Når det brænder ude i verden, så handler vi

Når det brænder ude i verden, så handler vi

20. juni 2020 - kl. 1:03 - af

Redaktionen har modtaget dette indlæg fra udviklingsminister Rasmus Prehn (S) og udviklingsordfører Daniel Toft Jakobsen (S).

I Danmark har vi stolte erfaringer, når det kommer til udviklingshjælp. Vores udviklingsbistand bekæmper nød og er med til at sikre stabilitet og udvikling i verdens mest sårbare lande. Når en international krise, som COVID-19 rammer, så skrider vi til handling. Vi udviser international solidaritet. Fordi vi ved, det gør en forskel.

Senest har regeringen indgået en bred aftale med Folketingets partier om en ny COVID-19-hjælpepakke på 365 mio. kr. til Afrika. Aktuelt er det hverken mangel på respiratorer eller kapacitet i sundhedssystemet, der gør mest ondt i Afrika. Det er nedgangen i den globale økonomi, lukkede arbejdspladser og de restriktioner, der er indført for at begrænse smittespredningen. Ifølge FN risikerer krisen at tilbagerulle udviklingsresultater opnået gennem de seneste 20 år. Syd for Sahara i Afrika forventer man recession for første gang i 25 år.

Tilbage i april indgik vi ligeledes med et bredt politisk flertal en aftale om en stor hjælpepakke med særligt fokus på konkrete her-og-nu-sundhedsindsatser og at få bekæmpet smittespredningen.

Med vores nye hjælpepakke sætter vi først og fremmest ind med et sikkerhedsnet af fødevarehjælp og støtte til kontanthjælpssystemer. Det handler om at sikre de mest sårbare mad og kontanter direkte i hånden. Projekter, vi før har haft succes med. På få måneder har vi med brede flertal af Folketingets partier sørget for at hjælpe nogle af verdens mest udsatte mennesker med to hjælpepakker samt akutte midler til WHO og UNICEF.

Lige så vigtigt det er at levere nødhjælp, ligeså vigtigt er det at investere i en bæredygtig fremtid. Vi vil gerne bidrage til en grøn genstart af økonomien i Afrika. Få skabt vedvarende energikilder og grønne jobs. Derfor har vi lavet en klimaaftale med vores støttepartier. Hvor vi blev enige om at afsætte 150 mio. kr. ekstra i klimabistand til verdens fattigste.

Vi er et lille land. Og mange tænker: kan vi virkelig gøre en forskel? Ja, det kan vi. For nylig lykkedes det os via en samtale med Ugandas premierminister at bidrage til løsladelsen af fængslede LGBT personer i Uganda. Vi kan flytte noget ved at stå fast på grundlæggende menneskerettigheder. Vi tror på det gode eksempels magt, og vi ved, at Danmark kan gøre en forskel i verden ved at gå forrest med ambitiøse initiativer.

Foto: Steen Brogaard

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Når det brænder ude i verden, så handler vi' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger