Nedrivning af ejendomme – strategisk landsbyforskønnelse

Nedrivning af ejendomme – strategisk landsbyforskønnelse

7. juli 2021 - kl. 10:22 - af

På Distriktsudvalgets seneste møde drøftede deltagerne nedrivning af ejendomme rundt om i kommunen. Dette skal samtidig ses som en strategisk landsbyforskønnelse og en bæredygtig indsats i Frederikshavn Kommune, som beskriver de muligheder, der er for at tænke nedrivning, istandsættelse og langsigtet helhedsplanlægning af kommunens mindre byer ind i en strategisk sammenhæng med fokus på bæredygtighed og øget samarbejde med lokalsamfundene.
Plan- og Miljøudvalget besluttede i starten af 2021, at Distriktsudvalget skal involveres i udarbejdelse af et fremtidigt oplæg til udnyttelse af de øgede midler til nedrivningspuljen.
Handlingsplanen for nedrivningspuljen går ud på at nedrive så mange skæmmende og synlige ejendomme som muligt. I 2021 har man fået ekstra midler fra staten og til en refusion på 80%. Det giver mulighed for andet end blot nedrivning.
Kommunens prioritering ser i dag således ud:
1. prioritet – nedrivning af skæmmende boliger og erhvervsbygninger, der er synlige i by- og gadebilledet. Der er skrevet til de 118 mulige ejendomme til nedrivning, hvoraf de 57 er ejendomme, som der tidligere er skrevet til. Meget få har meldt tilbage
2. prioritet – nedrivning af skæmmende boliger og erhvervsbygninger, der ikke er synlige i by- og gadebilledet. Der er 107 mulige ejendomme til nedrivning, og man er begyndt at skrive ud til enkelte.

7 områder rundt i kommunen
I et bilag, som forelå til mødet, er oplistet 7 områder rundt om i kommunen, hvor det er vurderet, om der er tale om en skæmmende ejendom, som bør overvejes nedrevet.
• Område 1: Sæby syd – Lyngså – Voerså. Har 59 ejendomme, og alle er besigtiget. 8 ejendomme med 1. prioritet og 2 ejendomme med 2. prioritet
• Område 2: Sæby syd – Ørtoft – Præstbro. Har 65 ejendomme, og alle er besigtiget. 17 ejendomme med 1. prioritet og 9 ejendomme med 2. prioritet.
• Område 3: Syvsten – Dybvad – Brønden. Har 132 ejendomme, og alle er besigtiget. 73 ejendomme med 1. prioritet og 11 ejendomme med 2. prioritet.
• Område 4: Hørby – Thorshøj – Østervrå. Har 162 ejendomme. 56 ejendomme med 1. prioritet og 15 ejendomme med 2. prioritet.
• Område 5: Haldbjerg – Kilden – Gærum. Der er kigget på 67 ejendomme. 7 ejendomme med 1. prioritet og 10 ejendomme med 2. prioritet.
• Område 6: Kvissel – Elling – Strandby. Der er kigget på 111 ejendomme. 19 ejendomme med 1. prioritet og 0 ejendomme med 2. prioritet.
• Område 7: Skagen syd – Ålbæk – Jerup. Der er kigget på 133 ejendomme. 13 ejendomme med 1. prioritet og 0 ejendomme med 2. prioritet.

Kigget på 729 ejendomme
Samlet er der kigget på 729 ejendomme, hvilket har giver 193 ejendomme med 1. prioritet og 47 ejendomme med 2. prioritet.
Et af kravene til at få en ejendom med i puljen er, at ejendommen skal være ubeboet. Der er dog 70 ud af de 193 ejendomme i 1. prioriteterne, som stadig er beboet af ejer eller lejet ud.
Distriktsudvalget ser positivt på mulighederne med nedrivning, istandsættelse og områdefornyelse. Udvalget ønsker gerne igangsætning af initiativer, som kan nedbringe spekulativ udlejning i oplandslandsbyerne, og man ønsker øget fokus på oplysning af borgerne i oplandsbyerne om mulighederne i Landsbyforskønnelsespuljen. Endelig ønsker Distriktsudvalget, at det sikres, at puljen udnyttes til fulde i 2021.

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nedrivning af ejendomme – strategisk landsbyforskønnelse' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger