Det er højsæson for smitsom hundesygdom

Det er højsæson for smitsom hundesygdom

20. december 2022 - kl. 6:20 - af

Vinterens kolde vejr er ofte opskriften på snot og snue, men det er ikke kun mennesker, som er ekstra udsatte for sygdom den kommende tid. Lige nu hærger den smitsomme hundesygdom, kennelhoste, nemlig flere steder i landet, og derfor er der god grund til at være særlig opmærksom på sin hund, lyder det fra dyrlæge. 

De kolde vintermåneder står for døren, hvor luftvejsinfektioner som forkølelse, ondt i halsen og influenza trives allerbedst. Men det er ikke kun hos mennesker, at vinteren kan være ekstra hård. Det gør sig også gældende for vores firbenede venner, som i højere grad bliver ramt af den smitsomme hundesygdom, kennelhoste, når vejret er koldt og fugtigt. Sådan lyder det fra en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura, der hvert år oplever flere sygdomstilfælde med kennelhoste:

Kennelhoste er en infektion i hundens luftveje, der er yderst smitsom, da den smitter fra hund til hund gennem luften – også selv om de ikke befinder sig særligt tæt på hinanden. Derfor bør hundeejere også være ekstra opmærksomme, hvis man har været i en hundeskov, til udstilling, kennel eller andre steder, hvor mange hunde er samlet på en gang, forklarer Hanne Friis, som er chefdyrlæge hos AniCura Dyrehospitaler i Danmark, og fortsætter: 

I den forbindelse er det især værd at bemærke, hvis hunden efterfølgende bliver ramt af voldsomme hosteanfald, løbende øjne og næse eller nedsat appetit, der alle kan være symptomer på kennelhoste. I nogle tilfælde kan hosteanfaldene være så voldsomme, at hunden hoster, indtil den kaster op. Men selv om sygdommen kan være meget generende, mens den står på, er kennelhoste oftest ikke farligt – dog kan små hvalpe og hunde med underliggende sygdomme blive kraftigere angrebet, da deres immunforsvar er mindre veludviklet. 

Hvis din hund bliver smittet
Har din hund været tæt på smitte med kennelhoste, eller er den begyndt at udvise en eller flere symptomer på sygdommen, er det vigtigt at isolere den fra andre hunde, så smittekæden bliver stoppet samt tage kontakt til din dyrlæge, lyder det fra Hanne Friis:

En dyrlæge kan hjælpe med at stille diagnosen for kennelhoste, men desværre er der ingen medicinskbehandling, som kan fremskynde forløbet, da sygdommen primært er forårsaget af virus. Derfor er det bedste, man kan gøre at sørge for, at hunden får en masse ro og ikke bliver fysisk belastet af længere gåture, som kan gøre hosten værre. Derudover er det en god idé at holde øje med eventuel feber eller forværring af symptomer, da det kan være tegn på en sekundær lungebetændelse, som kræver, at hunden bliver tilset af en dyrlæge, forklarer Hanne Friis og fortsætter: 

Til trods for at vi ikke kan behandle hunden, når smitten med kennelhoste først har fundet sted, er det muligt at forebygge sygdommen gennem en årlig vaccine. Derfor er vores klare anbefalinger også at vaccinere hunde, der ofte er sammen med andre hunde, da det kan være med til, at hunden undgår smitte eller får et mildere sygdomsforløb.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Det er højsæson for smitsom hundesygdom' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger