Udsigt til nedsættelse af afgiften på el
8. juli 2022 - kl. 11:15 - af Henrik Christensen
Forsyningen Frederikshavn skriver på sin hjemmeside, at fra den 1. juli i år nedsættes den almindelige elafgift med 17,5 øre pr. kWh inkl. moms. For en bolig på ca. 130 m2 med 2 voksne og 2 børn, vil det kunne betyde en årlig besparelse på ca. 700 kr.
Der er tale om en ny politisk aftale ”Hurtigere i job og et stærkere arbejdsmarked”, som gælder for hele Danmark. Det er denne aftale, som medfører reduktionen i den almindelige elafgift.
Forsyningen oplyser, at siden 2020 er elprisen steget med mere end 50 %, hvilket fortsat har stor indflydelse på de danske for forbrugeres elregning. Årsagerne til de stigende priser skal bl.a. findes i krigen i Ukraine, en lav beholdning i de europæiske gasreserver, mindre regn i Norge m.v.
”Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at forudsige, hvornår elpriserne begynder at falde,” hedder det på Forsyningens hjemmeside.
Nedsættes med 17 øre
Avisen har haft kontakt til markedsspecialist Kathrine Bech Fanøe i Forsyningen. Hun forklarer, at Danmark er et af de lande i verden med de højeste afgifter på energi, og det vil man fra politisk side gerne sætte lidt ned. I aftalen bestræber man sig på i år 2029 at reducere elafgiften med 16 øre og frem mod år 2030 med 17 øre pr. kWh, og det gælder vel at mærke alle elselskaber i hele landet.
Primært til gavn for husholdningerne
Ud fra et faktaark om lempelse af elafgiften er det primært husholdningerne, som vil få gavn af en lavere almindelig elafgift.
De ikke-momsregistrerede erhverv er dog også omfattet af den almindelige elafgift. Momsregistrerede erhverv betaler 0,4 øre / kWh (EU’s minimumssats) for deres elforbrug. Husholdninger betaler en elvarmeafgift på 0,8 øre pr. kWh for elforbrug, der overstiger 4.000 kWh årligt i helårsboliger, sommerhuse og ferielejligheder til eget brug, der er registreret som el-opvarmede.
Kathrine Bech Fanøe peger på, at den almindelige elafgift er meget høj til trods for, at elproduktionen i Danmark i stigende grad er baseret på vedvarende energi.
En lempelse af den almindelige elafgift vil derfor øge elektrificeringen, hvormed der vil være flere husholdningen, der fx får installeret varmepumpe som supplerende opvarmning, hvilket forventes at blive en klimagevinst.
En lempelse af den almindelige elafgift skønnes endvidere at medføre en samfundsøkonomisk gevinst og øge bruttonationalproduktet, idet afgiften er forbundet med store forvridninger af forbrugernes adfærd.
En nedsættelse af den almindelige elafgift vil især gavne personer med lave indkomster. Det skyldes, at el-forbruget fylder mest i husholdningsbudgettet for de mindst velstående.
Den almindelige elafgift betales primært af husholdninger. Afgiften udgør ca. 90 øre / kWh i 2022, men lempes gradvist til 79,9 øre / kWh i 2025 som led i ”Energiaftale 2018”.
Tekst: Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Udsigt til nedsættelse af afgiften på el' til en bekendt