To ministre til møde i Dybvad om fremtidens landsbyer

To ministre til møde i Dybvad om fremtidens landsbyer

24. maj 2024 - kl. 8:10 - af

Statsminister Mette Frederiksen (A) og minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) deltog torsdag eftermiddag i et stort borgermøde i Dybvadhallen med deltagelse af godt 100 tilhørere. Formand for Landdistrikternes Samråd, Steffen Damsgaard, medvirkede som mødets moderator.

Borgmester Birgit S. Hansen bød velkommen og overrakte en miniudgave af Krudttårnet til de 3 deltagere med en venlig ”formaning” om, at det skulle anbringes et synligt sted, så de aldrig glemte Frederikshavn Kommune.

Steffen Damsgaard gav overskriften for mødet ”Hvad skal der til for at skabe liv og udvikling i landdistrikterne?”, og han pegede selv på, at det gælder om at leve op til et mål i regeringsgrundlaget, nemlig ”et Danmark i geografisk balance”.

Efter oplæg fra ministrene var der mulighed for at slippe spørgelysten fri.

Centralisering er ikke gudgivet

Morten Dahlin, der også er kirkeminister, sagde i sit oplæg, at et Danmark i bedre balance end i dag også er en konsekvens af regeringens politik.

Han slog fast, at ”centralisering ikke er gudgivet”. Landdistrikternes lykkeparadoks er jo, at der er bedst at leve på landet. Fællesskaber er stærkere, jo længere væk man kommer fra de store byer, og derfor gælder det om at styrke det, der pt. ikke virker.

Mette Frederiksen ville gerne sikre gode rammer for vores liv alle steder i Danmark, og hun kom også kort ind på lukningen af slagteriet i Sæby. Hun ville gerne sikre gode velfærdstilbud – også i landområder. Man kunne bl.a. se på, hvad Nordjylland kan udvikle af turisme.

Det har også været vigtigt for regeringen at flytte gode uddannelsestilbud ud til landområder, og hun fandt det vigtigt, at sikre en fornuftig tilflytning, så der er mulighed for at begge ægtefæller kan få et job.

Bureaukrati, vindmøller og herreløse huse

Jens Søndergaard, Præstbro ville gerne se udvikling, men frygtede afvikling i landområderne. ”Vi hamrer ind i et voldsomt bureaukrati, når vi skal have fat i en styrelse,” sagde han. Morten Dahlin lovede at se på, hvordan man kan finde gode løsninger på ”at flytte folk”.

Frode Thule Jensen, Østervrå, spurgte til den grønne omstilling – primært vedr. opstilling af vindmøller. Han mente, der bør en anden økonomisk fordeling til af overskud fra vindmøller på vand i forhold til vindmøller opstillet til havs – en anderledes kompensation. Det lovede Dahlin, at der bør ses nærmere på på Christiansborg, og Mette Frederiksen fastslog, at alle er glade for den grønne omstilling.

Svend Chr. Rasmussen, Dybvad, spurgte til mulighederne for at fjerne, hvad han betegnede som ”herreløse huse”, og hvordan man så kom lettere videre med byggegrunden. Mette Frederiksen medgav, at sådanne sølle huse virkelig kan skæmme en hel vej – sagt på nordjysk: ”Det er rigtig træls”. Hun omtalte en pulje til forskønnelse; derefter må der ses på mulighederne for at gøre det nemmere at træffe beslutninger om grundene.

Morten Dahlin fandt, at der siges for ofte nej; der må efter ministerens opfattelse ske større beslutningskraft på Christiansborg, og flere beslutninger skal kunne lægges ud lokalt.

Mette Hardam, Lyngså, var inde på, at noget af forsikringssummen ved nedrivning af huse kunne ”gemmes”, hvilket Mette Frederiksen gerne ville se nærmere på mulighederne for.

Skoler kan bekymre

Martin Christensen, Dybvad, slog et slag for betydningen af lokalt foreningsliv og Dybvad som en dejlig by med et dejligt liv. Men der lå alligevel en bekymring ved at tænke på, om der fortsat kunne holdes liv i en lille skole, som byen har. Han forstod godt, at kommunen kan se en rationaliseringsgevinst ved at stoppe flere elever i en klasse. Men han understregede, at en skole er katalysator for alt, hvad der foregår i en landsby!

Fra anden side kom der også fokus på den lille, lokale købmand, og der blev spurgt, om regeringen vil arbejde videre for at have butikker i de små byer. Morten Dahlin påpegede, at skole, købmand og busruter er kendetegn for, om et (lille) samfund fungerer.

”Folketinget må se nærmere på, hvilke rammer en kommune har. Når skole og købmand forsvinder, er det svært at bevare et lokalsamfund,” lød det fra ministeren for by- og landdistrikter, og i den forbindelse mente han, der også bør ses på udvikling af turisme.

”I det hele taget er det nødvendigt, at alle tænker kreativt for at sikre en positiv udvikling de kommende år,” sluttede Morten Dahlin, og regeringen ønsker et Danmark i økonomisk og geografisk balance.

Eller som statsministeren sammenfattede det i sin slutreplik til de fremmødte: ”I bund og grund er det jo sund fornuft, I efterspørger.”

Tekst og fotos: Per Rye

 

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'To ministre til møde i Dybvad om fremtidens landsbyer' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger