Undersøgelse: Små børn sidder tungt på mange danske familiers tablets

Undersøgelse: Små børn sidder tungt på mange danske familiers tablets

18. februar 2023 - kl. 6:19 - af

Der findes en eller flere tablets i hjemmet hos mere end otte ud af ti danske børnefamilier, og i mange af dem er de primære brugere familiens mindste. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

På få år er tablets gået fra at være en ekstra luksus til en helt almindelig ting i både skoler, institutioner og på arbejdspladser.  

Men hvor de små bærbare computere har vundet indpas en lang række steder i samfundet, så kan populariteten især aflæses hos danske børnefamilier, hvor de har vundet så stort indpas, at der i dag findes en eller flere tablets i mere end 80 procent af alle hjem, hvor der er børn.  

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.  

Her bliver forældrene også spurgt, hvem der er den primære bruger af familiens tablets, og selvom langt størstedelen angiver de voksne, som dem der benytter hjemmets tablets mest, så peger hver femte af de adspurgte på hjemmets børn under ti år. 

Og selvom børns brug af tablets og skærme ikke som udgangspunkt behøver være forbundet med noget negativt, så bør man som forældre være særligt opmærksom på barnets alder i forbindelse med deres brug af tablets.  

Sådan lyder rådet fra Louise Brix, der er fagchef for sundhed i Gjensidige.  

“Børn kan få meget læring og underholdning ud af en tablet, men det kan være en fordel at have en klar aftale med sig selv og barnet om, hvor meget skærmtid, der er tilladt dagligt, og at man i den forbindelse bruger en tommelfingerregel om, at de mindste børn også har mindst tid med en tablet i hånden,” siger hun. 

Hun peger samtidig på, at det er vigtigt at man som forældre engagerer sig i børnenes tid med en tablet og spørger interesseret ind til, hvad de ser og oplever.  

På den måde har man som forælder ikke kun en god føling med, hvordan børnene håndterer deres skærmtid, men det er også med til at opbygge en tillid, så børnene senere kan føle sig åbne om at tale om de både gode og dårlige ting, de kan møde på internettet.  

Samtidig opfordrer Louise Brix til, at man ligesom i alle andre henseender agerer en god rollemodel for sine børn.  

“Når man skal lære sine børn at have en sund kultur i forhold til brug af tablets og skærme, så er det enormt vigtigt, at man ikke selv sidder dybt begravet i sin egen telefon eller tablet.” 

Fem gode råd til børn og skærmtid 

1 Dit ansvar 
Ligesom du lærer dine børn at begå sig i trafikken, er det dit ansvar at støtte dem, så de lærer at færdes sikkert og ansvarligt med net og mobil. Brug tid på at følge med i dine børns mediebrug. Vær opmærksom på, at der ofte udvikles nye medier og apps, som dit barn måske begynder at bruge. Det er en god ide, at du selv prøve spil og apps og at du spørger dit barn om, hvilke medier han/hun bruger. 
 
2. Anerkend forskelle 
Hvis du er bevidst om, at der er forskel på jeres udgangspunkt, er det nemmere at acceptere, at dit barn måske har et stort behov for at svare på en sms midt i aftensmaden. Anerkend dit barns selvfølgelige brug af internet, computer og mobiltelefon. 

3. Tal med dit barn 
Selvom børn kender teknikken, har de ikke altid modenheden til at overskue konsekvenserne af deres handlinger på nettet. De har brug for at blive guidet til at sætte grænser, så mediebrugen ikke bliver ukonstruktiv. Tal med dit barn om, hvilke billeder de deler. Det er helt ok at dele billeder – dit barn skal bare huske, at når man først lægger et billede på nettet, så vil det altid ligge der. Derfor er det bedst kun at lægge billeder op, som man ingen grund har til at fortryde senere. 

4. Du kan godt! 
Du behøver ikke at være erfaren IT-bruger for at kunne tage del i dine børns onlineliv. Spørg dem, hvad de laver og lad dem vise dig nogle af deres spil eller virtuelle verdener. Slip berøringsangsten. 

5. Sæt grænser for skærmtid 
Mange børn bruger de sociale medier som et rum for at udvikle deres identitet og bruger rigtig meget tid på at være opdaterede. Vær med til at sætte grænser og beskyt dine børn mod medie-stress og overforbrug.  

Det kan du for eksempel gøre ved at indføre en ‘offline-periode’, som gælder for hele familien. Du kan lægge op til en samtale med dit barn, hvor I indgår et kompromis – måske at I alle lægger jeres mobiltelefoner i en skål lørdag formiddag eller søndag aften? Eller I aftaler jævnligt en familieaktivitet, hvor ingen tager deres mobiltelefoner med hjemmefra? Husk, at værdier fra ‘gamle dage’, som vi lærer videre til vores børn, ofte kan være abstrakte for dem. De kender ikke en verden uden interaktive medier. 

Kilde: Red Barnet 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Undersøgelse: Små børn sidder tungt på mange danske familiers tablets' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger