Per Larsen.
Sclerose formand: Det vi kan i dag, svarer til brandslukning
22. august 2024 - kl. 7:55 - af Michael Egelund (WebRedaktĂžr)
Knap 19.000 danskere er ramt af sclerose. PĂ„ godt 20 Ă„r er antallet fordoblet, og Danmark indtager nu fĂžrstepladsen over lande med den hĂžjeste forekomst af sclerose i verden. Den udvikling vil Per Larsen vende. Han er ny formand for Scleroseforeningen i Frederikshavn og pĂ„ LĂŠsĂž, og 8. september gĂ„r han forrest i kampen for at knĂŠkke koden til den uhelbredelige sygdom og den triste danske verdensrekord, nĂ„r Scleroseforeningen samler ind til forskning i sygdommen i hele landet. Â
Per Larsen fra Frederikshavn er en af de mange danskere, der lever med sclerose tÊt inde pÄ livet. Bare 20 Är gammel fik Pers kone Heidi sclerose. Dagen fÞr parret blev forÊldre til deres fÞrstefÞdte, ramte sygdommen ud af det blÄ. Det er 32 Är siden.
âDet var en stor omvĂŠltning, men en heldigvis har vi haft hinanden, for det er en sygdom, der gĂžr, at man aldrig kan vide, hvad morgendagen vil bringe,â siger den 51-Ă„rige formand og uddyber:
âSygdomsforlĂžbet er forskelligt fra person til person, men fĂŠlles for alle er, at ingen kan sige, hvordan deres sygdom vil udvikle sig, om det vil gĂ„ hurtigt eller langsomt, eller hvilke funktioner de vil miste og hvornĂ„r. Og den uvished er mĂ„ske noget af det svĂŠreste at lĂŠre at leve med,â forklarer han og tilfĂžjer:
âMin telefon er af samme grund tĂŠndt 24/7.â
Siden forÄret har han vÊret formand for Scleroseforeningen i Frederikshavn og pÄ LÊsÞ, og bare i hans omrÄde er der 188 personer med sclerose fordelt pÄ 182 i Frederikshavn og 6 pÄ LÊsÞ.
Selvom der siden Pers hustru fik sygdommen konstateret er sket medicinske fremskridt i behandlingen af sygdommen, er han ikke i tvivl om, hvad han kĂŠmper for. Ikke mindst i lyset af den udvikling, der gĂžr, at Danmark ifĂžlge den seneste internationale opgĂžrelse nu indtager fĂžrstepladsen i verden over lande med den hĂžjeste forekomst af den fremadskridende og invaliderende sygdom.
âVi skal ikke lade os slĂ„ til tĂ„ls med at kunne mildne sygdommens udvikling for nogle, men ikke alle patienter. Kun hver anden sclerosepatient kan behandles medicinsk for deres sclerose, og medicinen kan ikke ĂŠndre pĂ„, at det er en fremadskridende sygdom. Det vi i bedste fald kan nu, og jo kun for nogle patienter, svarer til brandslukning. Skal vi have udviklingen vendt, bliver vi nĂždt til at blive ved med at stĂžtte forskningen, for kun forskningen kan gĂžre os i stand til en dag at kunne standse sygdommen helt,â siger Per Larsen.
For den nordjyske formand tjener den Ärlige landsindsamling dog endnu et vigtigt formÄl:
âFor mig handler indsamlingsdagen ogsĂ„ om at udbrede kendskabet til sygdommen. NĂ„r vi gĂ„r fra dĂžr til dĂžr, er vi med til at sĂŠtte ansigt pĂ„ og forklare den her sygdom, som rammer os i Danmark isĂŠr, og som ikke bare vender op og ned pĂ„ tilvĂŠrelsen for dem, der fĂ„r sygdommen, men ogsĂ„ for deres familier og bĂžrn.â.
Han hÄber derfor, at rigtig mange er hjemme og vil tage godt imod, nÄr det ringer pÄ dÞren midt i formiddagskaffen eller lige efter frokosten sÞndag den 8. september, hvor frivillige fra Scleroseforeningen gÄr pÄ gaden i hele landet for at samle ind til den afgÞrende forskning:
âDet plejer at vĂŠre en rigtig positiv oplevelse at vĂŠre ude at samle ind. Folk er sĂžde til at stĂžtte, og mange vil rigtig gerne hĂžre mere om bĂ„de sygdommen og den forskning, de er med til at gĂžre mulig. Det er sĂ„dan, at Scleroseforeningen finansierer halvdelen af al forskning i sclerose i Danmark, og det var ikke muligt uden landsindsamlingen. Rigtig meget forskning ville ikke finde sted, hvis det ikke var for folks stĂžtte,â
fortĂŠller formanden om erfaringerne fra tidligere Ă„rs indsamlinger.
Det er sjette Ă„r, at Scleroseforeningen gennemfĂžrer sin landsdĂŠkkende indsamling, hvor der samles ind til forskning i sclerose. Sidste Ă„r blev der samlet 6,1 millioner ind, og det er den forelĂžbige indsamlingsrekord.
Scleroseforeningen stĂžtter Ă„rligt forskning i sclerose med knap 20 millioner og finansierer dermed mere end halvdelen af al uafhĂŠngig forskning i sclerose i Danmark.
Man kan stadig nÄ at gÄ med
Alle, der har tid og lyst til at slÄ en rask sÞndagsgÄtur sammen med at vÊre med til at samle ind til kampen mod en sygdom, der rammer danskere isÊr, kan stadig nÄ at tilmelde sig en af de ledige ruter pÄ www.sammenmodsclerose.dk. Her kan man ogsÄ lÊse om, hvordan man kan samle ind online, hvis man er forhindret i at gÄ en rute eller bare hellere vil samle ind pÄ denne mÄde i stedet for at gÄ en rute.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Sclerose formand: Det vi kan i dag, svarer til brandslukning' til en bekendt