Anne Glad: Bogreolen fortæller, hvem du er

Anne Glad: Bogreolen fortæller, hvem du er

27. oktober 2022 - kl. 9:46 - af

Den femte Debatfestival blev tirsdag skudt i gang på Frederikshavn Bibliotek. Livsstilsekspert Anne Glad og journalist Mikkel Fønsskov indledte den første af tre dage med fokus på ’Kulturens Rolle’, hvor de, med udgangspunkt i litteraturen, kom med eksempler på, hvordan den kan forme os som mennesker, så vi danner nye perspektiver, skubbes og forandres.

Hvis der er nogen, der kender danskernes bogreoler, så må det være livsstilsekspert Anne Glad, som igennem sin medvirken i ’Kender du typen’, har besøg 238 vidt forskellige hjem og luret i næste lige så mange bogreoler efter afslørende spor. I en lille times tid blev de mange tilhørere tirsdag aften beriget med faktuelle oplysninger om danskernes forbrug af litteratur. – Kultur eller kulturforbrug, der former os er også litteratur, understregede Anne Glad. Vi bruger bøgerne, som livsstilsmarkører, med ønsket om at fortælle, noget om os selv, måske en slags forfængelighed, eller at vi tilhører en bestemt klasse.

Bogreolen kan være pejlemærke for rigtig mange ting, og man skal ikke være blind for, at det at læse og ikke læse kan være afgørende for, hvem man matcher op med i sidste ende, lød budskabet.

Tre personlige og skelsættende pejlemærker har gjort indtryk hos Anne Glad: ’Det er ikke vigtigt, hvad du læser, bare du læser. Du kan ikke skrive, uden selv at læse’  og ’At være læser, er en beslutning, man selv træffer.’

For nogle skal litteraturen især underholde, bidrage med en stemning, andre vil gerne udfordres af litteratur. Vi skal heller ikke frygte de digitale medier, som f.eks. lydbøger, som rent faktisk har trukket helt nye målgrupper ind i forbruget af litteratur, og det skaber nye fællesskaber.

Bogsalget steg 4% fra 2020 til 2021, og det er slet ikke spor mærkeligt, for når der er krise, fordyber vi os med kreative ting, Netflix og bøger, en slags virkelighedsflugt fra hverdagens mange konflikter, forklarede Anne Glad.

Stigende læselyst

Anne Glad var også enig med dagens anden gæst, journalist Mikkel Fønsskov om, at der aldrig har været større læselyst end nu. Mikkel Fønsskov åbnede festvalen, og han lagde bl.a. vægt på, at litteratur ikke kan ændre mødet med et levende menneske, men litteraturen kan tage os med ind i en hel anden verden, hvor vi f.eks. kan møde et menneske, som vi ellers aldrig ville møde i virkeligheden. – Litteratur har også betydning for vores evner til at udvise empati for andre, og det er faktisk videnskabeligt bevist, at jo mere man læser, jo bedre bliver vore evner til at udvise empati for andre, lød videre bl.a. om, hvordan litteratur er med til at forme os.

Anne Glad og Mikkel Fønsskov rundede dagen af med en samtale om litteraturens rolle.

Gode sangvenner

At synge gør dig glad – fællessang gør dig ekstra glad, og så er der alle de mange smukke tekster. Frederikshavns Mandskor sang for, og vil også sprede sangglæde på Debatfestivalen onsdag og torsdag. Koret har været en fast samarbejdspartner siden 2018 bl.a. til bibliotekets Morgensang.

Det var som nævnt femte år i træk Centerchef Anette Ravnholt kunne byde velkommen til en Debatfestival, hvor Bibliotek & Borgerservice i samarbejde med bl.a. oplysningsforbundene endnu en gang sætter fokus på et aktuelt emne. – Måske kunne vi godt ønske os, at kulturen kom højere op på listen hos vore beslutningstagere, og helt aktuelt i den igangværende valgkamp, kulturen taber ofte kampen til bl.a. ældrepleje, børnepasning og skoler, men i de næste tre dag vil vi sætte fokus på, hvor stor betydning kulturen har, lød det i velkomsten.

Festivalen fortsætter

Debatfestivalen fortsætter med uformindsket styrke de næste to dage og går et spadestik dybere. Onsdag er der fokus på, om der er en sammenhæng mellem kultur og vores sundhed bl.a. med foredrag af musiker og hjerneforsker Peter Vuust. Torsdag er dedikeret til debatten om kulturlivets værdi, bl.a. vendt lidt på hovedet ved at sætte lokale ildsjæle i en paneldebat, og i stedet lade de lokale politikere sidde med blandt publikum.

Begge dage er der Fællessang med Frederikshavns Mandskor og aftensmad fra Møllehusets tuktuk tilsat en kulturel oplevelse.

Debatfestivallen afvikles af Bibliotek & Borgerservice i samarbejde med oplysningsforbundene og Lilleskole for Voksne i Frederikshavn.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Anne Glad: Bogreolen fortæller, hvem du er' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger