Hvorfor forskellig sortering hjemme og på genbrugsplads ?

Hvorfor forskellig sortering hjemme og på genbrugsplads ?

23. februar 2023 - kl. 6:00 - af

Redaktionen har modtaget henvendelser fra flere læsere, der undrer sig en del over, at der sorteres på en måde, når man selv fragter affald til genbrugspladsen, og på en anden måde, når man sorterer hjemme i de nye affaldsbeholdere.

Avisen har derfor kontaktet Forsyningen i Frederikshavn for at få en forklaring. Henvendelserne kan bedst sammenfattes således:

”Når folk tidligere kørte på genbrugsplads/fyldplads, skulle man efter pladsmandens anvisning smide pap i én container og papir og aviser i en anden container. På samme måde skulle man nøje sortere metal for sig, plast for sig osv. Nu kan man i sin nye affaldsbeholder på bopælen komme pap og papir i samme rum og plast, metal samt mad- og drikkekartoner i et andet fælles særskilt rum. Hvorfor før en nøje opdelt sortering (som vist stadig fortsættes på fyldpladserne?) og fremover en sammenblanding? 

Renere fraktioner giver højere afregningspris

Hos Forsyningen forklarer sekretariatsleder Lena Møller Christiansen dette på denne måde:

”Det er korrekt, at sorteringen foregår anderledes på genbrugspladsen i forhold til hos private husstande. På genbrugspladsen er der særskilte containere til henholdsvis pap, papir, metal og plast. Når affaldstyperne (fraktionerne) er opdelte på denne måde, får vi ”renere” fraktioner og dermed en højere afregningspris hos de firmaer, der aftager vores affald.”

”Hvis vi skal opnå denne ”rene” opdeling af affald hos private, vil det betyde, at hver husstand skal have flere beholdere end de to, der er i dag. Og selv om afregningsprisen for affaldet vil blive højere, vil den slet ikke kunne dække de udgifter, affaldsselskabet vil have ved løsningen. Derfor vil vores kunders udgift til renovation blive højere. Det er også vores opfattelse, at vi vil få svært ved at få vores kunders opbakning til sortering, hvis der skal stå 4 affaldsbeholdere i indkørslen.”

Lena Møller Christiansen forklarer, at sorteringsløsningen, som er valgt til private husstande i Frederikshavn Kommune, derfor er et kompromis mellem kvalitet af det affald, der sendes videre til behandling, og den pris, som kunden skal betale for renovationen.

Forsyningens svar slutter: ”Det er dog vigtigt at understrege, at de blandede affaldstyper pap/papir og plast/metal/mad- og drikkekartoner fra husstande bliver sorteret ud på de anlæg, der modtager affaldet.”

Forsyningen henviser yderligere til, at man fx kan se denne film, der viser, hvordan plast og metal sorteres på Nordværks sorteringsanlæg, som modtager affald indsamlet i Frederikshavn Kommune: https://www.youtube.com/watch?v=_c56bh-x6V4

 

Tekst: Per Rye

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Hvorfor forskellig sortering hjemme og på genbrugsplads ?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger