Klar anbefaling fra livredderne: Bad aldrig i tordenvejr

Klar anbefaling fra livredderne: Bad aldrig i tordenvejr

26. juni 2023 - kl. 10:44 - af

DMI varsler torden, hagl og kraftige vindstød i store dele af Danmark i dag, nür et omrüde med regn og kraftige byger skal passere hen over landet fra vest mod øst. TrygFondens livreddere opfordrer alle til at vÌre opmÌrksomme og søge i ly, hvis de hører torden.

Solen skinner, temperaturerne er høje, og mange holder sommerferie. Perfekte forhold for en tur til stranden. Men hører du tordenbulder, når du er i vandet, bør du søge op på land og allerhelst indendørs – for det kan være livsfarligt at bade i tordenvejr.

– I vandet er du meget sĂĽrbar. Bliver du ramt af et lyn, eller slĂĽr lynet ned tĂŚt pĂĽ dig, kan du blive slĂĽet bevidstløs, og sĂĽ er det en meget farlig situation at opholde sig i vand, fortĂŚller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, og fortsĂŚtter:

– Der er ingen øget risiko ved at bade, nĂĽr der er skybrud. Men hører du tordenbulder eller ser lyn, skal du skynde dig op pĂĽ stranden og søge ly – allerhelst i en bygning eller i en bil med fast tag og lukkede vinduer. Er det ikke muligt, er det bedste, du kan gøre, at sĂŚtte dig pĂĽ hug og krumme dig helt sammen, sĂĽ du fĂĽr en sĂĽ lille kropsoverflade som muligt. Lyn slĂĽr som regel ned i genstande, der rager op i luften. Derfor skal man aldrig søge ly fx under et trĂŚ, siger Anders Myrhøj.

Er du pü en strand med livreddere, og vejret pludselig skifter og Ìndrer forholdene pü stranden, vil livredderne altid advare dig og de øvrige badegÌster og hejse det røde flag i toppen af livreddertürnet. Det røde flag betyder, at livredderne frarüder badning, fx pü grund af risiko for tordenvejr, men ogsü efter et skybrud, hvis vandkvaliteten er forringet.

Fakta: Det betyder livredderflagene

NĂĽr livredderne er pĂĽ vagt, hejser de et flag i toppen af livreddertĂĽrnet. Farven pĂĽ flaget fortĂŚller om badeforholdene pĂĽ stranden:

  • Det rød-gule flag betyder, at du skal udvise almindelig opmĂŚrksomhed, nĂĽr du bader
  • Det gule flag betyder, at du skal udvise sĂŚrlig opmĂŚrksomhed ved badning. Det kan fx skyldes bølger, strøm, fralandsvind eller brandmĂŚnd.
  • Det røde flag betyder, at livredderne frarĂĽder badning, fordi vandforholdene er livsfarlige. Det kan fx skyldes meget store bølger, meget kraftige strømforhold, forurenet vand eller risiko for tordenvejr.

 

Fakta: Gode rĂĽd i tordenvejr

  • Badning frarĂĽdes. Der er ikke større risiko ved at vĂŚre i vandet end pĂĽ stranden, men bliver du slĂĽet bevidstløs af lynet, vil du drukne i vandet
  • Søg ikke ly under trĂŚer, specielt ikke et enkeltstĂĽende trĂŚ
  • Rør ikke elektrisk ledende genstande, fx hegn, rĂŚkvĂŚrk og apparater forbundet til el- og telefonnet
  • UndgĂĽ unødig brug af mobiltelefoner og andet elektronisk udstyr
  • En bil med lukkede døre og vinduer er et godt sted at søge ly
  • Søg om muligt indendørs

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Klar anbefaling fra livredderne: Bad aldrig i tordenvejr' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger