Hvad rører sig i brancherne inden for beskæftigelse?

Hvad rører sig i brancherne inden for beskæftigelse?

31. marts 2021 - kl. 5:45 - af

Medlemmerne af Det Lokale Arbejdsmarkedsråd i Frederikshavn Kommune har på rådets seneste møde haft en gensidig information om, hvad der rører sig i diverse brancher på beskæftigelsesområdet.

Der er udfordringer i forhold til pædagogiske assistenter. De bliver ikke nævnt i stillingsopslag på de pædagogiske områder. Der vil være fokus på de ekstra bevillinger, der kommer fra staten til minimumsnormering.

Fiskeindustrien er afhængig af, hvordan fiskene kommer ind, så pt. er der stort fokus på uddannelse og opkvalificering af medarbejdere. Der er mange, som er interesseret i at blive industrioperatør (fish tech) med fokus på fiskeindustrien.

Der bliver arbejdet med bosætning i Skagen for at kunne skabe den fastholdelse og fleksibilitet, der er brug for i erhvervslivet. I Skagen er der fokus på at hjælpe unge, som flytter til byen. De får tilbudt værtsfamilier, så de ikke føler sig alene efter, at de er flyttet hjemmefra. Udvalget ser gerne, at Børne- og ungdomsudvalget arbejder med at fastholde de unge i kommunen.

Udvalget noterer sig, at nedlukning på grund af Corona har ramt restauranter m.v. hårdt. Hjælpepakkerne har hjulpet, men tilbagebetalingen af moms har også ramt hårdt, og det kan blive en meget hård genåbning for hotel- og restaurationsbranchen, hvis ikke de udenlandske turister kommer til i normalt antal. De danske turister kan ikke dække indtægtstabet alene.

Bygge- og anlægsbranchen har ikke været særlig ramt af Covid-19. Det var kun november måneds nordjyske nedlukning, der har udfordret. Nu begynder der dog at være materialemangel på diverse produkter – der er bl.a. 8 ugers leveringstid på flamingo. Det er primært udenlandske leverandører, der har udfordring – primært stål og flamingo, men også træ. Det betyder, at der store prisstigninger, som kan udfordre, ligesom det bliver svært at færdiggøre projekter til tiden.

Inden for FOA’s område noterer Det Lokale Arbejdsmarkedsråd sig, at der arbejdes på at få nok kvalificeret personale til ældreområdet, da der vil komme mangel pga. aldersbetinget afgang. Der er potentiale for, at flere skal gå fra ufaglært til faglært på bl.a. det pædagogiske område, og her er der gode muligheder for at igangsætte uddannelse lige nu. Kommunen vil gerne sende nogle afsted på uddannelse, ligesom der også er et ønske om at ansætte flere.

Metalområdet er lidt hårdt ramt i Frederikshavns-området. Det er særligt dimittender og ledige over 50 år. Der bliver også opsagt folk grundet materialemangel, og der kommer ikke skibe ind til vedligeholdelse. 3F’s medlemmer i Frederikshavn er også ramt af Covid-19; det er næsten hvert femte medlem, der tilmeldt som ledig eller delvis ledig. Der er ansat en uddannelsesambassadør i samarbejde med Jobcenter Frederikshavn, som skal have fokus på opkvalificering i både 2021 og 2022. Derudover har 3F sammen med 3 nordjyske jobcentre og andre a-kasser startet et andet STAR-projekt op vedr. uddannelse for de mere end 50-årige.

Dertil kommer, at der er stort fokus på supplerende dansk uddannelse for udlændinge. Der er virksomheder, som hjælper deres ansatte, men der er mange, der er for ringe til at modtage undervisning, så de skal hjælpes, lyder det i referatet fra mødet.

Formand for Det Lokale Arbejdsmarkedsråd er byrådsmedlem John Karlsson (A). og Michael Bue Nielsen (udpeget af LO og formand for LO Vendsyssel) er rådets næstformand. I rådet sidder også bl.a. borgmester Birgit S. Hansen (A) samt en række repræsentanter for erhvervslivet og organisationer og forbund.

 

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Hvad rører sig i brancherne inden for beskæftigelse?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger