Inflation får patienter i Region Nordjylland til at droppe tandlægen

Inflation får patienter i Region Nordjylland til at droppe tandlægen

2. januar 2023 - kl. 6:38 - af

Nu rammer inflationen også danskernes sundhed. Hele 73 procent af tandlægerne i Nordjylland oplever en stigning i antallet af patienter, der melder afbud eller udskyder deres behandling. Det viser en ny rundspørge. Stærkt bekymrende, mener Tandlægeforeningen.

Afbud og et nej tak til tandbehandling er blevet hverdag på landets tandklinikker. Det viser en ny rundspørge blandt over 600 tandlæger, som Tandlægeforeningen har lavet.

Her svarer 73 procent af tandlægerne i Region Nordjylland, at de oplever en stigning i antallet af patienter, der melder afbud eller udskyder en behandling sammenlignet med bare et år siden, hvor antallet af patienter allerede lå lavere på grund af pandemien. Af dem mener 77 procent, at forklaringen skal findes i den stigende inflation.

”Det er meget bekymrende, at så mange patienter her i Nordjylland fravælger den tandbehandling, de har brug for. Man bør gå regelmæssigt til tandlæge for at forebygge og behandle sygdomme i tænder og mund. Vi ved også, at dårlig tandsundhed kan gå ud over den generelle sundhed, og at sunde tænder er afgørende for livskvaliteten. Tandpleje er en sundhedsydelse, og økonomi bør ikke være afgørende for, om man siger ja til behandling, fastslår Troels Barkholt, der er formand for Tandlægeforeningen i Region Nordjylland og klinikejer i Støvring.

Tandlægerne i Nordjylland ligger lidt højere end landsgennemsnittet, hvor 70 procent oplever en stigning i antallet af aflysninger eller udskydelser, og hvor 75 procent mener, at det skyldes stigende inflation.

Troels Barkholt genkender tendensen på sin egen klinik, og det er især én bestemt gruppe patienter, der fravælger tandlægen:

”Jeg oplever, at de patienter, der faktisk har mest brug for tandpleje, desværre også er dem, der udskyder eller melder afbud i øjeblikket. Og jeg tør næsten ikke tænke på, hvordan deres tandsundhed ser ud, når de kommer igen. De risikerer at ende i en situation, hvor en stor, dyr behandling er nødvendig, og på den måde kan det blive en ond spiral,” påpeger Troels Barkholt.

Dårlige tænder stigmatiserer
Troels Barkholt bakkes op af Esben Boeskov Øzhayat, lektor på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet.

Han er dog ikke overrasket over tallene, fordi det i forvejen kun er 35 procent af dem, der jævnligt har svært ved at betale sine regninger, der går regelmæssigt til tandlægen, men han er bekymret for konsekvenserne på sigt.

”Det kan næsten ikke undgås, at inflationen sætter fart i opdelingen i et a- og b-hold i tandsundhed. Og konsekvenserne for den enkelte kan være store. Vi ved, at de mennesker, der har problemer med tænderne, og som ikke har råd til at få gjort noget ved det, kan ende med at føle sig stigmatiseret, og at tænderne bliver en barriere for at få et job eller en kæreste,” fortæller Esben Boeskov Øzhayat og fortsætter:

”Jeg frygter, hvad der sker, hvis der pludselig også sker et fald i beskæftigelsen. Så går det først galt. Arbejdsløse går også mindre til tandlæge og har generelt set dårligere tænder”, understreger han.

3 gode råd til god mundhygiejne
1. Børst tænderne med tandpasta med fluorid to gange om dagen i to minutter hver gang.
2. Spis og drik sundt og undgå sukker i mellemmåltider og drikke.
3. Gå regelmæssigt til tandlæge for at få efterset tænderne. Visse sygdomme og mange former for medicin kan medføre mundtørhed, hvilket øger risikoen for huller i tænderne.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Inflation får patienter i Region Nordjylland til at droppe tandlægen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger