Gågaden i Frederikshavn genåbner som samlingsgade

Billederne er fra Frederikshavn Kommune

Gågaden i Frederikshavn genåbner som samlingsgade

7. maj 2021 - kl. 8:35 - af

Frederikshavn midtby genåbner i mere end én forstand efter et halvt års corona-nedlukning. Byens gågade genåbner nu som samlingsgade efter en omfattende renovering – både under og over jorden.

Da totalrenoveringen af gågaden i Frederikshavn begyndte i januar 2020, var der ingen, som kunne forudse, at en global pandemi ville lukke Danmark ned. Gennem tæt dialog med repræsentanter fra FREDERIK og Gadeforum havde Frederikshavn Kommune og Frederikshavn Forsyning A/S gjort alt for at imødegå de gener, der uundgåeligt ville opstå i forbindelse med gravearbejdet. Der skulle sikres adgang til butikker, spisesteder og alle andre erhverv og private boliger. Med coronapandemien fulgte nedlukning af butikker, cafeer og andre erhverv, og gågaden lå øde hen, men renoveringsarbejder kunne fortsætte efter planen.

– Vores systemer under gågaden var over 30 år gamle, og vi syntes, at når der var en mulighed for det, var det fornuftigt at skifte det hele på én gang. Vi har skiftet både kloak-, varme-, vand- og el-ledninger for at undgå at grave op flere gange. Nu er gågaden både forsynings- og klimasikret med separat kloakering, fortæller Erik Kyed Trolle, bestyrelsesformand, Frederikshavn Forsyning A/S.

Vi kommer for at opleve
Den tiltrængte renovering af hele ledningsnettet under gågaden åbnede mulighed for at gentænke indretningen af den over 30 år gamle gågade.

– I dag bruger vi ikke længere bymidten for at overleve, men for at opleve. Vi kommer af lyst med høje forventninger om liv, hyggelige shopping-muligheder og unikke oplevelser. Når nu gågaden skulle graves op, så vi en mulighed for at skabe en samlingsgade, der giver folk lyst til at komme her for at mødes, hygge, shoppe og spise, siger Birgit S. Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune.

Forvandlingen af gågaden til en samlingsgade for byens borgere og gæster kommer tydeligst til udtryk i de to nye samlingspunkter ved Th. Bergs Gade og Kalls Torv. Belægningen i begge samlingspunkter er formet som store cirkelslag af chaussésten. På Kalls Torv er det mørke sten og på Th. Bergs Gade er det lyse sten. Ved begge samlingspunkter er der skabt muligheder for ophold, hygge og aktiviteter.

– En af de nye store forbedringer er samlingspunktet Stentorvet, som vi kalder pladsen ved Th. Bergs Gade. Det var en idé, som blev fostret af indehaveren af Lædermagasinet, og frederikshavnerne har bakket op om idéen og købt sten, der er indgraveret navne eller citater i, fortæller Niels Bro, formand for FREDERIK.

Byens nye samlingsscene
Kalls Torv er indrettet med et stort siddelandskab og en samlingsscene, der er forsynet med lyd- og lys plugin og overdækket med et sejl, så der er mulighed for at afvikle koncerter og andre aktiviteter på scenen, selv om det regner. Samlingsscenen er realiseret med støtte fra Salling Fondene, som har gjort det muligt at efterleve FREDERIKS ønske om en permanent scene i byen.

– I FREDERIK agter vi at benytte de nye samlingspunkter til aktiviteter, og vi håber at få et godt samarbejde med kommunen, med handelslivet og med foreningerne, slutter Niels Bro.

Samlingspunkterne er mødesteder, som folk allerede har taget godt imod. Den nye samlingsscene indvies officielt af borgmester Birgit S. Hansen fredag den 7. maj med flere minikoncerter og underholdning.

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Gågaden i Frederikshavn genåbner som samlingsgade' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger