Op til 13.000 kroners forskel i kørselsomkostninger på populære kør-selv-skiferiemål

Op til 13.000 kroners forskel i kørselsomkostninger på populære kør-selv-skiferiemål

9. februar 2023 - kl. 9:59 - af

Spar Nord og Bilbasen har undersøgt kørselsomkostningerne for rejser til fem populære europæiske skisportssteder, og heraf fremgår det blandt andet, at kør-selv-rejsen til franske Val Thorens koster op mod 16.500 kroner.  

Højsæsonen for skiferier nærmer sig, og i de kommende uger vil mange danskere suse ned ad pisterne. Men hvor meget koster turen frem og tilbage i egen bil til de populære skidestinationer? 

Spar Nord og Bilbasen har ud fra parametre som brændstof- og opladningspriser, brændstof- og elmotoreffektivitet, vejafgifter, slid, værditab og evt. færgebillet beregnet de samlede omkostninger for turen frem og tilbage til fem af danskernes foretrukne skisportssteder.

Heraf fremgår det blandt andet, at en tur fra København til Val Thorens i Frankrig og hjem igen løber op i hele 16.500 kroner, hvis det europæiske motorvejsnet forceres i en elbil. Det er godt 13.000 kroner mere, end hvis turen i elbilen i stedet går til Isaberg i Sverige.

– Transportomkostninger er mere end blot udgifter til brændstof eller el, og med vores beregninger forsøger vi at give et mere nuanceret billede af, hvad kør-selv-ferien koster. Vi medregner fx slid og afskrivningsprofil, der har stor betydning for din bils værdi, samt eventuelle færgebilletter og ikke mindst vejafgifter. Sidstnævnte er sammen med afstanden særligt medvirkende til at turen til Val Thorens er dyrere end de øvrige destinationer, siger markedsanalytiker i Bilbasen Jan Lang.

Af beregninger fremgår det desuden, at en kør-selv-ferie til Trysil fra Aarhus i en benzinbil beløber sig til 9.100 kroner. For cirka 3.000 kroner yderligere kan du fra Aarhus komme tur/retur til Livigno i Italien.

– Der er relativt store forskelle på kørselsomkostningerne, når vi kigger på de forskellige populære destinationer. Går turen til Isaberg, er der råd til en del flere restaurantbesøg og ekstra dage i skiskolen, hvis der skulle være behov for det, sammenlignet med en tur til Val Thorens. De lave kørselsomkostninger er desuden ikke den eneste økonomiske årsag til at vælge en tur til Sverige. Den svenske krones værdi er nemlig faldet med mere end fire procent overfor den danske krone siden december, og den udvikling opvejer en del af den stigning i inflationen, vi har set i hele verden, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

Priser på opladninger varierer meget

Salget af elbiler slog rekord herhjemme i 2022 med godt 66.000 brugte og nye solgte biler, men de mange nye elbilejere kan konstatere, at Bilbasen og Spar Nords beregninger viser, at kør-selv-ferien i elbil er en smule dyrere sammenlignet med benzin- og dieselbiler. Ifølge Jan Lang er dette dog bestemt ikke tilfældet for alle.

– Priserne for opladning varierer fra land til land og udbyder til udbyder og derudover også alt efter, om du har abonnement eller ej. Vores beregninger tager udgangspunkt i en pris uden abonnement på 7,1 kroner per kilowatt-time, men har du fx en aftale med Ionity, kan prisen være helt ned til 2,5 kroner per kilowatt-time, siger Jan Lang.

Med opladninger til 2,5 kroner per kilowatt-time vil turen fra København tur/retur til Val Thorens ligge på 12.600 kroner, hvilket er godt 4.000 kroner billigere, end hvis prisen er 7,1 kroner per kilowatt-time.

Om undersøgelsen: Ved beregning af vejafgifter med viamichelin.com er der valgt den hurtigste rute.

Der er i beregningerne af TCO (Total Cost of Ownership) taget udgangspunkt i de 10 mest solgte nye biler og de 10 mest solgte brugte biler i Danmark i fjerde kvartal 2022. TCO-gennemsnittet (Total cost of ownership) for benzinbiler er på 3,25 kr./km, for dieselbiler 3,38 kr./km og for elbiler 2,85 kr./km. Dertil kommer omkostningerne til forbrug af benzin/diesel/el.

Brændstofforbruget er sat til et gennemsnit for benzinbiler på 12,5 km/l og 16,1 km for dieselbilerne. Elbilerne er sat til 25 kWh pr. 100 km. Det er 30% under de opgivne forbrugstal, da der tages højde for, at langt hovedparten af turen foregår på lande- eller motorvej.

Benzin- og dieselpriser er beregnet som et gennemsnit af priser i de respektive lande, analysen undersøger og er indhentet fra Cargopedia. Benzinprisen er 14,50 kr./l for oktan 95 blyfri og dieselprisen 14,80 kr./l

Elprisen er sat til et gennemsnit for elbiler på 7,1 kr. pr. kWh, og der er beregnet med en gennemsnitlig elmotoreffektivitet på 25 kWh/100 kilometer.

Omkostninger ved afrejse fra Aarhus til Trysil og Isaberg er inklusive færgebillet for 2 personer med bil via Stena Line fra Frederikshavn til Gøteborg. Færgeprisen er economy-billetter fundet d. 13. januar. Afgang er sat til lørdag den 11. februar og hjemrejse lørdag den 18. februar, og der er valgt de billigste afgangstidspunkter. Tilsvarende er omkostninger ved afrejse fra København via Gedser-Rostock til Livigno eller Wagrain inklusive færgebillet for to personer via Scandlines. Færgeprisen er Standard-billetter fundet d. 13. januar. Afgang er ligeledes sat til lørdag den 11. februar og hjemrejse lørdag den 18. februar.

Kilde: Spar Nord og Bilbasen

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Op til 13.000 kroners forskel i kørselsomkostninger på populære kør-selv-skiferiemål' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger