Lokalpolitik i Frederikshavn Kommune er i disse dage bestemt ikke kedeligt

Lokalpolitik i Frederikshavn Kommune er i disse dage bestemt ikke kedeligt

5. april 2024 - kl. 13:11 - af

Lokalpolitik i Frederikshavn Kommune er i disse dage bestemt ikke kedeligt. Det fremgÄr ogsÄ af nyhedsmedierne.

Venstres nye emne som borgmesterkandidat, Lone Haugaard, er i Nordjyske i dag ude med nogle fokusomrÄder, der skal gÞre noget godt for hende i egenskab af hende som emne til at blive Venstres borgmesterkandidat.

Lone, det her bliver desvĂŠrre lidt langt, men jeg kunne ikke gĂžre det kortere. I din udtalelse i Nordjyske er du – som jeg lĂŠser det – efter den mĂ„de som vi i Danmark hĂ„ndterer demokratiet. Jeg hylder de demokratiske muligheder, vi har i Danmark og i Frederikshavn Kommune. Man kan lade sig opstille til eksempelvis et kommunalvalg, og fĂ„r du tilstrĂŠkkelig opbakning i befolkningen, bliver du valgt. Du er valgt med de kompetencer, du kommer med. PĂ„ alle mĂ„der. Du behĂžver ikke vĂŠre teaterdirektĂžr, halinspektĂžr eller Ăžkonom for at sidde i eksempelvis Kultur- og Fritidsudvalget. Du kan som lĂŠgmand med din interesse for omrĂ„det komme med dit bidrag til opgavelĂžsningerne. Vi har administrationen til at sikre den faglige sparring, og at alt foregĂ„r efter gĂŠldende regler og lovgivning. Det er en styrke for demokratiet.

Med ovennĂŠvnte in mente kan jeg se, at du i Nordjyske omtaler ”politibetjenten” i bestyrelsen pĂ„ Frederikshavn Havn. Det antager jeg er mig. Jeg antager ogsĂ„, at nĂ„r du skriver, at nogle af ”vennerne” fra byrĂ„det er sat ind i havnens bestyrelse, ja sĂ„ er det ogsĂ„ mig. Jeg mener heller ikke, at jeg har nogle uvenner i byrĂ„det. Uanset partifarve. Men med dine udtalelser synes jeg, at du har en lidt anderledes mĂ„de at udtrykke vores venskab pĂ„. Det lever jeg selvfĂžlgelig med. Jeg er ikke sart, og piver ikke over tonen til nogen som helst. Du skal derfor heller ikke vĂŠre bekymret for, at jeg tager den op i byrĂ„dssalen pĂ„ noget tidspunkt.

Og Lone – nĂ„r vi nu er ved Frederikshavn Havn. I forbindelse med konstitueringen umiddelbart efter kommunalvalget i 2021, fik jeg forhandlet nogle poster til Det Konservative Folkeparti. De poster er jeg stadig glade for, da de er med til at sikre os den indflydelse som vĂŠlgerne udstyrede os med, og dermed fĂžlger der ogsĂ„ et ansvar som vi stĂ„r ved. Selv om vi kun er 2 i vores byrĂ„dsgruppe, sĂ„ bliver vi hĂžrt med den vĂŠgt, vi kan forvente. Venstre – og dermed dig – valgte til sidst at stĂ„ helt uden for konstitueringen. Partierne skal selvfĂžlgelig hver isĂŠr gĂžre, hvad vi mener er bedst for at fĂ„ ens egen politik og mĂŠrkesager igennem.

Vi bliver lidt ved Frederikshavn Havn. De ubegribelige ledelsesmĂŠssige dispositioner trĂŠkker spor lĂŠngere tilbage end den bestyrelse, der blev nedsat den 1. januar 2022. Meget lĂŠngere tilbage. Den trĂŠkker spor tilbage til en tid, hvor Venstre ogsĂ„ var reprĂŠsenteret i havnebestyrelsen. Med de kompetencer eller erhvervsuddannelser som I valgte skulle sidde deri. Jeg gĂ„r i den tro, at de Venstre medlemmer, der sad i havnebestyrelsen dengang, traf deres beslutninger pĂ„ det oplyste grundlag, der for dem blev prĂŠsenteret af bĂ„de direktion og bestyrelsesformand. PĂ„ samme mĂ„de mĂ„ du tro pĂ„, at jeg i den periode, jeg har siddet i havnebestyrelsen har truffet de beslutninger, der var bedst i forhold til den viden som jeg blev bidraget med af direktionen og bestyrelsesformanden. Noget tyder pĂ„ at der er et gab mellem den virkelighed som direktionen har prĂŠsenteret og den virkelighed, vi stĂ„r i lige nu. SĂ„ sent som den 20. november 2023 bad jeg direktionen i havnen om at lave en opdateret stresstest pĂ„ havnens Ăžkonomi. Jeg fik oplyst, at Frederikshavn Havn pĂ„ det tidspunkt kunne optage lĂ„n for yderligere 80 mio. kr. og sĂ„ stadig servicere sin gĂŠld. PĂ„ trods af direktionens gentagne oplysninger om, at der ikke var ”fugle pĂ„ taget” i forhold til omsĂŠtningen, viste det sig ikke at holde stik. Som bestyrelsesmedlem mĂ„ jeg tro pĂ„, at de Ăžkonomiske oplysninger, der bliver givet er korrekte, og jeg forventer ikke, at jeg skal fakta checke om Frederikshavn Havns kunder virkelig kan prĂŠstere den omsĂŠtning til havnen som er anfĂžrt. Jeg mĂ„ stole pĂ„, at de tal, der leveres er valide og korrekte. Dette er den virkelighed som jeg sad i.

Gennem hele 2022 og 2023 har jeg haft en dialog med kommunaldirektÞren og borgmesteren om forholdene. PÄ trods af borgmesterens og kommunaldirektÞrens vedholdenhed om at fÄ tilsendt vitale Þkonomiske tal og beregninger, lykkes dette ikke, da et flertal i havnebestyrelsen efter afstemning ikke Þnskede at udlevere de Þnskede tal til sin ejer. BÄde Frederikshavn Havn og Frederikshavn Kommune har i den retning haft advokatbistand til tolkning af havneloven. Ingen af svarene fra advokaterne var klokkeklare.

I september mĂ„ned gjorde jeg kommunaldirektĂžren opmĂŠrksom pĂ„ vicedirektĂžrens ansĂŠttelsesforhold. Jeg blev fĂžrst klar over det i samme mĂ„ned, da jeg faldt over det i et tidligere regnskab. HavnedirektĂžr og bestyrelsesformanden synes pĂ„ dette tidspunkt, at det var ganske normalt. Sikkert tilfĂŠldigt – men umiddelbart efter trak de fire eksterne bestyrelsesmedlemmer sig fra havnebestyrelsen, og du har siden ogsĂ„ kunnet fĂžlge sagen i medierne. Specielt pĂ„ TV2 Nord.

SĂ„ Lone – selv om man er politibetjent eller svejser kan man godt stille spĂžrgsmĂ„l til tingene og jeg kan forsikre dig om, at ingen af os kun har siddet pĂ„ hĂŠnderne og rĂžget cigarer ved bestyrelsesmĂžderne. Vi har deltaget aktivt og interesseret og informeret ejer i det omfang den tidligere bestyrelse ikke har gjort det, og det var nĂždvendigt. Selv for en jurist har der bare vĂŠret en uhensigtsmĂŠssig lovgivning, der har vĂŠret en vĂŠsentlig barriere for ejeren for at fĂ„ sine oplysninger om Frederikshavn Havns drift. Med din baggrund vil jeg anbefale, at du fremover vil vĂŠre med til at fĂ„ ĂŠndret havneloven, sĂ„ en ejer uden juridiske benspĂŠnd kan fĂ„ alle Ăžnskede oplysninger udleveret.

Til sidst glÊder jeg mig over, at Frederikshavn Kommune fÄr en jurist som mulig borgmesterkandidat, men med dine betragtninger i Nordjyske, kan jeg selvfÞlgelig spÞrge om en jurist er tilstrÊkkelig uddannet til at vÊre borgmester. Et job hvor man jo i den grad skal vÊre samlende, innovativ, udviklende, fremsynet, loyal og Þkonomisk orienteret. Mig bekendt bestÄr juristuddannelsen i en erfaring, hvor man er mere bagud skuende og laver love og regler med baggrund i historien, og dette er der jo ikke meget fremsynethed i. Jeg anerkender selvfÞlgelig, at sidstnÊvnte kompetencer kan man erhverve sig pÄ andre mÄder.

Jeg er af den opfattelse, at en politibetjent ogsÄ kunne vÊre et bud pÄ en plads i borgmesterstolen. Dette er fÞr set i vores dÊkningsomrÄde, og det er sÄdan flere steder i Danmark i Þvrigt.

John Lamp Henriksen (C)

2. viceborgmester

 

 

 

Vil du kommentere pÄ ovenstÄende artikel, sÄ brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Lokalpolitik i Frederikshavn Kommune er i disse dage bestemt ikke kedeligt' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger