Hør om Margrethe den 1., Karen Blixen og mellemkrigstiden

Hør om Margrethe den 1., Karen Blixen og mellemkrigstiden

10. maj 2021 - kl. 9:57 - af

Bibliotekerne i Frederikshavn, Sæby og Skagen gør nu klar til nye arrangementer.
Allerede den 10. maj tilbydes et gratis online-foredrag om Dronning Margrethe den 1. Det holdes af forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen.
Hun fik sit gennembrud med romanen ”Hildegard”, der blev startskud til en lang række spændende, historiske udgivelser.
I sin nye roman ”Margrethe I” er hun dykket ned i historien om Dronning Margrethe 1, født i 1353, og som 10-årig bliver gift med den norske konge.
Denne aften tager vi med forfatteren på en rejse tilbage til middelalderen, set gennem en ung kvindes øjne.

Links til hvordan du nærmere forholder dig, hvis du ønsker at deltage:
https://bibl.frederikshavn.dk/arrangementer/voksen/margrete-i

Karen Blixen
Den 20. og 27. maj kl. 16-17 vil der på Skagen Bibliotek være mulighed for at opleve en hyggestund med historier i Karens Rum. Arrangementet er gratis.
Som optakt til foredraget ”Løvinden” inviteres du til at tage plads ved spisebordet i ”Karens Rum”, hvor vi sammen med historiefortæller Poul Bernth skal fordybe os i Karen Blixens spændende liv og forfatterskab.
Træd ind i vores flotte udstilling, der genskaber den særlige stemning fra dagligstuen i Karen Blixens barndomshjem Rungstedlund. Fornem den passionerede forfatter, kaffefarmer og storvildtsjæger. Lad tankerne flyve mellem Skagen og Afrika, når Poul Bernth fortæller om Blixens tid i Skagen, hvor hun faktisk begyndte på bogen ”Den Afrikanske Farm”. Du får også vandrehistorier og oplæsning af nogle breve, som hun sendte under opholdet i Skagen.
Her kan læses mere: https://bibl.frederikshavn.dk/arrangementer/voksen/historier-i-karens-rum-0

Mandag den 31. maj kl. 19,00 fortæller forfatter Tom Buk-Swienty fortæller om Karen Blixens liv i Afrika ud fra sin anmelderoste biografi ”Løvinden” fra 2019, der er baseret på mange års research og rejser i hendes fodspor i Kenya.
Under sin research opdagede han, at virkeligheden, også i tilfældet af Blixen, overgår fantasien. Hendes liv i det billedskønne og dybt fascinerende Kenya var langt vildere, farligere og både mere romantisk og dramatisk, end hun selv fortalte i sin bog.
Arrangementet har tidligere være datosat til den 26. oktober 2020, men er flyttet på grund af Covid-19.
Prisen er 150 kr. og der kan læses mere her om foredarg og billetbestilling: https://bibl.frederikshavn.dk/arrangementer/voksen/loevinden

Gregersen Gammelgaard og Johansen
Onsdag den 12. maj kl. 9,30 – 10,45 er der ”Højskolemorgen” i Maskinhallen i Skolegade i Frederikshavn. Den første af 3 foredragsholdere er Hans Gregersen, Sæby.
”Verden er ny” kalder Hans Gregersen sin bog om de brølende tyvere, som er første bind i hans to-bindsværk om mellemkrigstiden.
Det er et årti, der efter verdenskrigens rædsler er præget af livsglæde og optimisme. Der danses charleston, lyttes til jazz, og der er tryk på nattelivet. Nok har den amerikanske regering indført spiritusforbud, men hvorfor overholde det, når gangstere som Al Capone sørger for de nødvendige leverancer. Det er også i 1920’erne, at der for alvor kommer gang i bilproduktionen, radioen bliver allemandseje, og der er kø foran biograferne for at opleve stjernenavne som Chaplin, Valentino, Buster Keaton og Greta Garbo.
Det er årtiet, hvor Hemingway kommer til Paris med en drøm om at blive forfatter, Asta Nielsen bliver tysk films store navn, og en østrigsk immigrant træder frem på den politiske scene i Tyskland. Årtiet slutter med Lindberghs soloflyvning over Atlanten og det store børskrak, der sender verden ud i en ny depression.
Billetter kan købes på Maskinhallens hjemmeside. Pris: 50 kr. https://maskinhallen.dk/program/talk-verden-er-ny-m-hans-gregersen/

Mød forfatter Per Gammelgaard og høre ham læse op fra og fortælle om sin nye roman ”Bygningsfejl”, der udkom den 14. april i år.
Torsdag den 13. maj kan man høre om forfatteren Per Gammelgaards sørgmuntre roman. Vi i udkanten af, hvor det sker, og udkanten ligger kun 25 stenkast fra Aarhus C.
Men for romanens hovedperson, købmandssønnen, kan opvæksten i 1950ernes landlige Danmark forekomme både absurd og komisk. Han er ikke “bygget” til at følge i sin fars fodspor, mener han selv, og for at overleve tager han fantasien til hjælp og ser bl.a. sig selv som leder af et New Orleans-orkester. Louis Armstrongs og Elvis’ fodspor passer ham bedre end købmandens.
Billetter kan købes på Maskinhallens hjemmeside https://maskinhallen.dk/program/talk-bygningsfejl-m-per-gammelgaard/

Mød billedkunstner Anne Marie Johansen 
Hvorfor arbejde med billedkunst? Er teamet for højskolemorgenens tredje trin den 14. maj kl. 9,30. Her vil den lokale billedkunstner Anne Marie Johansen fortælle – også om, hvorfor hun er fascineret af det store himmelrum, uendeligheden og trækfuglenes poesi.
Anne Marie Johansen søger at fortælle historier fra det store rum ovenover os, eller midt iblandt os, og fortællinger fra trækfuglenes ruter. Hun arbejder med motivets rytme og mange lag af maling. https://maskinhallen.dk/program/talk-billedkunst-m-anne-marie-johansen/

 

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Hør om Margrethe den 1., Karen Blixen og mellemkrigstiden' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger