Det er sæson for dårlig mave: Undgå at blive syg af grillmaden

En klassisk fejl ved havegrillen er, at man bruger samme tang til råt og stegt kød.

Det er sæson for dårlig mave: Undgå at blive syg af grillmaden

27. juni 2022 - kl. 8:05 - af

Hver sommer bliver mange danskere syge af fødevarebakterier, og især den ellers så hyggelige grillaften er synderen. Fødevarestyrelsen sparker derfor en offensiv i gang på de sociale medier med gode råd til sommerens måltider.

Når du som selvbestaltet grillmester langer pølser, bøffer og marinerede kyllingefileter over spisebordet, er der god grund til at huske på hygiejnen.

Flere danskere bliver syge af fødevarebakterier om sommeren end om vinteren, og én af de primære årsager er dårlig hygiejne ved havegrillen. Det vurderer specialkonsulent Gudrun Sandø i Fødevarestyrelsen.

–          Den skyldige bakterie er ofte campylobacter, som især findes på råt fjerkrækød. Der skal kun få campylobacterbakterier til at gøre dig syg, og det går ofte galt, hvis man ikke har fokus på at holde råt kød adskilt fra færdigstegt kød. En klassisk fejl er at bruge den samme grilltang til det rå og til det stegte kød, siger Gudrun Sandø.

Symptomerne på infektion kan være alt fra mild diarré, feber, kvalme og opkast til langvarig diarré og voldsomme mavesmerter.

Årsagen til, at campylobacter især er et problem ved grillaftener kan være, at stemningen ved havegrillen typisk er lidt mere afslappet og uformel og med knap så stort fokus på hygiejne, som når vi kokkererer indendørs i vores køkken, fortæller Gudrun Sandø.

Fødevarestyrelsen er klar med gode råd til sommerens måltider
Det er ikke kun grillmaden, som du risikerer at blive syg af i sommermånederne. Når temperaturerne stiger og måltiderne rykker udendørs, er der større sandsynlighed for, at maveknebsfremkaldende bakterier generelt får lov til at vokse frem og sprede sig.

De typiske fejl er blandt andet, at man lader maden stå for længe og lumre i sommervarmen, ikke får sat varerne hurtigt nok på køl, når man har været ude at handle, eller at man glemmer at skylle vandmelonen, inden man skærer den ud.

Derfor sætter Fødevarestyrelsen ind med en sommeroffensiv på de sociale medier, som skal minde danskerne om den gode hygiejne i sommervarmen.

–          Vi har en stribe hygiejneråd klar til sommermånederne, som vi deler med forbrugerne på Fødevarestyrelsens facebookside og Instagram-profil. Vores håb er, at vores følgere vil dele dem med familie og venner, så flest muligt undgår at blive syge af maden i sommermånederne, siger specialkonsulent Niels Ladefoged Nielsen fra Fødevarestyrelsen.

Fire hurtige råd om hygiejne til din grillaften

–          Hold råt kød adskilt fra færdig mad, f.eks. salat, brød og færdigstegt kød.

–          Gennemsteg kylling, hakkebøffer og ferske pølser.

–          Undgå at røre ved det rå kød og vask hænder jævnligt – hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.

–          Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt ren tallerken til færdigstegt kød.

Læs mere om grillrådene her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarestyrelsens_kampagner/Gode_koekkenvaner/Sider/Hold_det_adskilt.aspx

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Det er sæson for dårlig mave: Undgå at blive syg af grillmaden' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger