Mulighedernes Nordjylland – vi er sammen om at udvikle

Mulighedernes Nordjylland – vi er sammen om at udvikle

8. maj 2021 - kl. 11:44 - af

”Samarbejde har banet vejen til succes i Nordjylland. Gennem årene er det lykkedes os at flytte Nordjylland i den rigtige retning på en lang række vigtige parametre. Og med afsæt i en fælles forståelse af regionens udfordringer og muligheder har vi sammen skabt udvikling og vækst til glæde og gavn for hele Nordjylland,” skriver regionsrådsformand Ulla Astman indledningsvis i forordet til en regional udviklingsstrategi, som har fået den mere mundrette lancering ”Mulighedernes Nordjylland”.

Et målrettet arbejde vil blive fortsat i denne udviklingsstrategi (benævnt RUS) frem til ultimo 2023.

”Vi har nemlig brug for et fælles afsæt for at fortsætte den positive udvikling af Nordjylland. Vi vil have et stærkt Nordjylland præget af dynamik og vækst. Et Nordjylland, som er attraktivt for både virksomheder, borgere og besøgende. Og ikke mindst et Nordjylland, som er kendt for sammenhængskraft og samarbejde,” understreger Ulla Astman.

Og netop samarbejde har været et nøgleord i udarbejdelsen af strategien. Region Nordjylland har undervejs bl.a. været i dialog med de nordjyske kommuner, uddannelsesinstitutioner, erhvervsorganisationer og lønmodtagerorganisationer.

Regionsrådet og kommunalbestyrelserne har haft fælles drøftelser, og en bredt sammensat administrativ styregruppe har fulgt processen tæt. Den brede involvering betyder, at strategien er et solidt værktøj til Nordjyllands udviklingsstrategiske arbejde i årene fremover. Arbejdet med udvikling af den Nordjyske Udviklingsstrategi (RUS) blev påbegyndt allerede i 2017.

Fremme i front

Nordjylland gennemgår ifølge kompendiet i disse år en positiv udvikling. Det er lykkedes landsdelen på en lang række områder at gå fra at ligge i den nedre ende af statistikkerne til at ligge med fremme i front.

Fra en position, hvor Nordjylland historisk har haft en overvægt af ufaglærte og færre højtuddannede, nærmer regionen sig nu landsgennemsnittet.

På den anden side er udfordringerne at sikre tilstrækkelige og rigtige kompetencer samt at sikre en ordentlig bredbåndsdækning.

Demografisk udvikling

Nordjylland har en lav befolkningsvækst kombineret med en høj gennemsnitsalder. På dette område er Nordjylland udfordret, hvilket også understreges af, at regionen har underskud på både fødsels- og flyttebalancen.

Når der alligevel har været en mindre vækst i indbyggertallet, skyldes det, at antallet af indvandrere overstiger udvandringen.

Internt i regionen oplever mange landdistrikter og yderligt beliggende egne fraflytning af unge mod de større byer – især ind mod Aalborg. Der foregår således en demografisk centralisering internt i regionen.

Uddannelse og kompetence

I en tid, hvor Danmark ikke kan eller skal konkurrere med resten af verden på prisen på produkterne, bliver de menneskelige ressourcer Nordjyllands vigtigste råstof.

Aldrig før har så mange nordjyder taget en ungdomsuddannelse, en videregående uddannelse eller har opkvalificeret deres kompetencer. Hvor regionen historisk har haft flere ufaglærte end resten af landet, er der de seneste år sket en markant udvikling i retning af mere uddannelse.

Strategi-kompendiet peger på, at efter mange kriseår med faldende beskæftigelse er udviklingen nu vendt, og antallet af medarbejdere i de nordjyske virksomheder er steget stort set konstant siden 2013. Beskæftigelsesfremgangen har været – og er – bredt funderet i erhvervslivets forskellige typer af virksomheder og brancher.

Virksomhederne efterspørger i højere grad medarbejdere med tekniske kompetencer og it-uddannelser. Halvdelen af alle nordjyske virksomheder har særligt vanskeligt ved eller må opgive at få besat en it-specialiststilling – især industrien er hårdt ramt. Samtidig er det en udfordring, at mange på de lange videregående uddannelser fraflytter regionen under, eller efter et studium, fordi de oplever, at virksomhederne ikke efterspørger deres kompetencer.

Indsatsområder

Der er især 3 indsatsområder for Nordjyllands udvikling:

  • et sammenhængende Nordjylland
  • et kompetent Nordjylland
  • et attraktivt og bæredygtigt Nordjylland

Initiativer på disse 3 indsatsområder skal medvirke til at indfri visionen for Nordjyllands udvikling.

De bærende principper er bæredygtig udvikling, sammenhæng og balance, globaliseringens muligheder, åbenhed og samarbejde samt nytænkning.

Kerneinitiativerne vil dreje sig om etablering af en tredje Limfjordsforbindelse, styrkelse af det nordjyske jernbanenet, forbedring af vejforbindelsen Hanstholm-Skive- Herning (rute 26/34), en teknologipagt om stærke tekniske kompetencer, styrkelse af uddannelsesmuligheder og kompetence- udvikling i alle dele af Nordjylland, strategisk energiplanlægning samt en cirkulær økonomi.

Link til at læse hele strategien:

https://rn.dk/-/media/Rn_dk/Regional-Udvikling/Strategier-og-planer/MulighedernesNordjylland_RegionalUdviklingsstrategi_2020_2023_tilgaengelig.ashx?la=da

Tekst: Per Rye

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Mulighedernes Nordjylland - vi er sammen om at udvikle' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger