Jobpatruljen: Vi skal blive bedre til at passe på de unge på job

Foto: Sidste år måtte den nordjyske Jobpatrulje sende hele 229 sager videre til faglig opfølgning eller politianmeldelse, fordi arbejdsgiverne ikke overholdt gældende regler og love. Her hos iscafeen Paradis i Aalborg var der dog ordnede forhold for de unge fritidsjobbere. Arkivfoto.

Jobpatruljen: Vi skal blive bedre til at passe på de unge på job

23. juni 2020 - kl. 9:00 - af

Sidste år afdækkede Jobpatruljen, at det desværre ser virkelig skidt ud med mange unge fritidsjobberes arbejdsforhold i Nordjylland. Igen i år tager frivillige unge fra fagbevægelsen rundt i sommerlandet for at tage temperaturen på de unges arbejdsmiljø.

Budskabet til de unge på job i sommerlandet er klart: Vi har din ryg. Det gælder også når en fritidsjobber bliver udsat for urimelige eller ulovlige forhold på arbejdspladsen.

– Vi kan blive meget bedre til at passe på de unge, når de passer deres fritidsjob. Sidste års Jobpatrulje afslørede, at det desværre står mere grelt til på det område, end vi havde forestillet os. Der var flere sager med ret alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen. Derfor er vi også glade for, at der igen i år har været stor opbakning fra vores frivillige aktivister, der bruger to uger af deres sommerferie på at rejse rundt i Nordjylland og tale med både arbejdsgiverne og de unge fritidsjobbere, siger den nordjyske jobpatruljekoordinator, Louise Nabe-Nielsen.

Unge kender ikke reglerne

Blandt sidste års grelle eksempler var der en 16-årig, der var blevet forbrændt af at arbejde med friture og en 17-årig, der havde arbejdet i en dagligvareforretning i tre måneder uden at få løn. Andre steder mødte Jobpatruljen nogle 14-årige, der var sat til at udskænke alkohol, ligesom der flere steder var unge, der måtte arbejde uden pauser.

– Vi ser ofte, at de unge ikke selv er klar over, at deres rettigheder bliver overtrådt. De ved ikke, at man skal have løn i oplæringsperioden, at der er pause efter fire og en halv timers arbejde og at man ikke selv skal finde afløser ved sygdom for blot at nævne nogle eksempler, siger Louise Nabe-Nielsen.

Ud af de i alt 521 unge fritidsjobbere, Jobpatruljen mødte og talte med, blev der sendt hele 229 sager videre til opfølgning i fagforeningerne eller til politianmeldelse.

Mød Jobpatruljen i uge 28 og 29

I år har 20 unge frivillige meldt sig til Jobpatruljen. I uge 28 og 29 kører de Nordjylland rundt og besøger igen unge på deres arbejdsplads for at tale med både fritidsjobbere og arbejdsgivere om arbejdsforhold. Rigtig mange steder har arbejdsgiveren heldigvis godt styr på de love og regler, de unge skal arbejde under.

– Men erfaringen fra tidligere år viser desværre også, at mange unge fritidsjobbere finder sig i langt mere, end de bør. Måske fordi de er bange for at miste deres job, hvis de stiller spørgsmål til arbejdsgiverens dispositioner. Mange unge taler heller ikke med andre om de forhold, de arbejder under. Derfor er det så vigtigt, at både unge selv og deres forældre kender de regler og love, de arbejder under, forklarer Louise Nabe-Nielsen.

Erfaringen viser, at det især ser sager om arbejdsmiljø, ansættelsesforhold, arbejdstid og alkohol, der typisk skal kigges nærmere på.

– Heldigvis oplever vi, at de virksomheder, vi tidligere har besøgt, ofte har fået bedre styr på tingene, når vi kommer igen året efter. I nogle tilfælde handler det også om, at arbejdsgiveren faktisk ikke har helt styr på reglerne. Det er uhyre positivt at se, at vores kampagne har den effekt, siger Louise Nabe-Nielsen. 

Jobpatruljen Nordjylland i tal

1823 nordjyske virksomheder blev i 2019 besøgt i løbet af uge 28 og 29 mod 1294 året før.
I alt interviewede Jobpatruljens frivillige 521 unge fritidsjobbere om forholdene på deres arbejdsplads mod 512 i 2018.
229 sager blev sendt videre til faglig opfølgning eller politianmeldelse mod 165 i 2018.
Af disse handlede de:
149 sager om arbejdsmiljø (i 2018: 100)
97 sager om arbejdstid (i 2018: 69)
54 sager om løn, sygdom og ferie (i 2018: 53)
40 sager om ansættelsesforhold (i 2018: 16)
13 sager om alkohol (i 2018: syv sager).

Problemer for mere end 8 ud af 10 fritidsjobbere 

Jobpatruljen er en landsdækkende oplysningskampagne overfor 13 til 17-årige med fritidsjob.
Hvert år i juli kører aktivister fra Jobpatruljen landet tyndt og besøger arbejdspladser, hvor unge fritidsjobber.
Jobpatruljen har eksisteret siden 1979 og bag kampagnen står en række fagforbund. I Nordjylland er det HK og 3F, der organiserer Jobpatruljen.
I Nordjylland deltager i år 20 unge frivillige i Jobpatruljen, som i løbet af uge 28 og 29 besøger unge på arbejdspladser i alle de nordjyske kommuner.
I hele landet afdækkede Jobpatruljen i 2019, at 84,3 procent af fritidsjobberne oplevede brud på regler eller love i deres ansættelse.
Unge under 25 år har dobbelt så stor risiko for at komme til skade på arbejdet, som deres ældre kolleger.
I år er temaet for Jobpatruljen instruktion i arbejdet med maskiner og arbejdsredskaber.
Hele året vejleder Jobpatruljen børn og unge, deres forældre, arbejdsgivere og lærere via en brevkasse og på Fagbevægelsens Hotline på 8024 1010.

Kend dine rettigheder

En ansættelseskontrakt – har du ret til, når du har været ansat mere end én måned og arbejder mere end otte timer om ugen.
Løn – afhænger af din alder, hvad du laver, og hvornår du arbejder. Som ansat i en butik med overenskomst skal din løn fx ligge minimum mellem 67 og 70 kr. i timen når du er under 18 år.
Feriepenge – skal du have, og de udgør 12,5% af det, du tjener.
Fyring – må ikke ske uden grund. Sørg altid for at få en begrundelse på papir. Derefter kan HK, 3F eller en tredje fagforening tjekke, om fyringen er i orden.
Løn under sygdom – har du ret til, hvis du har været ansat i mere end otte uger og arbejdet mindst 74 timer i de seneste otte uger. Du har ikke pligt til selv at finde en afløser. Det kan også være Funktionærloven som giver dig ret til løn under sygdom.
Løft – må max være på 12 kg, hvis du er under 18 år.
Arbejdstid – hvis du er 13-14 år, må du højst arbejde to timer på skoledage og syv timer på skolefridage. Hvis du er 15-17 år må du arbejde højst to timer på skoledage og otte timer på skolefridage. For alle under 18 år gælder det, at du skal have mindst 30 minutters pause efter 4,5 timers arbejde, og det er forbudt at arbejde i tidsrummet mellem kl. 20 om aftenen og kl. 06 om morgenen, dog med undtagelser for unge, der ikke er omfattet af undervisningspligten.

Tjek din præcise løn og læs mere om dine rettigheder på

www.jobpatruljen.dk

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Jobpatruljen: Vi skal blive bedre til at passe på de unge på job' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger