Nedlæggelse af stolpesten for nazismens ofre synes på vej
5. december 2022 - kl. 10:20 - af Henrik Christensen
Teknisk Udvalg skal på udvalgets møde den 6. december drøfte og tage stilling til et fremsendt forslag fra Nordjyllands Kystmuseum om stolpesteiner/snublesten i Frederikshavn Kommune.
Det indebærer, at der nedlægges navnesten (brosten med påsat messingplade), som er mindesmærker for nazisternes ofre, der omkom i besættelsestiden 9. april 1940 til 5. maj 1945, og som nedlægges i fortovet foran den bolig, hvor ofrene sidst opholdt sig frivilligt.
”Snublesten” er en dansk oversættelse af det tyske kunstprojekt. Begrebet ”snublesten” indebærer ikke forringelser af tilgængeligheden på de offentlige vejarealer, og ”snublesten” henviser udelukkende til det ”kulturelle/historiske benspænd”, som mindesmærket appellerer til.
Projektet er kendt fra andre steder i verden, således blev den første sten nedlagt i Köln i 1992, og i Berlin er der nedlagt 7.600 stolpesteiner. Pr. december 2019 er i alt nedlagt 75.000 stolpesteinersten i 26 lande. I Danmark kendes projektet bl.a. fra København, Kolding og Odense.
I 1996 startede den tyske kunstner Gunter Demning Stolpersteineprojektet. En Stolpersteine er en betonkube på 10 x 10 x 10 cm forsynet med en messingplade, hvorpå står navn og data for et af nazismens ofre.
Kun glemt, hvis navnet er glemt
Gunter Demnig henviser til en talemåde fra Talmud, som siger, at en person kun er glemt, hvis hans eller hendes navn er glemt. Ved at placere Stolpersteine det sidste sted, et offer for nazismen frivilligt opholdt sig, bevares personens navn, og f.eks. et forretningsstrøg bliver pludseligt et ganske andet sted. Et sted, hvor man helt uventet bliver gjort opmærksom på et offer for nazismen på en måde, som forlener stedet med en helt anden autenticitet end den, man havde forventet at finde et sådant sted.
Projektet er båret af en bevidsthed om, at forbrydelsen har fjernet ethvert fysisk levn, enhver genstand, efter den døde, ethvert objekt der giver forbindelse tilbage til historien. Denne forbindelse retableres med en Stolpersteine.
39 stolpersteine rundt om i kommunen
Nordjyllands Kystmuseum beskriver, at der er udvalgt lokaliteter, som omfatter 39 stolpersteinesten i Frederikshavn Kommune. De tænkes fordelt således: 11 i Frederikshavn, 6 i Sæby, 3 i Voerså, 9 i Skagen, 2 i Ålbæk og 8 i Strandby.
I forbindelse med projektet skabes der desuden 4 udstillinger om ofrene, ét på hvert af kystmuseets afdelinger, en bogudgivelse og formidling på sociale- og digitale medier.
Såfremt projektet godkendes, forventes stenene nedlagt i løbet af foråret 2023. Projektet indebærer ikke økonomiske bidrag fra Frederikshavn Kommune. Ansøgning om 198.000 kr. sendes til Melsen-fonden. Samlede projektomkostningerbeløber sig til 377.000 kr.
Center for Teknik og Miljø indstiller forud for mødet, at nedlæggelse af stolpersteine/snublesten godkendes i det offentlige vejareal.
Tekst: Per Rye
En kommentar til “Nedlæggelse af stolpesten for nazismens ofre synes på vej” under annoncerne.
Teknisk Udvalg har godkendt indstillingen fra Center for Teknik og Miljø, hvorved nedlægning af stolpersteine/snublesten godkendes i det offentlige vejareal.