Spørgelystne frederikshavnere får KonditorBager til at afsløre tips til julesmåkager

Bjarne Frimer Jensen råder til at bage de tre klassiske julesmåkager: vaniljekransen, brunkagen og klejnen, da du med enkelte råd, let kan lave de tre juleklassikere. Foto: PR.

Spørgelystne frederikshavnere får KonditorBager til at afsløre tips til julesmåkager

25. november 2020 - kl. 5:45 - af

Klejnen, brunkagen og vaniljekransen er så populære småkager i Frederikshavn, at KonditorBager Frederikshavn nu har besluttet sig for at offentliggøre sine bedste tips til de tre julegodter.  

Selvom man efterhånden skal se langt efter mange danske madtraditioner, hitter julebagningen i stor stil. En undersøgelse fra Coop viser, at højtiden sender halvdelen af danskerne ud i køkkenet for at bage de klassiske julesmåkager.

Det kan KonditorBager i Frederikshavn bevidne, hvor butikken igen i år gør sig klar til at svare på spørgsmål fra bagelystne frederikshavnere. Og som noget helt nyt har KonditorBager i Frederikshavn besluttet sig for i år at offentliggøre sine bedste tips til nogle af kommunens mest populære julesmåkager nemlig klejnen, brunkagen og vaniljekransen.

At nørde bagetips med kunderne er noget af det bedste for en fagmand. Travlhed gør det bare sværere at få delt alle tips, så nu samler vi mange af vores julebagererfaringer her, så alle kan få del i dem, siger bagermester Bjarne Frimer Jensen.

Udover at vælge gode og velsmagende råvarer, sætte god tid af til bagningen og have alle ingredienserne klar, har den erfarne håndværker følgende tips til, hvordan beboerne i Frederikshavn bager de lækreste julesmåkager.

Brunkagen: Rul dejen i aflange ”ruller” med den ønskede diameter, og lad den stå i fryseren natten over. Næste dag skæres dejen i helt tynde skiver, hvilket er nemmest, hvis den kun er meget let optøet. I dejen bør du bruge smør, da det giver den helt rigtige smag. Nødderne, der skal i brunkagen, får også en bedre smag, hvis du rister dem på forhånd. Her kan man både bruge hasselnødder eller mandler alt efter præference. Brunkagen skal bages på en lavere temperatur end andre småkager. Det bedste resultat opnås ved ca. 180 grader i omkring 8 minutter, men bagetiden afhænger af ovnen og kagernes tykkelse, så prøv dig frem.

Klejnen: Ligesom med brunkagen er det bedst at lave dejen dagen før, og her skal der ikke spares på citronen. Når klejnen skal formes, skal de ikke laves for tykke, da det giver større risiko for, at kagen bliver tør. Ved kogningen skal du holde godt styr på temperaturen af olien, som skal holdes præcis ved 180 grader under hele tilberedningen. Hvis den svinger bare 10 – 20 grader, går det udover kvaliteten. Du kan i princippet bruge alle olier, og du kan også koge klejnerne i svinefedt, der dog afgiver en karakteristisk smag, som nogle elsker og andre ikke. Når klejnerne lægger sig i overfladen, skal de vendes, så kagerne kan få den gyldne farve på begge sider. Herefter tager du klejnerne op af gryden og lægger dem på et viskestykke eller køkkenrulle, der kan tage den overskydende olie.

Vaniljekransen: Vaniljekransen stiler krav til, at du har det rigtige udstyr, men derudover er det let at nå i mål med et smukt og velsmagende eksemplar. I dejen bør du altid bruge smør og mandler eller mandelmel. Og vælg også altid de noget dyrere vaniljestænger fremfor vaniljesukker. Det sikrer den rigtige og gode smag. Når vaniljekransen skal formes, kan du bruge en sprøjtepose eller køre dejen gennem en gammeldags kødhakker. Til sidst bager du kransene ved cirka 210 grader, til de er gyldne – husk at holde godt øje med ovnen.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Spørgelystne frederikshavnere får KonditorBager til at afsløre tips til julesmåkager' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger