Kør økonomisk og sikkert med dæk, der passer til årstiden

Kør økonomisk og sikkert med dæk, der passer til årstiden

11. april 2023 - kl. 9:03 - af

Når døgntemperaturen runder syv grader, er det tid til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk. Hvert år begår mange danske bilister den fejl at lade vinterdækkene sidde på. I juni 2022 kørte 400.000 bilister stadig på vinterdæk, og det går ud over sikkerhed og økonomi.

Det er vigtigt for sikkerheden, at man skifter til sommerdæk om sommeren, og derudover har varmens slid på vinterdækkene også betydning for økonomien. Det beretter Jeppe Damgaard, som er teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp:

– Vi ser for mange bilister, som kører på vinterdæk i sommerperioden. Vinterdæk er lavet af et blødere materiale, der hjælper med et godt vejgreb på sne- og isglatte veje. Men dækkene bliver for bløde, når de varmes op om sommeren, og det svækker vejgrebet. Bremselængden på tørre, varme veje er mellem 10 og 20 procent længere på vinterdæk end på sommerdæk, og det kan i yderste konsekvens føre til ulykker, siger Jeppe Damgaard.

Jeppe Damgaard uddyber, at der udover sikkerheden også er andre fordele ved at lade dækkene skifte med sæsonen:

– De varme veje slider hurtigere dækmønsteret, og man risikerer, at de er slidt ned til vinter. Ved at bruge dækkene sæsonmæssigt rigtigt bevarer man egenskaberne for begge dæksæt, så de holder længere. Derudover bruger en bil, der har vinterdæk på om sommeren, mere brændstof, da rullemodstanden på vinterdæk er større. Det går ud over både budget og klima, siger Jeppe Damgaard. 

Mere end hver tiende kører nu på helsårsdæk

Hvert år vælger flere og flere bilister helårsdæk. Rådet for Større Dæksikkerheds årlige dæktælling viser, at cirka syv procent kørte med helårsdæk i juni 2018, mens tallet var steget til 11 procent i sommeren 2022.

Ifølge SOS Dansk Autohjælp er helårsdæk en bedre løsning end at køre på sommerdæk om vinteren og vinterdæk om sommeren. Men helårsdæk er ifølge Jeppe Damsgaard et kompromis:

– Helårsdæk er en mellemløsning – de er ikke lige så gode som sommerdæk om sommeren, eller vinterdæk om vinteren, men hvis du lader bilen stå på dage, hvor der er isglatte veje eller meget høje temperaturer, så kan et par gode helårsdæk godt fungere. Dog vil vores anbefaling altid være, at du rådfører dig med en fagmand, når det gælder dæk til din bil.

Det skal du være opmærksom på, når du skifter til sommerdæk

  • Tjek dækmønster: Den lovmæssige grænse i Danmark for dybden på dækmønster er minimum 1,6 mm. Vi anbefaler dog minimum 3 mm dækmønster.
  • Tjek dæktryk: Er dæktrykket for lavt, kan det betyde dårligere vejgreb og højere brændstofforbrug. Det anbefalede dæktryk, der varierer alt efter bilmodel findes enten ved bilens tankdæksel, ved b-stolpen eller i instruktionsbogen.
  • Husk at efterspænde hjulene: Det er ikke unormalt, at sommerdæk sidder på alufælge og vinterdæk på normale fælge. Vær derfor opmærksom på at benytte bolte, der passer korrekt til fælgene. Når man har skiftet til sommerdæk, er en vigtig huskeregel at efterspænde hjulene efter 100-200 kilometers kørsel – dette uanset om man selv har skiftet dækkene, eller om man har fået det gjort på et værksted.

Kilde: SOS Dansk Autohjælp

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kør økonomisk og sikkert med dæk, der passer til årstiden' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger