Sundhed kan ikke måles på en badevægt

Sundhed kan ikke måles på en badevægt

14. oktober 2022 - kl. 12:48 - af

Lokalafdelingen af SIND var i anledning af sit 40-års jubilæum gået i samarbejde med Frederikshavn Bibliotek om et totalt udsolgt arrangement med TV-lægen Peter Quortrup Geisling.

Dette var samtidig et led i ”Don’t fear the weird”-ugen, og i sin velkomst understregede lokalformand for SIND, Rikke Rugholt, at det er vigtigt at arbejde for en af-stigmatisering af psykisk sårbare.

Til publikums store tilfredshed oplyste Peter Quortrup Geisling, at han i DR-regi vil lægge op til, at DR tager psykiatrien under behandling – i stil med TV2’s ”Knæk cancer” – som led i en af-stigmatisering. Han slog fast, at psykiatrien i dag hænger langt bagud i sundhedsvæsenet, og det vil i de kommende år kræve milliarder af kroner at rette op herpå.

Som et ”hip” til politikerne i valgkampen, sagde Geisling, at det i sidste ende et eller andet sted er Christiansborg-politikernes ansvar, at psykiatrien er sakket så langt bagud.

Geisling havde givet sit foredrag overskriften ”Giv dit liv et serviceeftersyn”. Heri kom han ind på en lang række facts og overvejelser, vi hver især kan og bør gøre, når vi betragter vores sundhed og helbred.

Geisling ”leverede varen” på særdeles professionel vis, og de mange alvorlige betragtninger blev krydret med masser af morsomme anekdoter. Ikke alene fik publikum en herlig oplevelse, men også virkelig mange ting at tænke over. Geisling optrådte ikke som ”sundhedsapostel”, men satte fingeren på mange dilemmaer, som er med til at præge danskernes sundhedstilstand.

Corona – vi skal videre!

Peter Quortrup Geisling tog udgangspunkt i Corona; han var overbevist om, at vi nok skal vinde kampen med dette virus.

Dernæst var han inde på BMI-målinger, som han slog til lyd for bør hæves. ”Det er godt med lidt sul på kroppen, og sundhed kan ikke måles på en badevægt,” lød det fra Quortrup Geisling.

Uligheden i samfundet er langt mere alvorlig. I øjeblikket ”knækker” Danmark sundhedsmæssigt. Det løses ikke bare med økologiske grønsager.

Skal vi gøre noget ved danskernes middellevealder, er de alvorligste spørgsmål, der skal løses, rygning, alkohol, motion og forhøjet blodtryk. Geisling lagde ikke fingrene imellem, da han pointerede, at tobak og alkohol er de største tabuer på Christiansborg!

50 % af langtidssygemeldinger er relateret til stress. 430.000 danskere har et eller flere symptomer på langvarig stress. Derfor skal vi i høj grad også indtænke spirituel, mental, fysisk og følelsesmæssig sundhed, når vi ser på vores helbred.

Børn skal mærke naturen

Flere og flere unge ”stempler ud”. Børn og unge skal i langt højere grad ud at mærke naturen, mens de er børn og unge. Det giver ro og balance, og natur mindsker risikoen for en række sygdomme.

”Tag ud i naturen – dyrk motion og forebyg stress”, lød opfordringen.

Man skal i høj grad huske de sociale sider af livet. De er med til at højne livskvaliteten, og noget af det bedste, man kan gøre, er at (prøve at) have et lyst sind, som øger ens mentale sundhed.

”Lyt til kroppen hver dag. Vi skal mærke efter, hvordan vi har det. ”Førstehjælpen” til en selv er at lytte til kroppens signaler,” lød budskabet fra Peter Quortrop Geisling.

Tekst og foto: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sundhed kan ikke måles på en badevægt' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger