Tæt samarbejde løfter flere ufaglærte til faglærte
10. april 2021 - kl. 8:32 - af Henrik Christensen
Jobcenter Frederikshavn intensiverer samarbejdet med det lokale erhvervsliv, a-kasser og uddannelsessteder om opkvalificering og uddannelsesløft af ledige fra ufaglært til faglært
I en årrække har Jobcenter Frederikshavn prioriteret opkvalificering af ledige for at imødekomme det lokale erhvervslivs behov for faglært arbejdskraft. Nu intensiverer jobcenteret indsatsen med ansættelse af en uddannelsesambassadør finansieret af STAR-puljen til uddannelsesløft og andre uddannelsesmuligheder i beskæftigelsesindsatsen for ledige. Gennem et tæt samarbejde med a-kasserne, uddannelsesstederne og virksomhederne, får Jobcenteret pejlinger på, hvilke uddannelsesløft der kan skabe værdi for virksomhederne og føre til øget beskæftigelse i Frederikshavn Kommune.
– Analyser viser, at der inden for få år kommer til at mangle omkring 100.000 faglærte på arbejdsmarkedet. For at understøtte at virksomhederne i fremtiden kan få den arbejdskraft de efterspørger, er det vigtigt, at vi inden for beskæftigelsesområdet har fokus på at løfte fra ufaglært til faglært, udtaler John Karlsson, formand for Arbejdsmarkedsudvalget, Frederikshavn Kommune.
Uddannelse udvider jobmarkedet
Entreprenørvirksomheden Trigon manglede en anlægsstruktørlærling og via kontakt til en faglærer på AMU-uddannelsen i Aalborg lykkedes det at finde en voksenlærling, der har arbejdet som ufaglært i branchen i mange år, fortæller Peter Ehlern, direktør i Trigon.
– Der er mange fordele ved at ansætte en moden lærling, der er kommet over børnesygdommene – som at komme til tiden og smøre en madpakke. Jeg kan kun anbefale at ansætte en voksenlærling, der godt nok er højere lønnet end unge lærlinge, men det kompenserer tilskuddet til voksenlærling for, forklarer Peter Ehlern.
Torben Farsø er 54 år og har arbejdet som ufaglært specialarbejder inden for bygge- og anlægsbranchen i mange år. Han har tidligere taget kortere opkvalificerende kurser, men han har flere gange oplevet at bedre kvalificerede ansøgere har overhalet ham indenom, når han har søgt job. Derfor startede han den 15. januar 2021 på uddannelsen som anlægsstruktør, og halvanden måned senere indgik han en uddannelsesaftale med Trigon.
– Nu lærer jeg det hele fra bunden, og med et svendebrev i hånden åbner et større arbejdsmarked sig for mig. Vi lærer f.eks. tegningsforståelse på uddannelsen, og jeg bliver bedre rustet til at løse mere komplekse opgaver i en branche, hvor de fremtidige jobmuligheder ser rigtig lovende ud, siger Torben Farsø.
Privatøkonomien er sikret, mens Torben er under uddannelse, da han som voksenlærling får en lærlingeløn, der svarer til dagpengesatsen.
Vilje til at lære nyt
For Laura Vikene, der er 34 år og mor til to, er ungdomsdrømmen om en landbrugsuddannelse nu inden for rækkevidde. Hun har tidligere afbrudt uddannelsen, men efter hun havde arbejdet som ufaglært i hjemmeplejen en del år og var blevet HF-student i 2017, opstod ønsket om at færdiggøre uddannelsen. Hun fik via uddannelsesvejledningen udarbejdet en kompetenceplan for merit og med fire ugers undervisning på Nordjyllands Landbrugsskole kunne Laura gennemføre grundforløbet på reduceret tid. Efter flere jobsamtaler lykkedes det hende at indgå en uddannelsesaftale med landmand Poul Christensen, ejer af Vandaagaard.
– Det er skønt at komme i gang med noget, jeg føler mig godt tilpas i. Jeg får et stort ansvar, har gode kolleger og indgår i et arbejdsmiljø, hvor der er plads til både det alvorlige og det sjove, fortæller Laura Vikene, der gerne vil vise sine børn på 3 og 8 år, at det er vigtigt at få en uddannelse.
– Mine jobmuligheder ser helt klart bedre ud. Jeg bliver skarpere på mit fag, og det åbner muligheder for, at jeg kan bygge oven på uddannelsen, hvis jeg får mod på det, siger Laura Vikene.
Det var et heldigt sammentræf, der udløste uddannelsesaftalen med Vandaagaard, der var på udkig efter en landbrugselev og fik øje på Laura Vikenes Facebookopslag, hvori hun søgte en elevplads, fortæller driftsleder Jørn Elgaard:
– Det tiltalte os, at Laura havde lidt livserfaring, for det er vores erfaring, at det er hurtigere at lære elever op, når de har en modenhed. Og så er det en fordel, at hun har arbejdet i landbruget tidligere. Vigtigst af alt er, at Laura har viljen til at ville lære nyt, og så betyder det noget, at vi kan ansætte lokal arbejdskraft, lyder det fra Jørn Elgaard.
Virksomheder har to muligheder for at finde en voksenlærling. Enten kan virksomheden tilbyde en nuværende ufaglært medarbejder en voksenlærlingeaftale, eller alternativt rekruttere en voksenlærling fra ledighed. I kan kontakte Jobcenteret Virksomhedsservice på tlf. 9845 9600, hvis I vil vide mere.
Fakta
Pulje til uddannelsesambassadører lll er finansieret af STAR – Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
Projektperiode: 1/3-2021 til 31/12-2021
Formål: At understøtte brugen af puljen til uddannelsesløft og andre uddannelsesmuligheder i beskæftigelsesindsatsen for ledige
Link til puljebeskrivelse: https://star.dk/puljer/2020/pulje-for-uddannelsesambassadoerer-iii/
Uddannelsesambassadør i Frederikshavn Kommune: Mette Berg, Jobcenter Frederikshavn, tlf. 9845 5777, mebg@frederikshavn.dk
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Tæt samarbejde løfter flere ufaglærte til faglærte' til en bekendt