Forsøg med eud for elever i 8. og 9. klasse

Arkivfoto

Forsøg med eud for elever i 8. og 9. klasse

5. april 2024 - kl. 7:58 - af

Undervisningsministeriet har i begyndelsen af februar måned udbudt et 2-årigt rammeforsøg for elever i 8. og 9. klasse.

Forsøget sigter mod at styrke elevernes motivation og forudsætninger gennem en tættere kobling mellem teori og praksis med det formål, at flere elever gennemfører folkeskolen og påbegynder en ungdomsuddannelse. Målgruppen er unge, der risikerer ikke at starte eller fuldføre en ungdomsuddannelse.

Sagen er på som punkt på dagsordenen i Børne- og Ungdomsudvalget, når dette udvalg mødes næste gang den 10. april.

Succeskriterierne inkluderer beståelse af afgangsprøver i dansk og matematik, positiv faglig udvikling, kendskab til erhvervsuddannelser og bevidst uddannelsesvalg efter 9. klasse.

Kommunens Center for Skole, Klub og Ungdomsskole anbefaler, at kommunen deltager i rammeforsøget, da det vurderes, at der er flere elever i målgruppen. Tilbuddet vil forbedre skoletilbuddet til elever, som eventuelt vil kunne blive visiteret til specialtilbud.

Oprettes på Nordstjerneskolen

En ny eud 8/9 klasse vil blive oprettet på Nordstjerneskolen (ved siden af Arena Nord i Frederikshavn), hvor eleverne i tre dage vil modtage undervisning i en reduceret fagrække: dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi.

De to øvrige dage vil eleverne modtage undervisning i praksisrettede fag på EUC-Nord. Der etableres et tæt samarbejde mellem folkeskolens og erhvervsskolens lærere, så eleverne oplever, at undervisningen er sammenhængende mellem de to skoler.

Der ansættes en pædagog, som vil følge eleverne for at sikre sammenhæng mellem de to skoler. Desuden vil Den Kommunale Ungdomsindsats ved uddannelses- og erhvervsvejlederne (UE) yde en særlig vejledning.

EUC-Nord støtter forsøget og har bidraget til ansøgningen, der allerede er sendt til Undervisningsministeriet, pga. en kort ansøgningsfrist. Derudover har Center for Skole, Klub og Ungdomsskole udarbejdet en driftsoverenskomst med EUC Nord.

Økonomi

Det forventes, at der vil være mulighed for at søge et statstilskud, som delvist dækker to dages undervisning på erhvervsskolen, fordelt efter elevtimer (op til 40 kr. pr. elevtime).

Midlerne bruges til undervisning, materialer, transport og lokaleleje mm. Det forventes at niveauet for tilskud meldes ud fra ministeriet, når antallet af godkendte ansøgninger ligger fast i slutningen af april 2024. Center for Skole, Klub og Ungdomsskole finansierer de resterende tre dage på Nordstjerneskolen.

Da skoleåret 2023/2024 allerede er planlagt, er der behov for at finansiere den nye eud 8/9 klasse i efteråret 2024. Det anbefales, at inklusionspuljen bidrager til dette, da eud 8/9 klassen er et inklusionsfremmende tiltag.

Center for Skole, Klub og Ungdomsskole finansierer den forventede udgift i efteråret 2024 med midler fra budget 2024-aftalen om 1 mio. kr. til inklusionsfremmende tiltag.

Juniormesterlære

Fra skoleåret 2025/2026 vil oprettelsen af eud 8/9 klasser med stor sandsynlighed resultere i færre klasser på andre folkeskoler i kommunen samt færre elever i specialtilbud. Eud 8/9 klasse forventes derfor at være udgiftsneutral fra skoleåret 2025/2026. Forsøget skal igangsættes i august 2024 og afprøves igennem 2 skoleår med afslutning i juni 2026.

I det netop udsendte ”Kvalitetsprogram for Folkeskolen” vil kommunen være på forkant med at afprøve mulighederne i den forventede aftale om, at alle kommuner skal tilbyde juniormesterlære til elever i udskolingen.

 

Tekst: Per Rye

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Forsøg med eud for elever i 8. og 9. klasse' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger