Temaplan for udpegning af byudviklingsområder
1. maj 2021 - kl. 6:46 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Byrådet i Frederikshavn Kommune har besluttet, at der skal udarbejdes et tillæg til Kommuneplan 2015, som udlægger nye bolig- og erhvervsområder. Beslutningen er truffet, fordi det er væsentligt for udviklingen i kommunen, at virksomheder kan tilbydes en attraktiv beliggenhed og borgere en velbeliggende boliggrund.
Det vedtagne kommuneplantillæg omfatter rammer for 28 nye bolig- og erhvervsområder. Af Frederikshavn Kommunes udviklingsstrategi fremgår, at kommunens 3 største byer skal være vækstlokomotiver for udviklingen i hele kommunen. Områderne er derfor primært udlagt i Skagen, Frederikshavn og Sæby og i begrænset omfang i enkelte mindre byer. Planen omfatter derudover udtagning af 9 uudnyttede områder af Kommuneplan 2015.
Endvidere er der et særligt behov for at udlægge større erhvervs- og boligområder i Strandby, og Strandby indgår derfor på lige fod med de 3 største byer i vurderingen af det fremtidige behov og opgørelse af restrummelighed.
De mindre lokalsamfund rummer også et potentiale, som det er vigtigt at understøtte. I de fleste af disse byer er der dog tilstrækkeligt med udlagte bolig- og erhvervsarealer til at imødekomme de kommende års forventede behov. Der er derfor kun i begrænset omfang foretaget nye udlæg i de mindre byer (Ålbæk, Elling, Voerså, Lyngså og Dybvad) på baggrund af aktuelle, konkrete henvendelser.
Kommuneplanen skal indeholde rammer for, hvad der kan bestemmes i lokalplaner for de enkelte dele af kommunen, idet der ikke kan lokalplanlægges for emner eller områder, der ikke er opstillet kommuneplanrammer for.
Planen er i øjeblikket fremlagt på kommunens hjemmeside med en indsigelsesfrist for kommentarer frem til den 25. maj.
Bolig- og erhvervsområder
Der har været afholdt en foroffentlighedsfase om de fremtidige bolig- og erhvervsområder i begyndelsen af 2019.
I et debatmateriale blev det skitseret, hvor nye bolig- og erhvervsområder evt. kunne udlægges.
I forbindelse med foroffentlighedsfasen modtog kommunen 36 høringssvar. Bemærkningerne vedrørte hovedsagelig synspunkter til beliggenheden eller størrelsen af de foreslåede nye bolig- og erhvervsområder.
Hovedprincipper for udpegning af byudviklingsområder
Udpegning af nye bolig- og erhvervsområder er sket ud fra en række grundlæggende principper:
- at der skabes en mangfoldighed i udbuddet af såvel bolig- som erhvervsområder
- at områder skal udlægges ”indefra og ud”, hvilket vil sige, at udlæg af nye arealer til byvækst som udgangspunkt skal ske i direkte tilknytning til eksisterende byområder
- at områder, som udlægges i kystnærhedszonen, normalt skal ske bagved eksisterende bebyggelse i forhold til kysten, eller som huludfyldnin
- at der tages hensyn til øvrige arealinteresser som f.eks. grundvands- og naturområder
- at områder udlægges, så de skaber god sammenhæng med den eksisterende struktur i byen, herunder f.eks. at bolig- og erhvervsområder adskilles, så miljøkonflikter undgås
- at den overordnede infrastruktur udnyttes bedst muligt.
Udlæggene til boligformål har taget udgangspunkt i konkrete ønsker fra private lodsejere og projektudviklere eller kommunale ønsker. Udlæg af boligområder har desuden været drøftet med ejendomsmæglere og –udviklere. Udlæg af erhvervsområder er foregået på baggrund af kommunale ønsker i dialog med kommunens erhvervsforeninger og Erhvervshus Nord samt lokale lodsejere.
Beskrivelse af rammer
Kommuneplanen skal indeholde rammer for, hvad der kan bestemmes i lokalplaner for de enkelte dele af kommunen, idet der ikke kan lokalplanlægges for emner eller områder, som der ikke er opstillet kommuneplanrammer for.
Når der udlægges nye områder, bliver der behov for at udtage nogle af kommuneplanens eksisterende områder. Dette kaldes omfordeling.
Nogle af områderne
I Skagen gælder det 2 områder: et område beskyttet natur omkring Sovkrogvej syd for Gl.Landevej og et erhvervsområde ved Strandklit nord for Minkvej.
Ålbæk vest, hvor der er er tale om et grønt areal syd og vest for Høvej. Arealet er registreret med beskyttet natur og vil derfor ikke kunne anvendes til boligbyggeri.
Et boligområde vest for Knivholt (mellem Hjørringvej og Mariendalsvej i den vestlige del af Frederikshavn). Dette ca. 97,8 ha store område forventes ikke at blive udbygget inden for den 12-årige planperiode.
Gærum, hvor der ikke har været forespørgsel på et privatejet boligområde ved Rysholtvej i mange år.
Et perspektivområde i den nordvestlige del af Jerup er rammelagt til boligformål. Perspektivområder er områder, der forventes anvendt på langt sigt (om minimum 12 år). Store dele af det ca. 12,2 hektar store område er registreret med beskyttet natur. Hele området er udpeget som et særligt værdifuldt landskab, geologisk beskyttelsesområde samt “rimmer og dobber”. Det vil derfor ikke kunne udbygges til boligformål.
Et perspektivområde i den sydvestlige del af Elling er rammeplanlagt til boligformål.
Et ca. 23,9 hektar stort område (boligområdet Solsbæk Strand) ved Sølystvej i den sydlige del af Sæby forventes ikke at blive udbygget inden for den 12-årige planperiode.
Et 1,9 hektar boligområde ved Tryvej i Thorshøj har der ingen efterspørgsel været på i mange år, så området udtages af planen. Området er kommunalt ejet. Det forventes at kunne sælges til landbrugsformål.
Link til at finde hele temaplanen og redegørelse for bl.a. arealbehov:
https://dokument.plandata.dk/12_9710254_1619528188457.pdf
Tekst: Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Temaplan for udpegning af byudviklingsområder' til en bekendt