Historisk udhuling af SU’en presser studerende

Historisk udhuling af SU’en presser studerende

5. oktober 2022 - kl. 7:06 - af

Inflationen har udhulet SU-indkomsten med over seks procent i Är, hvilket lÊgger et markant pres pÄ de studerendes Þkonomi. De studerende bÞr indstille sig pÄ, at presset ikke fortager sig de kommende Är, lyder det fra chefÞkonom, der peger pÄ fire gode rÄd til at forbedre studieÞkonomien.

Gennem den seneste mÄned har landets studerende pÄ de videregÄende uddannelser igen indtaget klasselokalerne, auditorierne og grupperummene pÄ tvÊrs af landet, men i Är kan de konstatere, at det ikke blot er uddannelserne, der stiller nye krav til deres formÄen.

Den meget hĂžje inflation – der i juli blev mĂ„lt til 8,7 procent, og som formentlig vil lande pĂ„ 7,5 procent for hele 2022 sammenlignet med 2021 – lĂŠgger et hĂ„rdt pres pĂ„ de studerendes Ăžkonomi, hvilket kan tvinge dem til at lave ĂŠndringer i bĂ„de forbrug og levevis. Inflationen har allerede udhulet danskernes reallĂžn med knap 4 procent, men for studerende er situationen endnu vĂŠrre, fortĂŠller chefĂžkonom i Spar Nord, Jens Nyholm:

– De studerende er blandt dem, der er mest pressede af inflationen. SU’en er kun steget med 1,2 procent det seneste Ă„r, og den hĂžje inflation har dermed fĂžrt til en historisk udhuling af deres SU-indkomst pĂ„ mere end 6 procent i Ă„r. Der er desuden en stor risiko for, at vi ogsĂ„ de kommende Ă„r, mens vi omstiller samfundet til vedvarende og forhĂ„bentlig billigere energikilder, skal leve med generelt hĂžjere priser pĂ„ el og varme, som vil pĂ„virke inflationen og betyde generelt hĂžjere renteniveau. Det vil altsĂ„ med stor sandsynlighed blive dyrere at lĂ„ne penge eller komme bagud med betalinger.

Fra Ärsskiftet fÄr studerende en ny mulighed for at fÄ studieÞkonomien til at hÊnge bedre sammen. En lovÊndring betyder, at de studerende mÄ tjene 17.876 kroner om mÄneden i 2023, fÞr de skal betale noget af deres SU tilbage, og det er en stigning pÄ 4.000 kr. i forhold til 2022. Det svarer til, at studerende mÄ arbejde 25-30 timer mere om mÄneden ved en gennemsnitlig studielÞn.

– Den Ăžgede indkomstgrĂŠnse kan afhjĂŠlpe den pressede studieĂžkonomi. Dog er det ikke alle studerende, der arbejder sĂ„ meget, at de fĂ„r gavn af den Ăžgede grĂŠnse. Med en almindelig studielĂžn skal man arbejde rigtig mange timer, fĂžr den nye grĂŠnse bliver aktuel, og det kan vĂŠre svĂŠrt at fĂ„ til at passe med et fuldtidsstudie, siger Jens Nyholm.

Studerende, der ikke har mulighed for at afhjÊlpe presset fra prisstigningerne via den nye indkomstgrÊnse, kan derfor med fordel overveje andre mÄder at optimere deres Þkonomiske situation pÄ. Jens Nyholm har i den forbindelse fire gode rÄd.

1. LĂŠg et budget
Det er altid en god idé at lÊgge et budget. Uanset om man har en lille eller en stor indkomst, er det vigtigt at have et overblik over sine indtÊgter og udgifter, pÄpeger Jens Nyholm.

– Det kan mĂ„ske lyde lidt kedeligt at lĂŠgge budget, men nĂ„r man fĂžrst har gjort det, kan man se fordelene, og der findes i dag adskillige lĂžsninger, der kan hjĂŠlpe med det. Et budget giver et rigtig godt overblik og er en gardering mod uforudsete udgifter, for der kommer ikke pludselig en masse uventede opkrĂŠvninger. I den forbindelse er det en god idĂ© at oprette en budgetkonto, hvor man fĂ„r tilmeldt alle sine faste udgifter, sĂ„ man lĂžbende kan holde Ăžje med dem, siger Jens Nyholm.

2. Lav en madplan
Hvis studerende laver en madplan – for eksempel for en uge ad gangen – kan de nĂžjes med at handle en eller to gange om ugen. Det sparer ogsĂ„ tid, som blandt andet kan bruges pĂ„ studiejobbet.

– Vi har nok alle prĂžvet, at vi kommer hjem fra arbejde eller studiet sidst pĂ„ eftermiddagen uden at have en ide om, hvad vi skal have at spise. Det kan let ende med impulskĂžb og dyre lĂžsninger. For eksempel er take away en af de poster, som studerende og andre bruger mange penge pĂ„, pĂ„peger Jens Nyholm.

3. GĂ„ efter de gode tilbud i supermarkedet
Hver uge kommer der nye tilbudsaviser fra supermarkeder og andre butikker, og de findes ogsÄ online, hvis man ikke modtager trykte reklamer. Gode tilbud bÞr tages med i overvejelserne, nÄr studerende handler.

– Der er gode muligheder for at spare penge pĂ„ dagligvarer. Det har vi ogsĂ„ set de seneste mĂ„neder, hvor danskernes forbrug i dagligvarebutikker ikke er vokset i samme takt som prisstigningerne, hvilket formentlig skyldes, at man dels jagter flere tilbud og dels i hĂžjere grad vĂŠlger discount.

4. Lav mad til flere dage, og spis sammen
Det er typisk billigere at handle stort ind, men der er ogsÄ andre fordele ved, at man som studerende sÞrger for at fylde indkÞbsvognen godt op.

– Det giver mulighed for at lave mad til flere dage pĂ„ Ă©n gang og pĂ„ den mĂ„de spare strĂžm. En anden mulighed er at arrangere samspisninger med andre studerende, hvilket udover besparelser jo ogsĂ„ kan give en social gevinst, siger Jens Nyholm.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Historisk udhuling af SU’en presser studerende' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger