Cluster 5: Lønkompensation og pendlerordning
8. november 2020 - kl. 8:23 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har lørdag indgået en aftale om en lokal lønkompensationsordning. Aftalen giver virksomheder i Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø kommuner adgang til at søge om lønkompensation. Den lokale lønkompensation vil generelt basere sig på forudsætningerne for den tidligere lønkompensationsordning, men der vil ikke blive stillet krav om afholdelse af feriedage for medarbejdere.
Den lokale lønkompensationsordning vil udgøre 75 pct. af de samlede lønudgifter for funktionærers løn og 90 pct. af de samlede lønudgifter for ikke-funktionærers løn, dog maksimalt 30.000 kr. pr. omfattet ansat.
Med aftalen er parterne derudover enige om ekstraordinært at indføre en ny pendlingslønkompensationsordning, der giver virksomhederne mulighed for at få lønkompensation for netop de medarbejdere, som skal pendle fra en anden kommune og ikke kan arbejde hjemmefra. Ordningen skal ses i lyset af den kraftige opfordring om ikke at krydse kommunegrænser.
Pendlingslønkompensationsordningen vil udgøre 75 pct. af de samlede lønudgifter for funktionærers løn og 90 pct. af de samlede lønudgifter for ikke-funktionærers løn, dog maksimalt 45.000 kr. pr. omfattet ansat. Den højere maksimale sats i forhold til øvrige lønkompensationsordninger skal ses i lyset af den helt særlige lokale udfordring for pendlere i Nordjylland. Enkelte detaljer i ordningen skal dog forhandles på plads mandag.
Endelig er parterne enige om, at den eksisterende ordning for tvangslukkede virksomheder tilpasses, så den bedre imødekommer en situation med en lokal nedlukning. I dag er det et krav, at hele virksomheden lukkes ned, men fra d. 6. november kan de søge om kompensation ved nedlukninger af lokale arbejdssteder. Det skal sikre, at virksomheder med afdelinger rundt i landet vil kunne få kompensation for arbejdssteder, som måtte blive lokalt nedlukket.
Medarbejdere ansat inden 6. november kan blive omfattet af ordningerne, og afskedigelser inden den dato vil ikke indgå i vurderingen af, om virksomheden lever op til kriterierne. Ordningerne gælder frem til 3. december.
“Det er rigtig godt, at regeringen og arbejdsmarkedets parter har handlet hurtigt og fået en kompensationsaftale på plads. Men arbejdet er ikke gjort endnu. Ordningerne vil hjælpe en del virksomheder i vores område, men der er også mange, som vil lide tab, der ikke dækkes af ordningerne. Her tænker jeg bl.a. på leverancer, der forsinkes og måske udløser en bod, fordi virksomheden ikke kan sende deres specialiserede medarbejdere ud til deres projekter uden for de lukkede kommuner. Andre virksomheder vil opleve, at deres kunder vælger andre leverandører under nedlukningen og derfor har varige tab som følge af nedlukningen. Konsekvenserne af denne nedlukning er så store, at ordningerne slet ikke rækker. Der skal mere til,” fastslår erhvervsdirektør Niels Bay Christensen, Erhvervshus Nord.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Cluster 5: Lønkompensation og pendlerordning' til en bekendt