
Forringelserne vil ingen ende tage for de svageste ældre i Frederikshavn Kommune
1. september 2023 - kl. 7:03 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Redaktionen har modtaget dette indlæg fra Ældrerådet og Ældre Sagen i Frederikshavns Kommune:
Det er med stor bekymring, at Ældrerådet og Koordinationsudvalget for de 3 Ældre Sagens lokalafdelinger i Frederikshavn kommune ser på de foreliggende beskæringer i budgettet for 2024 og ikke mindst fremover.
Gennem de seneste år har de ældre pensionister i kommunen oplevet serviceforringelser på mange områder, herunder nedlæggelse af offentlige transportmuligheder, forhøjede takster for Flex-trafik, nedskæringer på rengøring osv.
Årets budgetudkast for Social- og sundhedsudvalget er ingen undtagelse, og vil ramme rigtig hårdt og mange, specielt de seniorer, som har svært ved at klare tingene selv. Set i Region Nordjyllands pejlemærker om øget mental trivsel og sundhed, føles det som kommunen kører den modsatte vej.
I Ældrerådet og Ældre Sagen så vi med stor bekymring på de foreslåede nedskæringer på rengøringsområdet på plejecentrene. Her skulle de svageste nu kun have kortvarig rengøringshjælp hver 3.die uge,
Et andet og meget væsentligt område var tøjvask, hvor oplægget gik på, at tøjet ikke længere skal vaskes i eget hjem, men fremover udliciteres. Det går på, at et eksternt firma afhenter det beskidte tøj hos borgerne hver 14. dag, og samtidig med afhentningen afleveres det nyvaskede tøj. Her ser vi flere udfordringer fortæller formændene for Ældrerådet Hanne Andersen og Ældre Sagens koordinationsudvalg i Frederikshavn Kommune Gitte Funch. Fra starten kræver det jo, at de ældre borgere, som minimum har ca. 30 trusser, for blot at kunne skifte hver dag, indtil det første hold vasketøj er retur igen. For nogle af de svage, er det måske ikke nok med et dagligt skift, men for flere måske flere gange om dagen.
Det medfører også, at meget beskidt undertøj, hvor borgeren har været uheldig, skal opbevares i 14 dage. Hvordan mon lugten herfra vil fremme en skøn duft i hjemmet og modvirke ensomheden? Heldigvis ser det ud til at Social- og Sundhedsudvalget har fjernet disse to væsentlige besparelsesforslag i 2024. Vi kan kun håbe på, at det også sker i det samlede byråd?
Men også andre områder står for skud og forringelser. Klippekortordningen nedskæres væsentligt, og fjernes helt fra 2026. Her kunne ældre borgere få en ledsager med på en lille strøgtur eller et besøg på kirkegården. Også prisen for flextransport hæves væsentligt – ja til den højeste i Region Nordjylland.
Modsat har Frederikshavn Kommune nu igennem rigtig mange år betalt mellem ca. 7 til omkring 10 mio. kr. årligt til p.t. 72 tomgangslejligheder. Her må der virkelig være en opgave til kommunens borgmester at få den gamle aftale skrottet. Den virker helt tåbeligt, urimeligt og uforståeligt. Vi kan læse at det er gamle, små lejligheder, som ingen vil bo i.
Generelt ser vi i Ældrerådet og Ældre Sagens lokalafdelinger med bange anelser på de kommende års budgetudkast. Finansministerens pengekasse bugner af penge. Trods det skal kommunerne skære ned med 1% hvert år, og derfor undrer det os, at KL (Kommunernes Landsforening) fortsat accepterer og indgår aftaler med Staten på disse betingelser. Få dage efter aftalen er indgået, klager landets borgmestre sig, herunder også Borgmester Birgit S. Hansen, som næstformand i KL. Det kan undre os!
Gennem mange år, har vi i Danmark fået opbygget en ”velfærdsstat”, hvor vi kunne give omsorg, pleje osv. til de svageste, og give adgang til en god uddannelse for de fleste. Med fremtidsudsigterne og de budgetforudsætninger, som Frederikshavn Kommune arbejder med for perioden 2024 – 2027, skal der skæres rigtigt hårdt på vores kernevelfærd, og det bekymrer os virkelig, og vi kan kraftigt opfordre vores politikere til at kæmpe hårdt imod den trend slutter Hanne Andersen og Gitte Funch.
Ældrerådet i Frederikshavn kommune er et folkevalgt udvalg på 9 medlemmer. Rådets opgave er at rådgive Byrådet og de politiske udvalg, og være bindeled mellem de ældre og kommunen. Rådets formand er Hanne Andersen. Ældre Sagens koordinationsudvalg i Frederikshavn omfatter lokalafdelingerne Skagen – formand Ivan Bach Jensen, Sæby – formand Ole Berg og Frederikshavn – formand og formand for koordinationsudvalget Gitte Funch. Ældre Sagens formål og opgave er at støtte kommunens ældre borgere
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Forringelserne vil ingen ende tage for de svageste ældre i Frederikshavn Kommune' til en bekendt