Er du blevet forgiftet?

Illustrationsfoto.

Er du blevet forgiftet?

13. maj 2021 - kl. 6:28 - af

Giftlinjen tilbyder landsdækkende rådgivning.

​Giftlinjen er en del af Sundhedsvæsenet – en landsdækkende, døgnåbentelefonrådgivning, hvor alle kan få direkte råd og hjælp i tilfælde af forgiftning. 

Sygeplejersker, der er særligt uddannede inden for forgiftning, sidder klar ved telefonerne døgnet rundt. Der er en farmaceut og læger fra farmakologiske, arbejdsmedicinske og anæstesiologiske afdelinger tilknyttet.

Telefonnummeret er 82121212.

Hvis børn udsættes for gift

Det er almindeligt, at børn smager på bær og planter. Heldigvis sker der ikke noget ved indtag af op til 5 bær. Kontakt altid Giftlinjen ved indtag af: bulmeurt, galnebær, paternoster bønner, ricinus bønner, pigæble, bittersød natskygge, vrietorn og tørst. Billeder til identificering af bær kan ses på Giftlinjens hjemmeside www.giftlinjen.dk

De fleste svampe er ufarlige at smage på. Enkelte er meget giftige. Hvis du har mistanke om, at dit barn har smagt på en giftig svamp, så kontakt Giftlinjen. De 5 giftigste svampe kan ses på hjemmesiden under planter og svampe.

Hugormebid kan være farligt. Kontakt altid vagtlæge. Hvis du er i tvivl, så kontakt altid Giftlinjen.

Lægemidler: Det sker desværre, at børn får fat i medicin, selvom det opbevares utilgængeligt. I nogle tilfælde kan man komme til at give barnet forkert medicin eller dosis. Flere lægemidler indebærer stor forgiftningsrisiko på trods af lille mængde. På hospitalet vil barnet oftest blive behandlet med aktivt medicinsk kul, som skal indtages. Lægemidlet binder sig til kullet og mindsker udvikling af symptomer. Ring altid til Giftlinjen ved utilsigtet indtag.

Kemikalier: Husholdningsmidler er den hyppigste årsag til forgiftninger hos småbørn. De fleste midler er relativt ufarlige. Et barn kan smage på shampoo, opvaskemiddel, maskinopvasketabs, silikagel uden risiko. Her er det nok at give barnet et glas vand til fortynding.

Der findes husholdningsprodukter, som kan medføre alvorlig risiko, hvis barnet har smagt på det. Produkter med alvorlig risiko ved indtag er afløbsrens, lampeolie, knapcellebatterier, kølervæske / ethylenglycol, eddikesyre 32 % samt æteriske olier. Ved indtag: fremprovokér aldrig opkast; giv ½ glas vand at drikke!

Link til at læse meget mere om giftlinjen – her kan læses og ses videoer om en lang række farlige situationer, så man er forberedt, hvis uheldet er ude:

www.giftlinjen.dk

https://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/om-giftlinjen/Sider/default.aspx

Link til gode råd til småbørnsforældre:

https://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/brochurer/Documents/Pjece%20til%20sm%C3%A5b%C3%B8rnsfor%C3%A6ldre%20version2.pdf

Link til brochure på 29 sprog om svampe:

https://giftinformation.se/servicemeny/in-english/mushroom-brochure/

Link til planter og forgiftninger:

https://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/Documents/Plantebrochure.pdf

 

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Er du blevet forgiftet?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger