138 mio. kroner skal gøre dansk fiskeri …

138 mio. kroner skal gøre dansk fiskeri …

3. juli 2023 - kl. 7:36 - af

….. og akvakultur førende inden for grøn omstilling

Danmark skal vÌre en af de førende nationer inden for grøn omstilling af fiskeri- og akvakulturerhvervet. Nu übner tre tilskudsordninger pü samlet 138,3 mio. kroner, som skal støtte udviklingen og udbredelsen af grønne løsninger i dansk fiskeri og akvakultur. Pengene kommer fra det danske program for Hav-, Fiskeri- og Akvakultur (EHFAF).

Udslippet af drivhusgasser inden for fiskerisektoren kan nedbringes markant, nür diesel og olie erstattes af nul- og lav-emissionsløsninger som el- og hybridmotorer. Og tilsvarende er der pü akvakulturomrüdet potentiale for at udvikle miljø- og klimaforbedrende løsninger, der kan styrke en ressourceeffektiv akvakulturproduktion.

Nu übner tre puljer pü samlet 138,3 mio. kroner, der skal hjÌlpe med at udvikle og udbrede grønne løsninger inden for fiskeri- og akvakulturerhvervet.

De nye grønne løsninger skal büde hjÌlpe til, at Danmark nür i mül med at reducere CO2-udledningerne med 70 pct. frem mod 2030, og samtidig sikre, at Danmark bliver blandt de førende nationer inden for grøn omstilling af fiskeri og akvakultur.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger:

”Dansk fiskeri står lige nu over for en række store udfordringer bl.a. i kølvandet på brexit og med ændrede fiskebestande. Samtidig lever vi i en tid, hvor der både stilles store krav og er store forventninger til at udvikle nye grønne løsninger, der kan reducere klimaaftryk og miljøpåvirkning, inden for stort set alle brancher. Jeg oplever et fiskerierhverv med stor villighed til at sætte en ny og grønnere retning for dansk fiskeri. Derfor er jeg også glad for, at vi med de grønne tilskudsmidler på samlet 138,3 mio. kroner nu kan skabe nye bæredygtige løsninger for både fiskeri- og akvakulturerhvervet, som kan rykke det i en mere klimavenlig retning.”

Fakta:

  • Tilskudsordningerne er del af det danske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogram for 2021-2027, som medfinansieres af EU-midler fra den EuropĂŚiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond.
     
  • De nye grønne tilskudsordninger skal bidrage til udvikling af løsninger, der har potentiale for erhvervsmĂŚssig udbredelse i det danske fiskeri- og akvakulturerhverv og til at øge incitamentet til at foretage nye, grønne investeringer. Herudover er der fokus pĂĽ at undersøge nye uafprøvede fiskerier og nye metoder til at optimere fangsten, sĂĽ fiskeriet fortsat kan betale sig.
     
  • De tre tilskudsordninger er ĂĽbne for ansøgninger fra den 3. juli 2023 til den 31. august 2023. Tilskudsordningerne kan søges af fiskeri- og akvakulturerhverv og producentorganisationer, samt relevante samarbejdspartnere sĂĽsom forskere og analyseinstitutter. LĂŚs mere om tilskudsordningerne i Fiskeristyrelsens tilskudsguide.

Fakta om de tre tilskudsordninger:

84,6 mio. kroner til grøn omstilling af fiskeriet

Den grønne omstilling af fiskeriet skal ske sammen med fiskerierhvervet. Derfor afsÌttes der midler til udvikling og afprøvning af grønne teknologier, som kan reducere CO2-udledningerne fra fiskerierhvervet. Der er fokus pü, at erhvervet er en del af løsningen, sü der udvikles teknologi, som kan anvendes i et miljø- og klimamÌssigt og økonomisk bÌredygtigt fiskeri fremover.

Herudover gives der mulighed for at undersøge, om der kan fiskes efter nye arter, eksempelvis fjÌsing. Det vil ogsü vÌre muligt at støtte udvikling af nye metoder til at sikre kvalitet af fangsten, sü fiskeriet fortsat kan betale sig.

32,7 mio. kroner til udvikling af grøn omstilling af akvakultur

For at gü forrest i den grønne omstilling af akvakulturerhvervet er der behov for mere viden og udvikling af miljø- og klimaforbedrende løsninger. Udviklingen af nye grønne teknologier skal bidrage til omstillingen af den danske akvakultursektor, der ogsü i fremtiden skal vÌre førende inden for opdrÌt af fisk og skaldyr.

Derudover spiller tangproduktion en vigtig rolle i den grønne omstilling. Derfor øremÌrkes 5,1 mio. kr. til udvikling af erhvervsmÌssig tangproduktion, eksempelvis dyrkning af nye tangarter.

21 mio. kroner til investeringer i grøn omstilling af akvakultur

Udbredelsen af recirkuleringsteknologi i landbaseret akvakultur spiller en betydelig rolle for at rykke branchen i en grønnere retning. Men med udbredelsen af recirkuleringsteknologi følger ogsü et højere energibehov og dermed en risiko for en negativ klimapüvirkning.

For at reducere akvakulturerhvervets klimaaftryk og udledning af kvÌlstof, fosfor og organisk materiale kan landbaseret akvakultur derfor søge om tilskud til investeringer i renseteknologi og klimaløsninger.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '138 mio. kroner skal gøre dansk fiskeri …' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger