Politisk evaluering af autocampere rundt om i kommunen

Politisk evaluering af autocampere rundt om i kommunen

3. oktober 2022 - kl. 9:58 - af

Teknisk Udvalg foretager på udvalgets næste møde tirsdag den 4. oktober en evaluering af autocamperes parkering rundt om i kommunen.

Der har igennem de senere år været forskellige muligheder for parkering med autocampere på de kommunale parkeringspladser og parkeringspladser ved lystbådehavnene.

Ud fra den debat, som har været rejst denne sommer, ønsker Teknisk Udvalg, at der sker en evaluering af området.

Ålbæk Havn og Sæby Havn har udpeget parkeringsarealer til autocampere. Ålbæk Havn har plads til 25 autocampere, og på Sæby Havn er der plads til 35 autocampere. Der er etableret tømningspladser på begge havne.

Derudover er der udpeget parkeringsarealer til autocampere på parkeringspladsen ved Skagen Rådhus og på Grenen.

Det er kommunens Center for Ejendomme, Park og Vej, som varetager driften af parkeringsarealerne i Frederikshavn Kommune, og der er gjort følgende iagttagelser fra sommeren 2022:

Driften oplever et stigende antal autocampere på kommunale arealer – i særdeleshed langs kysten. Der ses op til 40 autocampere pr. nat på den sydlige parkeringsplads ved Palmestanden i Frederikshavn.

Det opleves også, at autocampere på nogle pladser optager store dele af parkeringsfaciliteterne. Det stigende antal af gæster betyder også, at skraldespande og affaldscontainere bliver hurtigere fyldt og dermed skal tømmes oftere.

Tømning af toiletter

Derudover har der været problemer med tømning af autocampernes toiletter. Nogle autocampereejere tømmer deres toiletter i de offentlige toiletter. Dette er bl.a. oplevet på Grenen og Palmestranden. Det giver ubehagelige og uhensigtsmæssige oplevelser for både gæster og driften. Der har også været en enkelt autocampergæst, der har tømt sit toilet i en af molokkerne på parkeringspladsen ved Palmestranden!

Ved Damstederne i Skagen tømmer autocamperejerne toilettet i en lukket tank, som tømmes, når den er fyldt op. De stigende antal gæster betyder, at tanken skal tømmes oftere.

Der er ikke foretaget nærmere vurderinger af, hvorvidt disse tømninger i de almindelige toiletter kan være i strid med miljølovgivningen; men det er konstateret, at det kan medføre udfordringer med renholdelsen af toiletter, som ikke er beregnet til den form for tømning.

Driften i Center for Ejendomme, Park og Vej oplever derudover ingen gener eller problemer med autocamperne.

Center for Teknik og Miljø samt Center for Ejendomme, Park og Vej indstiller forud for mødet i Teknisk Udvalg, at muligheder og udfordringer i forbindelse med autocampere drøftes med henblik på en fastlæggelse af fremtidig administrationspraksis på området.

Styresignal

Af bilagene til dagsordenen fremgår det, at Erhvervsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, og Vejdirektoratets i november 2021 udgav et såkaldt ”styresignal” om det juridiske grundlag for autocampere. Dette styresignal indeholder en sammenskrivning af gældende regler på området.

Når det handler om campering med autocampere, sondres der mellem at ”campere” og at ”raste”. Der findes dog ingen entydige definitioner af begreberne ”raste” og ”campere” i lovgivningen.

I styresignalet er der beskrevet, at ”raste” betyder, ”at man parkerer for at hvile sig – fx hvis man sover, slapper af eller indtager mad med henblik på at kunne fortsætte sin kørsel forsvarligt.

Hvis man derimod indtager et område for en periode med et andet formål end blot at raste, fx ved at opholde sig på pladsen i en længere periode, slå lejr, have opslåede fortelte og teltlignende konstruktioner på taget eller gøre lignende større indretninger på parkeringsarealet, betragtes opholdet som campering og kan alene ske på en campingplads”.

Autocampere skal kunne holde lovligt inden for båse eller parkeringsbaner, hvor der findes parkeringsmulighed.

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Politisk evaluering af autocampere rundt om i kommunen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger