Undgå bøder, buler og personskade: Her er mekanikerens anbefalinger til sæsonskiftet
25. november 2022 - kl. 6:10 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Mørke og vejrskifte kommer hvert år bag på mange bilejere, men det kan være dyrt og farligt, når man undlader at forberede bilen til vinteren. AutoMester kommer derfor med bud på tiltag, der kan spare bilisterne for bøder og farlige situationer
Vi begynder at kunne mærke det fulde omfang af det danske vintermørke, og snart følger frostgraderne med. Hvis man er bilejer, betyder det, at man skal være ekstra opmærksom på sin firhjulede ven. For sæsonskiftet byder på flere udfordringer, som man måske ikke lige tænker på i en travl hverdag.
Et af de mere alvorlige problemer, handler om din bils baglygter. For selvom mange tror det, så tændes de ikke nødvendigvis automatisk. Og kører man uden tændte baglygter i mørke, sne, regn eller diset vejr, kan det ikke bare koste hele 1.000 kroner i bøde men også skabe farlige situationer.
“I værste fald betyder de slukkede baglygter jo personskade. Vi har set alvorlige ulykker på grund af påkørsler bagfra. Lastbilchaufførerne er enormt bange for at køre op bag i en bil, fordi den ikke har tændt sine baglygter,” fortæller Jan Ankersen. Han er kædechef i AutoMester, der med sine 400 autoværksteder og 1100 mekanikere og autoteknikere er vant til at klæde den danske bilpark på til vinteren.
“Det er vigtigt, at folk kender deres egen bil. Mange kører i god tro og går ud fra, at der er lys i deres baglygter. Det er bare ikke alle biler, hvor de automatisk tændes. Derfor bør alle gå ud og starte sin bil, gå en runde om den og se, om der er lys i baglygterne – så simpelt er det,” udtaler Jan Ankersen. Han fortæller desuden, at det lokale værksted kan installere en lille anordning, som kan få bilen til at tænde for baglygterne helt automatisk. Så slipper man helt for at skulle bekymre sig om sine baglygter.
Bag duggede ruder
De kolder morgener betyder både frost på ruderne og pludselig tildugning, hvilket går udover sigtbarheden og kan skabe panik, hvis man først er på vejen. Her er rådet klart fra kædechefen:
“ Få startet bilen og sørg for, at blæseren peger på forruden, elbagruden er tændt, og varmen i dine spejle kører. Så sikrer man det bedste udsyn.”
Vinterdæk – det er nu
De fleste ved sikkert godt, at det er en rigtig god idé at få skiftet sine sommerdæk til vinterdæk, når vi nærmer os december. I den forbindelse har Jan Ankersen et klart råd:
“Vær lidt snedig, og få booket den tid nu. For lige så snart, frosten rigtigt kommer, står folk i kø til værkstederne,” opfordrer han og tilføjer, at mange tror, at vinterdæk først virker ved frostgrader. I virkeligheden anbefales vinterdækkene allerede ved syv plusgrader, som er en temperatur, vi også oplever i november.
Mange bilejere har defekt batteri
Batteriernes tilstand er et af de større problemer ude i den danske bilpark. Analyser fra AutoMester viser, at en stor del af de danske biler på værkstederne har defekter på batteriet.
“Det er jo batteriet, der på mange måder styrer alle de her tiltag, man kan gøre. Så hvis dit batteri er defekt, nytter det jo ikke noget. En god vinterøvelse er lige at få tjekket, om batteriet nu også duer – det hjælper de gerne med på værkstederne,” siger kædechefen, som har en sidste opfordring, han kalder den vigtigste:
“Hold en større sikkerhedsafstand i vinterperioden – det er altså det bedste råd, jeg kan give.”
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Undgå bøder, buler og personskade: Her er mekanikerens anbefalinger til sæsonskiftet' til en bekendt