Foto: Getty Images
OvervÄgning af fiskere sikrer torsk fra at ryge overbord
16. juli 2020 - kl. 8:53 - af Henrik Christensen
OvervÄgning af fiskere, har generelt flere fordele end ulemper, lyder konklusionen i et stort internationalt studie med forskere fra bl.a. KÞbenhavns Universitet. Metoden bidrager nemlig til, at reglerne for at smide fisk overbord overholdes, hvilket sikrer torsk og kuller mod at ryge tilbage i havet.
KameraovervÄgning af fiskere har i flere Är vÊret foreslÄet som en del af lÞsningen pÄ bÄde overfiskeri, der er et problem for biodiversiteten i vores have, og det spild af ressourcer, der sker, nÄr fisk smides overbord, fordi de er for smÄ eller ikke har den store salgsvÊrdi efterfÞlgende.
Men udsigten til at blive kigget over skuldrene af kameraudstyr, der kan mĂ„le, hvor mange – og hvilke fisk, der samles i nettet, og hvor mange, der smides ud igen, bliver af fiskeriforeningens medlemmer opfattet som et udtryk for en ubehagelig mistillid til deres arbejde.
Nu konkluderer internationale og danske forskere fra blandt andet DTU og KU i et studie, at der er flere fordele end ulemper ved den omdiskuterede kameraovervÄgning, kaldet Elektronisk Monitorering.
“Vores resultater viser, at dokumentationen med kamera er med til at sikre, at fiskerne overholder reglerne. Teknologien sikrer en bedre og mere detaljeret registrering af fisk, og ser ud til at have en positiv effekt pĂ„, hvor mange fisk, der smides ud,” siger Heidrikur Bergsson, der er Ph.d. pĂ„ Biologisk Institut, KĂžbenhavns Universitet og har arbejdet med teknologien siden 2014.
Sammen med danske, amerikanske, hollandske, britiske og tyske forskere, har han indsamlet og analyseret data fra over 100 forsÞgsordninger med Elektronisk Monitorering i bÄde Europa, USA, Australien og Canada. Forskerne har gennemset flere tusinde timers videomateriale og konkluderer altsÄ, at overvÄgningen har en effekt i forhold at undgÄ udsmid af fisk, der ikke burde vÊre rÞget overbord samt sikrer, at flere fisk bliver registeret korrekt og med flere detaljer, der kan bruges i andre studier.
Kan hjÊlpe med pÄlidelig indrapportering
Elektronisk Monitorering bestĂ„r som nĂŠvnt bl.a. af kameraovervĂ„gning – bĂ„de over og under dĂŠk – der hele tiden filmer fiskernes aktiviteter og fangst. Derudover inkluderer teknologien sensorer, der mĂ„ler, hvordan fiskeudstyret bevĂŠger sig og en GPS, der angiver bĂ„dens placering og rute. Se en video om metoden her.
“Kameraerne giver os mulighed for at fĂžlge fisken fra, den bliver taget ombord, gennem hele bearbejdningen, og til den eventuelt bliver smidt overbord. Data fra overvĂ„gningen bliver behandlet af analytikere, der undersĂžger, om fiskerne lever op til kravene,” forklarer Heidrikur Bergsson.
I dag skal fiskerne selv anfĂžre, hvad de har fanget, og hvor meget de vurderer, at de har smidt ud via en logbog – en proces, der bliver kontrolleret ved stikprĂžvekontroller. Derfor er Elektronisk Monitorering et vigtigt supplement, da det ogsĂ„ kan sikre, at fiskerne rapporterer korrekt, uddyber han.
Overordnet set er der tre store fordele ved Elektronisk Monitorering, nemlig at: Teknologien er billig i forhold til alternativerne, den har potentiale til at dÊkke hele fiskeflÄdens adfÊrd i en langt mere detaljeret grad end andre observationsmetoder, og teknologien kan sikre en bedre og mere detaljeret registrering af fisk, herunder om reglerne for udsmid overholdes, fremgÄr det i studiet.
“En fjerde fordel er, at Elektronisk Monitorering giver bedre data til at lave estimeringer af eksempelvis rĂždspĂŠtte- og torskebestanden. PĂ„ den mĂ„de kan kvoterne for, hvor meget man mĂ„ fange, bygges pĂ„ et bedre grundlag,” tilfĂžjer Heidrikur Bergsson.
Kunstig intelligens kan bidrage til privatliv pÄ havet
Selvom forskerne bag studiet konkluderer, at der er flere fordele end ulemper ved at lave kameradokumentation af fiskernes arbejde, er der dog ogsÄ en forstÄelse for fiskernes utilfredshed.
“Jeg kan godt forstĂ„, det er ubehageligt at blive overvĂ„get. Derfor arbejdes der ogsĂ„ pĂ„ at lave et system, hvor det er kunstig intelligens – altsĂ„ en algoritme, der ser al videomaterialet igennem og kun rapporterer, hvis der er noget galt. SĂ„ undgĂ„r vi at fĂ„ menneskelige Ăžjne pĂ„ og vi sparer en masse tid pĂ„ videoanalyse. I Holland arbejdes der lige nu pĂ„, at et sĂ„dant system ogsĂ„ kan bruges til at udfylde logbogen, sĂ„ fiskerne kan spare tid pĂ„ administration,” siger Heidrikur Bergsson.
Idéen bag Elektronisk Monitorering startede allerede i 1999 i Canada. Fra 2008 og frem var Danmark, Storbritannien og Holland fÞrende i Europa i forhold til forsÞg med konceptet, men fÞrst i december sidste Är, blev et initiativ fra regeringen om gradvist at indfÞre teknologien i Danmark i lÞbet af 2020 og 2021, sat i vÊrks.
Foto: Getty Images
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'OvervÄgning af fiskere sikrer torsk fra at ryge overbord' til en bekendt