvinder, som føler sig stressede. I Nordjylland har 47 procent af de nordjyske kvinder i alderen 16-19 år en høj stressscore, og mere end hver fjerde af de unge kvinder er ensomme. For unge mænd gælder det, at 19 procent er ensomme, hvilket er en stigning fra 7 til 19 procent på fire år.

– Vi er opmærksomme på, at vi har et stigende antal unge, som føler sig både stressede og ensomme. Det tager vi meget alvorligt. De seneste to år har budt på nedlukninger og isolation fra skolekammerater. Der er ingen tvivl om, at vi har et vigtigt stykke arbejde foran os med at fremme trivslen for vores kommende generationer, fortsætter Christina Lykke Eriksen, formand for Børne- og Ungeudvalget.

Unges mentale sundhed er på dagsordenen hos politikerne i Frederikshavn Kommune. I den kommende byrådsperiode er der bl.a. afsat penge til at opbygge viden og kompetencer hos det personale, der arbejder med unge i skolealderen. Frederikshavn Kommune samarbejder også med Mindhelper og Boblberg, som fokuserer på at fremme mental sundhed.

– Undersøgelsens resultater er viden til os som politikere og til fagpersonalet. Den giver os et godt afsæt for at genbesøge vores nuværende indsatser og for at afklare, om vi har brug for andre eller nye tiltag, understreger Christina Lykke Eriksen og Ole Rørbæk Jensen.

I 2025 bliver den næste landsdækkende sundhedsundersøgelse lavet.

Baggrund for Sundhedsprofilen 2021 – ’Hvordan har du det?’
180.000 besvarelser danner grundlaget for den største landsdækkende undersøgelse. 5000 i Frederikshavn Kommune modtog en invitation til besvarelse af undersøgelsen, hvor af 55,2 % besvarede. Undersøgelsen bliver udarbejdet hvert fjerde år. Næste gang undersøgelsen bliver lavet er i 2025.

Dataindsamlingen fandt sted mellem d. 5. februar og d. 12. maj 2021. Det har med stor sandsynlighed påvirket resultaterne i undersøgelsen, idet de daglige rammerne har været markant anderledes, end der har været vant til grundet covid-19. Resultaterne sundhedsprofilen 2021 skal derfor ses i lyset heraf, og konklusioner om udviklingen siden 2017 skal foretages med en vis forsigtighed.

Undersøgelse blev gennemført af
– Alle fem regioner
– Sundhedsstyrelsen
– Statens Institut for Folkesundhed

Undersøgelse blev bestilt af:
– Alle fem regioner
– Kommunernes Landsforening
– Sundhedsministeriet
– Finansministeriet

Læs Frederikshavn Kommunes sundhedsprofil 2021 her

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Resultaterne af: ”Hvordan har du det?”-undersøgelsen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger