Borgere til topmøde om Nordjyllands fremtid

Foto: Region Nordjylland.

Borgere til topmøde om Nordjyllands fremtid

24. januar 2023 - kl. 10:05 - af

Regionsrüdet havde inviteret borgere fra hele regionen til topmøde om udfordringer, løsninger og en ny strategi for Nordjyllands udvikling.

173 engagerede borgere havde taget imod Region Nordjyllands invitation til et stort borgertopmøde lørdag den 21. januar pü Skansen i Nørresundby.

Samlet omkring 28 borde i en af idrÌtscentrets store haller brugte borgerne dagen sammen med politikere fra Regionsrüdet og de nordjyske kommunalbestyrelser til dialog og debat om Nordjyllands udfordringer og hvordan de bedst løses.

Indspark til ny kurs for Nordjyllands udvikling

Temaet for dagens debatter var regional udvikling, som er en af regionens vigtige opgaver, der spÌnder lige fra klima, energi og miljø til uddannelse, kultur og kollektiv trafik. Og regionens mül med den store borgerinddragelse var at fü et godt afsÌt for arbejdet med en ny Regional Udviklingsstrategi for 2024-2027, som Regionsrüdet netop har sat i gang.

– Vi er meget optaget af at høre fra borgerne, hvilke udfordringer og løsninger de ser for Nordjylland. Hvordan kan vi politikere f.eks. hjĂŚlpe unge, der har langt til deres uddannelsessted? Og hvordan kan vi vĂŚre med til at sikre rent drikkevand i omrĂĽder med risiko for forurening? At vide hvor skoen trykker for den enkelte borger, og hvor de selv ser muligheder, det er meget vĂŚrdifulde indspark, nĂĽr vi skal lĂŚgge fremtidens fĂŚlles kurs for Nordjylland, siger Peder Key Kristiansen, formand for Udvalg for Regional Udvikling og Innovation.

Afstemning om fremtidens største udfordringer

Deltagerne i borgertopmødet var blevet reprÌsentativt udvalgt, sü der var borgere i alle aldre fra büde større og mindre byer i hele regionen. Det gav en fin dynamik i debatterne ved bordene samt en rÌkke tankevÌkkende resultater i de elektroniske afstemninger om fremtidens udfordringer, som ogsü var en del af dagens program.

Bl.a. viste afstemningerne, at nÌsten hver anden nordjyde ser tilgÌngelighed til fleksibel kollektiv trafik som Nordjyllands største trafikale udfordring. Og at hver fjerde nordjyde mener, at den største udfordring inden for uddannelse og arbejdskraft er at gøre büde erhvervsuddannelser og yderomrüderne som helhed mere attraktive for de unge.

Disse og en masse andre indspark fra borgerne tager de regionale politikere med i deres arbejde med den nye Regionale Udviklingsstrategi for Nordjylland.

Regional Udviklingsstrategi 2024-2027

De mange indspark fra borgertopmødet skal Regionsrüdet bruge i sit arbejde med en ny Regional Udviklingsstrategi 2024-2027, som netop er sat i gang.

Strategien kaldes populÌrt blot RUS, og den er afgørende for Nordjyllands udvikling, fordi den handler om alle nordjyders fremtid. Strategien lÌgger den kurs, som Regionsrüdet sammen med sine samarbejdspartnere vil følge mod mület om at skabe et kompetent og bÌredygtigt Nordjylland, som er attraktivt for borgere, virksomheder og besøgende. Og ikke mindst et Nordjylland som er kendt for sammenhÌngskraft og samarbejde pü tvÌrs af region, kommuner, erhvervsliv, videninstitutioner og organisationer.

Strategien vil have fokus pü mange omrüder, som er vigtige for Nordjylland: Uddannelse og kompetenceudvikling af fremtidens arbejdskraft; den grønne omstilling og klimatilpasning; miljø, natur og kultur; kollektiv trafik og infrastruktur samt indsatsen for regionens yderomrüder og samarbejder med ind- og udland.

I det kommende arbejde med strategien vil Regionsrüdet tage initiativ til en bred involvering af samarbejdspartnere og en offentlig høring af forslaget til strategien i efterüret 2023.

Arbejdet med den Regionale Udviklingsstrategi kan følges pü: rus.rn.dk

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Borgere til topmøde om Nordjyllands fremtid' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger