Arkivfoto
Kommunal pligt ved konstatering af beskadigelse af beskyttet natur
27. september 2020 - kl. 9:06 - af Michael Egelund (WebRedaktĂžr)
âOrientering om kommunens forpligtelser ved konstatering af skade pĂ„ beskyttet natur.â
SÄdan lyder overskriften for et punkt pÄ dagsordenen, nÄr Plan- og MiljÞudvalget mÞdes tirsdag eftermiddag.
Udvalgsmedlem Anders Brandt SÞrensen (A) har Þnsket en generel orientering om kommunens forpligtelser i forhold til naturbeskyttelsesloven og eventuelle overtrÊdelser heraf. Udvalget fÄr derfor en gennemgang af kommunens forpligtigelser i forhold til genopretning af beskyttet natur i tilfÊlde af tredjemands kriminelle hÊrvÊrk.
Naturbeskyttelsesloven indeholder bestemmelser, der stiller krav til kommunen som tilsynsmyndighed. Som tilsyn skal kommunen bl.a. sikre overholdelse af reglerne om beskyttet natur, der er registreret efter Naturbeskyttelseslovens § 3.
Det pointeres, at det er uden betydning, om skaden skyldes tredjemands hÊrvÊrk eller ejers bevidste eller hÊndelige beskadigelse af den beskyttede natur. I alle tilfÊlde har kommunen den samme forpligtelse, hvis der konstateres en skade pÄ beskyttet natur.
Kommunen skal reagere konsekvent
Kommunen har pligt til at reagere, nÄr den bliver opmÊrksom pÄ et ulovligt forhold, medmindre forholdet er af helt underordnet betydning. Kommunen skal reagere konsekvent, nÄr den bliver opmÊrksom pÄ, at der kan foreligge et ulovligt forhold. Det vil sige, at tilsynsmyndigheden skal reagere pÄ alle sager, der ikke er rene bagateller.
Sagerne skal oplyses fuldt ud. Der skal sÄledes laves en partshÞring af grundejeren, ligesom andre relevante myndigheder skal inddrages. Det kan vÊre tilfÊldet, hvis der ud over beskyttet natur ogsÄ er en fredning eller anden type beskyttelse af arealet.
PĂ„bud og politianmeldelse
Hvis kommunen derefter vurderer, at der er sket skade af ikke ubetydeligt omfang pÄ den beskyttede natur, skal der varsles et pÄbud om hvilke foranstaltninger, der er nÞdvendige for at genoprette skaden.
Ofte vil grundejeren reagere pÄ varslet og foretage det nÞdvendige, men sker det ikke, udstedes et egentligt pÄbud med en angivet frist for, hvornÄr de pÄbudte foranstaltninger skal vÊre udfÞrt. Hvis pÄbuddet ikke overholdes, skal der indgives politianmeldelse af grundejer.
Det vil altid vÊre grundejeren, der er ansvarlig for skadens udbedring. Der gÞres utvetydigt opmÊrksom pÄ, at kommunen som tilsynsmyndighed ikke skal gÄ ind i en diskussion om, hvem der eventuelt stÄr bag skaden. Det vil vÊre en sag mellem grundejer og en eventuel anden skadevolder.
Forpligtet til at retablere
I et tilfÊlde, hvor kommunen bÄde er grundejer og tilsynsmyndighed, vil der vÊre tale om to adskilte forhold. Som tilsynsmyndighed skal kommunen pÄse, at der sker reetablering af den beskadigede natur pÄ samme mÄde, som der stilles krav til andre borgere eller virksomheder. Som grundejer er kommunen forpligtet til at reetablere efter de krav, som tilsynet har stillet.
At reetableringens omkostninger skal dÊkkes af andre, eller at der er tale om hÊrvÊrk, hvor en straffesag fÞrst skal udpege den/de skyldige, kan ikke pÄvirke kommunens forpligtelse som grundejer til at foretage den nÞdvendige reetablering, som tilsynet har fastsat.
Forud for mĂždet indstiller kommunaldirektĂžren sagen til orientering.
Der skal jo nok ikke megen fantasi til at se, at punktets aktualitet har relation til klithĂŠrvĂŠrket i Skagen â et forhold, som fortsat afventer et retligt efterspil.
Tekst: Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Kommunal pligt ved konstatering af beskadigelse af beskyttet natur' til en bekendt