Her undersøger og fjerner Region Nordjylland forurening i 2021

Her undersøger og fjerner Region Nordjylland forurening i 2021

17. marts 2021 - kl. 5:38 - af

I 2021 udfører Region Nordjylland 12 afgrÌnsende undersøgelser for at vurdere, om jordforurening pü grundene udgør en risiko for menneskers sundhed eller for grundvandet. Derudover fjerner regionen forurening fra yderligere 3 grunde, fordi forureningen her udgør en risiko for beboerne i boligerne.

Undersøgelser og oprydning for 9 mio. kr.

I 2021 har Regionsrüdet afsat 9 mio. kr. til afgrÌnsende undersøgelser og afvÌrgeprojekter. Af den netop vedtagne indsatsplan fremgür det, hvor Region Nordjylland vil udføre afgrÌnsende undersøgelser og oprydninger i 2021.

Region Nordjylland vil gennemføre afgrÌnsende undersøgelser pü 12 grunde, hvor der tidligere er konstateret forurening. Undersøgelserne skal vÌre med til at afklare, hvor stor en risiko forureningen udgør, og om der er behov for senere at rydde forureningen op. Pü de 8 af grundene udføres undersøgelserne af hensyn til grundvandet, og pü de 4 grunde sker det af hensyn til beboerne i boligerne pü de berørte grunde.

Udover undersøgelserne gennemfører regionen afvÌrgeprojekter pü 3 grunde med jordforurening med klorerede opløsningsmidler, som stammer fra tidligere renserier. Forureningerne afvÌrges, sü der ikke lÌngere er en risiko for, at der trÌnger dampe fra opløsningsmidler ind i indeklimaet i de berørte boliger.

Beskyttelse af overfladevand

Som noget nyt har Regionsrüdet udover de 9 mio. kr. ogsü øremÌrket 3,3 mio. kr. büde i 2021 og 2022 til en ny opgave med overfladevand. Denne indsats skal skabe overblik over den trussel, jordforureninger udgør for vandløb, søer og kyster i Nordjylland. Konkret betyder det, at der i løbet af de nÌste to ür skal undersøges i alt 40 grunde i regionen.

Midlerne til at undersøge forureningerne kommer fra staten, og resultaterne skal danne grundlag for indsatserne i de kommende nationale vandomrüdeplaner.

– Med vores indsatsplan fortsĂŚtter vi det meget store arbejde med at undersøge mulige forureninger i Nordjylland og skabe tryghed for de borgere, der lever med forurening. Samtidig tager vi fat pĂĽ en ny og lĂŚnge ønsket regional opgave med at sikre vores vandløb, søer, fjorde og havet i Nordjylland, siger Mads Thomsen, der er formand for RegionsrĂĽdets Udvalg for Klima og Miljø.

MiljømÌssig prioritering

De mange forureninger i süvel Nordjylland som resten af landet betyder, at regionerne hvert ür mü prioritere indsatsen der, hvor risikoen for mennesker eller miljø er størst:

– Igen i ĂĽr har regionen lavet en ambitiøs plan, hvor der prioriteres blandt de forurenede grunde i hele Nordjylland. Det er tydeligt, at pesticider og beskyttelsen af grundvandet fylder en stor del i planen. Det prioriterer vi højt, fordi vi kan se, at grundvandet mange steder er pĂĽvirket af forurening fra pesticider fra tidligere tiders anvendelse, siger Kenn Bloch Mortensen, kontorchef for Jordforurening i Region Nordjylland.

Grundlaget for regionens indsats pü jordforureningsomrüdet bygger pü en viden om, hvor i Nordjylland der har vÌret aktiviteter, som kan have forurenet jorden og grundvandet. Ud af de godt 13.000 grunde regionen har kendskab til, er der pü nuvÌrende tidspunkt konstateret forurening pü godt 2.600 grunde. Dette tal Ìndrer sig hele tiden i takt med, at regionen hvert ür udfører ca. 150 indledende undersøgelser pü grunde, hvor der er mistanke om forurening.

LĂŚs mere om arbejdet med jordforurening

PĂĽ hjemmesiden rn.dk/jordforurening kan du lĂŚse om Region Nordjyllands arbejde med jordforurening og bl.a. finde regionens strategiplan og indsatsplan for 2021.

Tjek en grund for forurening online

PĂĽ hjemmesiden tjekdingrund.dk kan du nemt tjekke, om Region Nordjylland har kortlagt forurening pĂĽ en grund.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Her undersøger og fjerner Region Nordjylland forurening i 2021' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger