Pigerne fra Sprogø

Pigerne fra Sprogø

2. januar 2025 - kl. 15:01 - af

For historisk interesserede afholdes der torsdag den 16. januar i Festlokalet på Tranåsvej 14, i Sæby, en aften med oplæg om Sprogø Kvindehjem, hvor den prisbelønnede film, Ustyrlig, fremvises.

For 100 år siden blev institutionen Sprogø Kvindehjem oprettet for at huse og internere kvinder, som af staten blev anset for letlevende.

Kvinderne blev anbragt på ubestemt tid, og det var forstanderinden og overlægerne, som havde magten over kvindernes skæbner, om de var rede til prøveløsladelse og udslusning, eller om de skulle forblive anbragte.

Kvindehjemmet var ikke et fængsel ej heller et hospital, men de internerede kvinder blev betragtet som værende syge og fik den lægelige diagnose ”moralsk åndsvage”, hvis de havde en adfærd, der stødte an mod den gængse moral. Nogle af diagnosens karakteristika var vagabondering, tyvagtighed eller seksuel umættelighed.

Sprogø er for mange en lille prik på vejen mellem Fyn og Sjælland, men for andre er det et særligt – og gruopvækkende – kapitel i åndsvageforsorgens historie – og et minde om Europas første racehygiejniske lov, der i 1929 gjorde Danmark til frontløber for tvangssterilisation, hvor staten kunne sterilisere borgere, som den anså som “moralsk åndsvage”, herunder en stor del af de 500 kvinder, som blev tvangsanbragt på Sprogø.

Kom og hør mere om Sprogø Kvindehjems historie og baggrunden for anstaltens oprettelse, når historiker Bolette Frydendahl Larsen og antropolog Stine Grønbæk Jensen giver en introduktion til datidens syn på moralsk defekte kvinder, hvor de i årene fra 1923 til 1961, kunne blive anbragt på Sprogø ud fra et samfundshensyn.

Billetter kan købes her: https://saebyfestival.nemtilmeld.dk/3/

Historiker Bolette Frydendahl Larsen, som har forsket i anbringelser af unge kvinder og har været historisk konsulent på filmen “Ustyrlig” giver en introduktion til filmen. Her kommer hun ind på relationen mellem fiktion og virkelighed og fortæller om sit arbejde som historisk konsulent samt om nogle af de fortællegreb, som er særlige for filmen.

Antropolog Stine Grønbæk Jensen, som har forsket i åndssvageforsorgen og er medforfatter til bogen “Pigerne fra Sprogø” vil med udgangspunkt i sin og Sarah Smeds bog fortælle om Sprogø Kvindehjems historie og baggrunden for anstaltens oprettelse.

Filmen “Ustyrlig” af instruktør Malou Reymann er inspireret af virkelige hændelser fra kvindeinstitutionen på Sprogø i Danmark i 1930’erne, og den har fået flotte anmeldelser:

” Instruktør Malou Reymann forløser et skamfuldt stykke danmarkshistorie til perfektion! -En sindsoprivende fortælling om statens overgreb på de ‘erotisk forstyrrede’ kvinder, som blev anbragt på Sprogø.”

Maren er en 17-årig selvstændig tænkende og handlende kvinde, der af 1930’ernes sociale myndigheder anses for promiskuøs. Og for at hendes uregerlige adfærd ikke skal opildne andre, sendes hun til en kvindeinstitution på Sprogø. Her skal hun lære at opføre sig som en ’ordentlig’ kvinde.

Hun skal dele værelse med Sørine, der allerede har tilpasset sig og internaliseret historien om sig selv som forkert. Sørine skal hjælpe Maren med at finde sig til rette på Sprogø, men Marens modstand mod systemet får konsekvenser for dem begge.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Pigerne fra Sprogø' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger