Vi kan ikke gøre det hele for det halve!
13. juni 2023 - kl. 8:17 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Klubområdet står til en halvering i administrationens forslag til budgettilpasninger for 2024-2027.
Hvad er klubbernes DNA egentlig?
Klubområdet er delt op i fritidsklub for børn i 3 kl. til ca. 7.kl. og ungdomsklub i aftentimerne for de 13-18-årige.
Klubberne er præstationsfrie arenaer, hvor børn og unge har mulighed for at træffe egne valg i forhold til deres fritid. Klubberne er dog ikke læringsfrie, idet der arbejdes med læring til livet. Det er her børnene og de unge lærer at positionere sig i forhold til andre. Hvor er min plads? – Hvordan kan jeg få gjort min indflydelse gældende? – Altså: Demokratisk dannelse og medborgerskab.
Klubberne arbejder konsekvent med fællesskabelse og de gode fællesskaber. Dette arbejde foregår gennem utallige aktiviteter i dagligdagen og gennem weekendarrangementer samt koloniophold. Gennem disse aktiviteter dannes børnene og de unge til at blive en aktiv del af samfundet. De oplever magiske øjeblikke og får minder for livet.
Klubberne spiller en stor rolle i forhold til den forebyggende indsats. I klubberne er der plads til alle, uanset om man kan det hele selv, eller om man skal guides i forhold til at finde sit ståsted. Vi er med andre ord nysgerrige på børn og unges potentialer. Det kan være anlæg, evner eller kompetencer, der kan udvikle sig. Vores forebyggende indsats handler om at give børn og unge et fritidsliv med mening og bærende relationer til jævnaldrende og voksne. Vi forebygger derved alt fra kriminalitet og misbrug til ensomhed og mistrivsel.
I klubberne arbejder vi fleksibelt og forholder os konstant til tidens trend og pædagogiske landskab, hvilket betyder, at vi supplerer vores traditioner og arbejdsformer med innovative indsatser og tiltag, der matcher børne- og ungelivet. Vi understøtter børn og unge i at blive robuste, så de kan klare livets udfordringer – også når livet indimellem er svært. Vi skaber livsduelige børn og unge, der besidder en handledygtighed inden for hverdagslivets forskellige arenaer.
I klubberne gør vi brug af – og udvikler vi – metoder, arbejdsgange, procedurer og en pædagogisk praksis, som sikrer, at vi forbinder klubberne med omverdenen og derved skaber sammenhæng og helhed. Vi bygger dermed bro ud og ind af klubben.
Klubberne er således garanter for, at børn og unge er aktive, deltagende og medbestemmende via vores indsatser og tiltag. Bevægelsen fællesskabelse – at gøre noget sammen – er desuden medvirkende til at understøtte børn og unges mentale sundhed og trivsel.
HVIS KLUBBERNE SKAL SPARE 50% AF DERES BUDGETTER – HVAD SKER DER SÅ?
- Færre pædagoger giver færre aktiviteter og fællesskabende ture
- Det vil være svært at fastholde børnene og de unge
- Det udhuler dannelse og den forebyggende indsats
- Det giver mindre robuste børn og unge i Frederikshavn Kommune
- Det giver børn og unge med dårligere trivsel og mental sundhed
På den lange bane kan en halvering af klubbernes budgetter meget vel resultere i flere anbragte børn i Frederikshavn Kommune. Det har vi hverken råd til menneskeligt eller økonomisk.
Så kære Børne- og Ungdomsudvalg: Drop den foreslåede besparelse! Vælg børn og unge til ved at bevare klubbernes eksistensgrundlag.
Helle V. M. Pedersen
Bestyrelsesformand
HotSpot 9900
Torben Johansen
Bestyrelsesformand
Fritidscenteret Hans Åbelsvej
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Vi kan ikke gøre det hele for det halve!' til en bekendt