Køb dansk – Vi skal igen være en stolt skibsbygningsnation

Foto: Steen Brogaard.

Køb dansk – Vi skal igen være en stolt skibsbygningsnation

28. oktober 2022 - kl. 10:01 - af

Indlæg af Bjarne Laustsen MF (S).

Jeg påtager mig på æren og skylden for at for første gang i halvtreds år, at når fx Søværnet skal have nye skibe, skal de ikke i EU udbud, men skal bygges i Danmark.
Det er den såkaldte artikel 346 i EU traktaten, der gør, at vi ikke behøver at sende vores forsvarsordre i EU udbud, men kan nøjes med at sende dem i udbud blandt Danske værfter.
Der er ikke tale om protektionisme, vi gør bare lige som alle de andre EU lande.
Når vi skal bruge flere penge på forsvaret, er det vigtigt at Danske virksomheder og deres ansatte kommer til at levere de nye forsvarsordre, det er jo alligevel dem, der betaler regningen. Jeg vil tro at mindst 40% af en ordre til fx 100 mio. kr. ryger lige tilbage i statskassen i form af skat og moms.

Det er også lykkedes mig at få staten til at udbyde kun på Dansk, før i tiden var udbuddet altid på Engelsk, det var til gunst for alle de udenlandske værfter.
Men når andre lande, som fx Grækenland og Portugal skulle have en redningsbåd i udbud, var det altid kun på nationalsproget, så kunne de Danske værfter ellers hyre en oversættelse, nu gør vi det også ligesom de andre.
De første skibe, der er blevet bygget efter de nye regler er Ny Nordsøen, som er bygget i Hvide Sande, jo jo vi kan godt.
Jeg synes også, vi skal stille krav om, at de værfter, der vil bygge noget til os skal tage lærlinge, hvis de vil lave noget for det offentlige.
Det vil være godt for produktions Danmark. Vi skal igen være en stolt skibsbygnings nation.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Køb dansk - Vi skal igen være en stolt skibsbygningsnation' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger