Vær med til at fejre vintersolhvervet i Strandby, Frederikshavn og Sæby

Vær med til at fejre vintersolhvervet i Strandby, Frederikshavn og Sæby

3. december 2022 - kl. 7:52 - af

Fra 21. december begynder lyset at vende tilbage. Derfor fejrer Frederikshavn Kommune vintersolhvervet med fakkeloptog tre steder i kommunen, og alle er velkomne.

Onsdag den 21. december kl. 17 kan du komme med til fejring af vintersolhvervet. Fejringen består af flere arrangementer.

I Bannerslund Plantage ved hundeskoven i Strandby, ved Møllehuset i Frederikshavn og i Professorens Plantage syd for Sæby er der arrangeret gåtur med fakler, og efterfølgende kan deltagerne få lidt varmt at drikke. Fakler kan købes på stederne til 25 kroner, og de varme drikke er gratis.

Der er ingen tilmelding til de tre arrangementer, så mød bare op. Gåturene er arrangeret i samarbejde med Hjerteforeningen i Sæby, Rotary Morgenklub i Frederikshavn og Strandby Borgerforening.

Vær med hjemmefra

Hvis ikke du har mulighed for at være med til et af de tre arrangementer, kan du også deltage i fejringen hjemmefra.

Kl. 12.00 sender borgmester Birgit S. Hansen og naturvejleder Bo Storm live på kommunens facebookside. Her fortæller de om traditionerne bag fejringen af vintersolhvervet og opfordrer til at tænde lys eller bål hjemme i haverne kl. 17.

Formålet er, at vi alle samles om at tænde lys i mørket og ønsker hinanden en rigtig god jul.

Fejring af vintersolhverv er en gammel tradition

Frederikshavn Kommune startede traditionen med fakkeloptog ved vintersolhverv i 2018. Men at fejre vintersolhverv er en meget ældre tradition. Faktisk stammer den helt fra oldtiden, og fejringen har foregået i hele Europa, men især i de nordlige egne.

Vintersolhverv betyder solvending, for det er der, solen ”vender” og lyset begynder at komme tilbage på den nordlige halvkugle. Men egentlig er det jorden, der vender sin nordlige halvkugle mod solen igen.

Den 21. december er så typisk den korteste dag på året, altså den dag, hvor der er færrest lyse timer. Det kan skifte lidt fra år til år, om det er den 21. december eller 22. december.

Frederikshavn Kommune er den kommune, som har størst udsving i antallet af lyse timer på et år. Det skyldes, at den er Danmarks nordligste kommune, og derfor er der flest mørke timer om vinteren og flest lyse timer om sommeren. Hvis man sammenligner Skagen og Gedser, er der faktisk en forskel på dagslængden på omkring 45 minutter.

Praktiske oplysninger

Vintersolhvervsfest i Sæby:
Mødestedet er Professorens Plantage på Solsbækvej ca. 6 kilometer syd for Sæby. Turen begynder ved p-pladsen kl. 17.00 og slutter ved havet ca. kl. 19.00. Skovfoged Søren Hoff Brøndum fortæller om skoven ved vintertid.
Hjerteforeningen i Sæby er vært ved lidt lunt at drikke efter turen. Fakler koster 25 kroner.

Vintersolhvervsfest i Frederikshavn:
Mødestedet er Skovalléen 45. Turen begynder ved Møllehuset kl. 17.00 og slutter på Pikkerbakken ca. kl. 19.00. Naturvejleder Bo Storm fortæller om naturen ved vintertid.
Rotary Morgenklub i Frederikshavn er vært ved lidt lunt at drikke efter turen. Fakler koster 25 kroner.

Vintersolhvervsfest i Strandby:
Mødestedet er Hundeskoven i Bannerslund på Strandbyvej. Her ved Hundeskoven i Bannerslund vil vi sammen tænde fakler og gå en tur i skoven fra kl. 17.00-19.00.
Strandby Borgerforening er vært ved lidt lunt at drikke efter turen. Fakler koster 25 kroner.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Vær med til at fejre vintersolhvervet i Strandby, Frederikshavn og Sæby' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger