Besparelserne på standbystrøm er større end nogensinde

Besparelserne på standbystrøm er større end nogensinde

7. oktober 2022 - kl. 6:36 - af

Elpriserne når nye højder, og mange danskere kigger derfor efter steder, hvor de kan skrue ned for strømforbruget. Her er standbystrøm en overset mulighed, og ifølge et estimat fra Spar Nord og NRGi kan en gennemsnitlig dansk husstand spare cirka 1.350 kroner om året ved blot at slukke elektriske apparater, som ikke er i brug.

Elprisen sætter hele tiden nye rekorder, og senest har prisen på en kilowatt-time ifølge tal fra den nordiske elbørs Nordpool ligget omkring de 4,5 kroner uden afgifter og moms. Alt medregnet bliver det omkring 7,5 kroner for forbrugeren, hvilket kan mærkes i de danske hjem. Men ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm ser situationen desværre ikke ud til at ændre sig lige foreløbig:

– De rekordhøje priser skyldes flere uheldige faktorer i en nærmest perfekt storm: Krigen i Ukraine og en kraftig reduktion i gasleverancer fra Rusland til Europa har været en bombe under det europæiske energimarked. Hertil lægges sommerens tørke i Europa, som stammer fra et stillestående højtryk, der både har medført tørke og minimal vind. Tørken har forårsaget lav vandstand i floderne – og dermed skabt problemer for transport af kul og olie – ligesom højtrykket har medført en reduktion i vindenergi. Endelig har de franske floder været så varme, at de har haft reduceret køleevne af reaktorerne på flere franske atomkraftværker – og flere værker har oveni været underlagt vedligeholdelse og som følge heraf været ude af drift, lyder det fra Jens Nyholm, som fortsætter:

– Selvom der må forventes køligere vejr og mere vind og regn, kommer energimarkedet med stor sandsynlighed ikke til at stabilisere sig igen lige foreløbig. Vi kigger derfor også ind i et meget usikkert efterår og en vinter, hvor vi forventer, at priserne på el og gas fortsat kommer til at ligge meget højt og svinge kraftigt fra time til time.

Usynligt strømforbrug

På grund af de rekordhøje elpriser er mange danskere allerede meget opmærksomme på at bruge mindre strøm og henter strømbesparende apps, skruer ned for varmen, tørrer tøj på stativ i stedet for at tørretumble og sætter opvaskemaskinen til at køre om natten i stedet for efter aftensmaden. Ifølge Spar Nord og NRGi er der udover de mange gode tiltag dog endnu et oplagt, men mere usynligt sted, som mange overser, selvom der også er store besparelser at hente her, nemlig standbystrøm.

– I hverdagen tænker de fleste af os jo ikke over, om vi slukker TV’et via fjernbetjeningen eller på kontakten på væggen, men der er faktisk en væsentlig forskel. Nøjes man med at slukke på fjernbetjeningen eller TV-knappen, så den lille røde diode typisk lyser, bruger TV’et nemlig såkaldt standbystrøm. Og selvom standbyfunktionen på et enkelt fjernsyn måske ikke i sig selv sluger en masse strøm, kan det gøre en stor forskel, hvis man slukker samtlige elektriske apparater i hjemmet, f.eks. stationære computere, stereoanlæg og spilkonsoller som PlayStation og Nintendo Wii, forklarer content manager hos NRGi, Lars Pedersen, der fortsætter:

– På den måde kan man som samlet husstand, ifølge vores nye beregninger, spare cirka 1.350 kroner om året, hvis man tager udgangspunkt i, at den gennemsnitlige pris på en kilowatt-time er på 4 kroner. Men den seneste tid har prisen ofte været højere, hvor den eksempelvis i slutningen af august kom op på 5,2 kroner, og så snakker vi altså besparelser på op mod 2.000 kroner, hvis den tendens fortsætter – og det er vel at mærke for en gennemsnitlig husstand. De hjem, der har mange elektriske apparater, vil kunne opnå endnu større besparelser.

Ifølge Lars Pedersen kan det således have en positiv effekt på budgettet, hvis man rækker blikket mod eksempelvis hjemmets printer, højtalere, mikroovn og computerskærm, som alle som oftest bruger standbystrøm. Derudover kan man også med fordel huske at slukke for opladeren eller hive den ud af stikkontakten, når man er færdig med at oplade telefonen eller laptoppen.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Besparelserne på standbystrøm er større end nogensinde' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger