7 råd til at gøre haven mere vild og naturvenlig i påsken

7 råd til at gøre haven mere vild og naturvenlig i påsken

11. april 2022 - kl. 6:36 - af

Tusindvis af haveejere har de seneste år gjort deres have mere vild til gavn for sommerfugle og andre dyr. Danmarks Naturfredningsforening har samlet syv tips til påskens havearbejde.

Vilde haver er både smukke og nemme at holde. Og så hjælper de sommerfugle, vilde bier, fugle og andre af vores dyr i naturen, som er pressede, fordi de mangler steder at leve og finde føde. 

Hvis man giver lidt plads til naturen i sin have, så tilbyder man læ og føde de vilde dyr.

Det har tusindvis af haveejere valgt at gøre de senere år. For eksempel er over 11 millioner m2 have det seneste år blevet tilmeldt til projektet ‘Slip Haven Fri’, som Danmarks Naturfredningsforening og REMA 1000 står bag.

Og det er let at komme i gang, hvis du vil bruge påskeferien på at komme med på bølgen og gøre din have lidt mere vild og naturvenlig, forklarer Majken Sundahl, der er naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.

– Du skal bare vælge hvilken del af haven, som du vil gøre mere vild. Og så skal du huske ikke at bruge gift eller gøde i den vilde del af haven, da det dræber eller fortrænger naturligt liv. Endelig skal du vælge, hvordan du vil gøre haven mere vild, siger hun.

Her er Majkens Sundahls syv forslag til gode naturelementer, som vil gavne dyrene og biodiversiteten i din have på hver sin måde.

7 naturvenlige råd til haven

 1. Mange slags blomster
  Jo flere forskellige slags blomster, jo bedre. Med mange slags blomster, der blomstrer fra tidligt forår til sent efterår, kan du bl.a. hjælpe sommerfugle og vilde bier med nektar og pollen i hele sæsonen. Og så er det bedst med danske planter, da nogle af sommerfuglene og humlebierne er specialister og ikke kan bruge udenlandske planter til at lægge æg på eller samle pollen fra.
 2. Forskellige buske og krat
  Også forskellige slags buske og krat er gode for dyrene. De giver gode muligheder for læ, skygge, beskyttelse og føde til havens dyr som fugle, bier, sommerfugle og biller. Bærbuske er supergode til både bier og nogle sommerfugle. Og en del danske buske er også vigtige værtsplanter for sommerfugle. For eksempel er pil meget vigtig for en række forårsaktive bier og som værtsplante for nogle af forårets sommerfugle.
 3. Vand i haven
  Vand er livsnødvendigt for både små og store dyr. Derfor hjælper alle former for vand havens tørstige dyr. Det er uanset, om du har plads til en sø, en havedam, et fuglebad eller blot en lille en underskål, der fyldes op med vand regelmæssigt. Et fugtigt område som et regnbed er også en mulighed, men vær obs på, at det kan kræve lokale tilladelser at aflede overfladevand.
 4. Boliger til dyr
  Jo mere vild og naturvenlig din have bliver, jo flere forskellige dyr vil kunne finde steder, hvor de kan lave et hjem. Vil du hjælpe havens dyr endnu mere, så kan det være en god ide at sætte redekasser op til forskellige fuglearter, lave et insekthotel eller bygge et bi-hotel til de vilde bier.
 5. Kvashegn og grenbunker
  Når du beskærer, klipper hæk eller samler gamle blade, så lad være med at betragte det som haveaffald. Giv det i stedet lov at ligge uforstyrret i haven som bunker eller som kvashegn. Det skaber læ, føde, rede- og levesteder til gavn for mange forskellige pattedyr, fugle, insekter og svampe.
 6. Gamle træer og dødt træ
  Gamle, hule træer med sprækker og hulheder er værdifulde levesteder for rigtig mange dyr, og derfor er det vigtigt at passe på dem og lade dem stå i haven. Hvis du har et træ, som du bliver nødt til at fælde, så lad det ligge i haven, evt. skåret op og lagt forskellige steder i haven. Både insekter, fugle og svampe kan drage nytte af de gamle og døde træer i haven.
 7. Varme og tørre område
  Mange dyr og planter har brug for lys og varme. Og det kan du hjælpe dem med ved at skabe et varmt, tørt og lysåbent sted i haven, hvor solen kan bage. Man kan for eksempel placere en flot bunke sten, som solen kan opvarme. Eller lave en sydvendt vold eller skråning, som giver læ og varme – stenene kan også lægges ud som en del af volden. Det giver gode opvarmningsområder og gemmesteder for blandt andet vilde bier, sommerfugle, padder og firben.

Om Slip Haven Fri

 • Formålet med Slip Haven Fri er at hjælpe danske haveejere med at gøre deres have mere vild og naturvenlig.
 • Flere vilde haver vil give mere plads og flere levesteder for sommerfugle, vilde bier og andre dyr, som er pressede i naturen på grund af biodiversitetskrisen.
 • Indtil videre har over 9.000 haveejere tilmeldt sig projektet, som Danmarks Naturfredningsforening og REMA 1000 står bag.

Læs mere på www.sliphavenfri.dk

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '7 råd til at gøre haven mere vild og naturvenlig i påsken' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger