Forslag om reduktion af valgsteder fra 22 til 15

Forslag om reduktion af valgsteder fra 22 til 15

13. juni 2022 - kl. 6:26 - af

Der er i dag 22 valgsteder rundt om i Frederikshavn Kommune. StørrelsesmÌssigt er valgstederne meget forskellige. Nu fremsÌttes forslag om at reducere antallet af valgsteder til 15.

Valgstedet i Hulsig har det laveste antal stemmeberettigede, idet der er godt 100 vÌlgere her. Største valgsted er Frederikshavn Midt med ca. 7.500 vÌlgere.

Pü hvert valgsted skal der jf. lovgivningen vÌre 1 politisk valgstyrerformand samt 4 valgstyrere. De største valgsteder har herudover tilforordnede vÌlgere.

Ved folkeafstemningen for nylig var der brug for i alt 240 valgstyrere og tilforordnede vĂŚlgere – heraf var halvdelen politiske valgstyrere og tilforordnede og den anden halvdel administrative. Ved valg til byrĂĽd og regionsrĂĽd er der brug for ca. 320 valgstyrere, politisk tilforordnede og administrative medarbejdere.

Ved de seneste valg har det vÌre svÌrt at fü besat pladserne med de tilforordnede vÌlgere. Derfor anbefaler den kommunale administration nu over for Økonomiudvalget, at alle valgsteder med under 500 vÌlgere nedlÌgges, dvs. at følgende valgsteder nedlÌgges:

  • Hulsig (112 stemmeberettigede ved folkeafstemningen)
  • Brønden (355 stemmeberettigede ved folkeafstemningen)
  • PrĂŚstbro (361 stemmeberettigede ved folkeafstemningen)
  • Understed (418 stemmeberettigede ved folkeafstemningen)
  • LyngsĂĽ (482 stemmeberettigede ved folkeafstemningen)

Det anbefales, at borgere i Hulsig frem over stemmer i Ålbæk, Brønden stemmer i Øster Vrå, Understed stemmer i Sæby, og Lyngså og Præstbro stemmer i Voerså.

Tre valgsteder i Frederikshavn gøres til Êt

Ligeledes anbefales det, at de 3 valgsteder i Frederikshavn by sammenlĂŚgges til et valgsted. Valgstedet med de bedste parkeringsfaciliteter er Frederikshavn Midt, hvorfor der peges pĂĽ Arena Nord som fremtidige valgsted. De 3 valgsteder havde tilsammen 17.742 stemmeberettigede ved folkeafstemningen.

Ved at nedlĂŚgge 7 valgsteder vil antallet af politiske valgstyrerformĂŚnd og valgstyrer reduceres med 35.

Hertil kommer et tilsvarende antal administrative, lidt flere ved valg til byrĂĽd og regionsrĂĽd. Dog vil valgstedet i Frederikshavn skulle opnormeres med ca. 10.

Der vil sĂĽledes blive en besparelse pĂĽ minimum 60 tilforordnede vĂŚlgere ved folkeafstemninger. Alle valgsteder skal fremover have digitale valglister.

For at ventetiden pĂĽ valgstedet i Arena Nord ikke skal blive for stor under spidsbelastning, skal valgstedet udstyres med 5 valgborde mod 3 i dag.

Maksimalt 15 minutters kørsel

I dag er det således, at næsten alle vælgere maksimalt har 15 minutters kørsel til valgstedet. For Jerup og Frederikshavn Syd gælder det ”kun” for 97 % af vælgerne, Hulsig for 98 % af vælgerne, og Lyngså, Præstbro og Understed for 99% af vælgerne. Ved den foreslåede inddeling vil næsten alle vælgerne maksimalt have 15 minutters kørsel. Dog vil det for Jerup stadig gælde, at ”kun” 97% af vælgerne har maksimalt 15 minutters kørsel. For vælgerne til følgende valgsteder vil det gælde for 99%: Ålbæk, Frederikshavn og Voerså.

I de 5 byer, hvor valgstederne nedlægges, anbefales det, at der laves ”pop-up”-”valgsteder” i et kortere tidsrum, hvor der kan brevstemmes. Kommunen annoncerer om, hvor og hvornår valgstedet er åbent. Det vil her være muligt at booke tid til at brevstemme.

Ved at nedlĂŚgge valgstederne kan der spares pĂĽ leje af lokaler, valgdiĂŚter og forplejning. Det anslĂĽs, at besparelsen vil vĂŚre pĂĽ ca. 150.000 kr. Hertil skal lĂŚgges de administrative medarbejderes brug af arbejdstid til valghandlingen.

På byrådets konstituerende møde den 1. december blev antallet af politiske valgstyrerformænd, valgstyrere og tilforordnede besluttet ud fra den d’honteske metode.

Økonomiudvalget har forslaget til drøftelse pü udvalgets møde i dag den 15. juni.

 

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Forslag om reduktion af valgsteder fra 22 til 15' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger