Danskerne holder på deres fritidshuse: Sådan vedligeholder du det bedst

Danskerne holder på deres fritidshuse: Sådan vedligeholder du det bedst

21. juli 2023 - kl. 6:46 - af

Danskerne er vilde med deres fritidshuse. Antallet af sommerhuse til salg er dalet med 275 procent siden maj 2015, og ejer man huset igennem mange år, er det ekstra vigtigt prioritere vedligeholdelsen.

Antallet af sommer- og fritidshuse til salg er lige nu på et rekordlavt niveau. I maj måned 2023 blev der udbudt 4.783 huse til salg mod 13.176 huse i samme måned i 2015. Det viser tal fra Boligsiden, og udviklingen svarer til et fald på 275 procent.

At danskerne holder mere på deres sommer- og fritidshuse end nogensinde før, har ifølge livsstilsekspert og trendforsker, Mads Arlien-Søborg to helt særlige årsager.

– Den turbulente periode, vi oplevede under coronapandemien betød, at folk genopdagede interessen for at holde ferie i Danmark. Det er en af hovedårsagerne til, at der er så få huse til salg nu. Det billede forstærkes yderligere, nu hvor krisen letter. Her ser vi en ny strømning i samfundet, der går på, at finde ind til det der er meningsfuldt i livet. I den proces bliver sommerhuset til et vigtigt fristed, som giver os danskere højere livskvalitet, og som mange derfor ønsker at passe på og holde i god stand.

Mads Arlien-Søborg pointerer samtidig, at fritids- og sommerhuse modsat for bare fire-fem år siden ikke længere bruges til show-off: Vi bevæger os væk fra, at status går gennem materielle ting. Status i dag er immaterielt, og i den kontekst søger vi især efter oplevelser, som giver indhold i livet, lyder det fra trendforskeren.

Særlig indsats kræves

Et langt ejerskab af familiens sommerhus kræver ifølge produktchef i Flügger, Lene Heitmann, at man prioriterer vedligeholdelsen af gavle, carporten, stakittet eller andet træværk. Hun giver her sine fem bedste råd til husejere, der i løbet af sommeren kaster sig over arbejdet.

1: Forarbejdet er vigtigt for at få et holdbart resultat. Skidt og snavs skal først vaskes væk med et egnet rengøringsmiddel. Hvis der sidder skidt og snavs på en overflade, der skal males, så er der risiko for, at malingen ikke hæfter ordentligt til træværket.

2: Alger skal fjernes efter skidt og snavs er væk. Brug et godkendt algefjerningsmiddel. Når træværket er tørt, er det klar til at blive malet.

3: Brug grunder, hvis du maler på områder med bart træværk. Grunderen trænger ned i træet og beskytter mod råd og svamp. På den måde sikrer du, at malingen hæfter godt til træet. Det er hurtigt at grunde, så selvom det føles som ekstra besværligt, så betaler det sig i længden.

4: Løstsiddende og gammel maling skal fjernes, inden du går i gang. Du kan ikke male ovenpå noget, der ikke sidder fast.

5: Mal vådt i vådt. På den måde opnår du en ensartet overflade, da malingen flyder sammen. Mal et bræt ad gangen, sådu har overblik og kan holde pauser. Når du maler ovenfra og ned, får du ensartede lige træk og undgår ‘løbere’. Arbejd

langs med strukturen i dit træ for at fremhæve de smukke årer. Det gør det også lettere at påføre.

Tænk på placeringen

Produktchef påpeger desuden, at husets placering er altafgørende for, hvordan man skal udføre vedligehold.

– Vi oplever i vores butikker en stigende interesse for at holde især udendørs træværk i god stand. Inden man går i gang med vedligeholdelsesarbejdet, er det imidlertid vigtigt at tage stilling til, hvor huset eller det omkringlæggende træværk er placeret. Hvis der eksempelvis er meget skygge på grunden, skal man løbende bruge et algefjerningsmiddel. Det forlænger træets levetid, og som husejer vil man opleve, at træbeskyttede overflader i skygge holder farve og glans længere end overflader, der udsættes for megen sol, siger Lene Heitmann.

Hun understreger samtidig, at ikke alt træværk skal vedholdes med samme frekvens.

– Det, der kan være forskelligt er, hvor ofte træværket skal vedligeholdes. Det er påvirkning fra sol, vind og vand, der har indflydelse på holdbarheden. Jo hårde påvirkning, jo oftere skal man forvente at vedligeholde overfladen for at opretholde et frisk udseende.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Danskerne holder på deres fritidshuse: Sådan vedligeholder du det bedst' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger