Can I ein Bier order?
6. december 2022 - kl. 9:54 - af Henrik Christensen
Kender du den situation? Uanset om du selv har prøvet det, eller ej, så bliver det et mere og mere almindeligt scenarie, at vi ikke kan kommunikere med andre europæere, fordi fremmedsprogene forsvinder i Danmark.
Igennem de sidste mange år er der sket en generel forringelse af danskernes fremmedsprogs-kompetencer, og nu er situationen så grel, at man i Region Nordjylland er i gang med at etablere et fremmedsprogspanel til styrkelse af en koordineret indsats for sprogene i skolesystemet.
Arbejdet med et nordjysk fremmedsprogpanel er et regionsstøttet projekt, som Frederikshavn Gymnasium er blandt initiativtagerne til. I projektets styregruppe sidder repræsentanter for de nordjyske uddannelsesinstitutioner, og for at sætte fokus på sprogkrisen, blev der afviklet en stor sprogkonference den 17. november 2022 på Aalborg Katedralskole.
Der er er hårdt brug for folk med kendskab til flere sprog, bl.a. tysk og fransk, og inden for et par år, vil der være alvorlig mangel på sprogkyndige, ikke bare som undervisere, men også til at dække erhvervslivets behov. En rapport fra 2020 fra Dansk Industri viser, at mange virksomheder har et stort behov for medarbejdere, der mestrer andre fremmedsprog end engelsk: ”Hos virksomhederne er det særligt medarbejdere, der mestrer tysk, som er i høj kurs,” siger Mette Fjord Sørensen, der er underdirektør i DI.
Det nordjyske sprogpanel, som afholder sprogkonferencen, har desuden som mål at gøre beslutningstagere og politikere opmærksomme på den akutte situation.
”Den udbredte politiske opfattelse er, at ”engelsk er nok” – og det er en stor fejlopfattelse, særligt når man ser på Europa, hvor vores kulturelle forståelse på tværs af grænser er afhængig af mere end et godt kendskab til engelsk. Hvis man kun har adgang til information på engelsk, bliver al information filtreret gennem en angelsaksisk/amerikansk opfattelse af verden, hvilket ikke er nuanceret, men skaber en åbenlys risiko for ensretning af ens verdensopfattelse og måske endda ”tunnelsyn” i en globaliseret verden, hvor der mere end nogensinde er brug for interkulturel viden gennem bl.a. fremmedsprogskendskab og kompetencer,” udtaler uddannelsesleder på Frederikshavn Gymnasium, Per Høberg.
Frederikshavn Gymnasium har de seneste skoleår arbejdet målrettet på at styrke de sproglige studieretninger, og i november 2022 starter hele 37 elever i en sproglig studieretning med tre fremmedsprog (engelsk + fransk/spansk + tysk/latin/græsk). Det er en fremgang på over 100% på få år. Men der er stadig arbejde, der skal gøres. Eksempelvis skal sprogfagenes status og anseelse hæves, ligesom flere elever skal opmuntres til at studere sprog på højere niveauer, f.eks. ved at tilvælge tysk på A-niveau i stedet for at afslutte på B-niveau eller ved at vælge en studieretning med fransk eller spansk.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Can I ein Bier order?' til en bekendt