Efterår og brunst I Bangsbo Dyrehave

Illustrationsfoto.

Efterår og brunst I Bangsbo Dyrehave

12. september 2020 - kl. 8:31 - af

Bangsbo dyrehave ligger så smukt i bakkerne tæt ved Frederikshavn, og har nu gennem 42 år budt på mange naturoplevelser.

Mere end 88.000 gæster besøger hvert år Dyrehaven hvilket gør den til det tredje mest besøgte Naturområde i Frederikshavn Kommune, kun overgået af Grenen og Råbjerg mile.

Der er gæster hele året. Både i hele skoven på stierne og især ved den idylliske beliggende skovlegeplads med udsigt over Bangsbo Ådal, hvor du hver dag året rundt finder børn der leger. Ved legepladsen finder du også en overdækket spiseplads og bålhytte.

Dyrehaven rummer en flot bestand af både Kron og Dåvildt, og der er ingen tvivl om at det er en af årsagerne til de mange besøgende, at folk gerne vil ud og se de flotte dyr. Både om foråret når der kommer nye kalve, og om efteråret med start her i september hvor hjortene begynder at komme i brunst.

Det er en fantastisk oplevelse at gå derude og lytte til brølene af hjortene, der brøler for at tiltrække sig hundyrenes gunst og for at skræmme andre hjorte væk.

For krondyrenes vedkommende, som er den første hjorteart i dyrehaven der kommer i brunst, så ruller hjortene sig i såkaldte sølesteder, et vådt mudderhul hvor de tisser og sprøjter sæd, hvorefter de ruller sig i blandingen. Det gør de for at sætte brunsten i gang hos hundyrene, for den stærke lugt, gør noget ved hunnerne. Derefter samler hjorten en flok hundyr, kaldet hinder, og sørger for at ingen andre hjorte kan komme og få lov at parre et hundyr. Hjorten går rundt og brøler for at fortælle andre rivaler, at det er ham der bestemmer, og dufter til hunnerne for at finde en der vil parres. Hundyrene er i brunst et par timer, og bliver hun ikke parret, så går der tre til fire uger igen før hun er parat. Når hun er parret, så ligger det befrugtede æg og venter på at sætte sig fast i livmoderen, hvilket først sker i januar eller februar. Det kaldes forlænget drægtighed. Kalvene fødes i maj eller juni.

Det er et spændende skue at følge på afstand, især hvis der er to hjorte der er lige store, da du oplever kampe, hvor de store hjorte brager sammen og bruger deres flotte gevirer til kamp. Taberen lusker væk , men venter i kulisserne på at der måske kommer en enlig hind forbi.

Sådan går der tre til 4 uger og så stopper brunsten blandt kronvildtet, så er det dåvildtets tur.

Som sådan gør Dåhjortene det samme som krondyrene, men forskellen er at det først starter i slut oktober og Hjortene slås om gode brunstpladser, i stedet for at slås om en flok hundyr, blandt dåvildt kaldet dåer, dåerne kommer nemlig selv til hjortene, en meget behagelig form hvis man var en dåhjort.

I dyrehaven er der flere gode pladser at opleve dyrenes brunst, som du absolut skal prøve. Flere af vores gæster i dyrehaven oplever det hvert år, og jeg får altid en god snak med dem og andre i dyrehaven der kommer i brunsttiden.

Især i skumringen får man en enestående oplevelse af brunsten, da dyrene er meget nat dyr, og da der samtidig er en del hjorte uden for hegnet også, så bliver der i perioder brølet rigtig meget.

Ved indgangen til Bangsbo Dyrehave, finder du store infotavler med både informationer om dyrehaven og også gode foto og oplevelses steder. Du kan komme til dyrehaven fra p-pladsen ved Bangsbo Museet eller fra Søværnets p-plads ved Understed vej i Frederikshavn, den officielle adresse er Skovhusvej 30, 9900 Frederikshavn.

Frederikshavn Kommune glæder sig til at se dig i Bangsbo dyrehave her i efteråret. Du kan komme med på guidede ture, som vi afholder hen over året. Du kan se mere på kommunens hjemmeside under Oplev naturen, eller på Facebook under Naturvejleder og Grønne oplevelser.

Naturvejleder

Bo Storm

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Efterår og brunst I Bangsbo Dyrehave' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger